Archief koorkrant 2008

Maandag 22 december 2008
Prettige feestdagen!
De kerstperiode is ongeveer de drukste periode voor een koorzanger. Ontelbaar zijn de kerstconcerten die overal plaatsvinden. Sinds enkele maanden is deze site een nieuw medium voor onze Limburgse koren. Koren die een concert gaven, iets te vieren hadden, ... mogen steeds een foto en een kort verslagje sturen. Wij wensen alvast aan iedereen veel zangvreugde tijdens de kerstdagen en een mooie start voor een nieuw zangjaar.
Zondag 21 december 2008
Overpelter koren zingen samen
Jaren geleden was er een traditie in Overpelt om met alle plaatselijke koren een kerstconcert te geven. De traditie kende een stille dood. Vandaag stonden de koren voor het eerst sinds een tiental jaren weer op hetzelfde podium. Gemengdkoor Concinite mocht de spits afbijten. Er volgden nog het Sint Ceciliakoor uit Overpelt Lindel, Kinder- en jeugdkoor Kiliana, het Martinuskoor uit het centrum en het strijkersemble Tilika. Het werd een geslaagde, gezellige namiddag.
Meer foto's
Woensdag 10 december 2008

Pastoor Ghijsens legde in 1968 de basis van het zangkoor Julilate van Hoepertingen. Nu 40 jaar later is het koor nog steeds van de partij op feestdagen."
Dirigent Josee Defooz hanteert al 34 jaar dirigeerstok voor het kerkkoor dat telkens instrumentaal ondersteund wordt door organist Nico Driesmans. Op een sublieme manier brengen zij meerstemmige liederen waaronder soms eigen composities of bewerkte nummers voor kerkkoren. Alice Strauven, Louisa Schoofs en Irène Verjans zijn de anciens en al vanaf het begin actief", weet Gust Wijnants.
Het zangkoor sloot deze speciale verjaardag af met een gezellig Sint-Ceciliafeest in een feestzaal te Hendrieken-Voort.

Bron : Het Belang van Limburg, 2 december 2009

Woensdag 10 december 2008

Het jaarlijkse Sint-Ceciliafeest van het zangkoor van Genebos had dit jaar een speciale betekenis. Door de sluiting van de kerk van Genebos werd een laatste keer samengekomen met alle vrijwilligers van de parochie en met de leden van het zangkoor.
Een halve eeuw lang was het zangkoor wekelijks paraat om de vieringen in de kerk op te luisteren. "Toch is deze samenkomst niet alleen een teken van dank voor de jarenlange, belangeloze inzet van een grote groep mensen", zegt zuster Marietta. "Hoopvol willen we ook naar de toekomst kijken, want door het sterke organisatieleven in Genebos, waar het bruist van enthousiasme, blijft de warme vriendschap tussen de mensen bestaan en zal ook zonder kerk die boodschap van liefde voortgezet worden. We willen dit gebeuren dan ook niet zien als eindpunt, maar we zullen blijven samenkomen om de verbondenheid levend te houden.

Bron : Het Belang van Limburg, 2 december 2009

Woensdag 10 december 2008

Het Sint-Ceciliakoor uit Kuringen viert het 110-jarig bestaan. "Bij de oprichting bestond het koor uitsluitend uit mannen, die in het Latijn zongen", weet dirigent Chris Moens. "De man die het koor groot heeft gemaakt, is ongetwijfeld Elmar Cuppens. Hij was tegelijk dirigent van de harmonie en het Sint-Ceciliakoor in Hasselt.
Een belangrijk moment is de pauselijke beslissing geweest in 1965 om de mis niet langer in het Latijn, maar in de volkstaal te zingen. Toen hebben veel mannen afgehaakt en is daardoor is het koor gemengd geworden. Vandaag telt ons koor 22 leden. Maurice Reymen is onze vaste organist.

Bron : Het Belang van Limburg, 2 december 2009

Woensdag 10 december 2008
Chretien Peeters overleden
Op donderdag 27 november overleed Chretien Peeters in Maaseik. Hij leed aan een ongeneeslijke ziekte. Chétien werd geboren op 15 juli 1947. Jarenlang was hij koster-organist in de kerk van Ophoven (Kinrooi). Meer nog was hij gekend als zingend lid in verschillende koren. Het parochiaal koor uit Ophoven waarvan hij op het laatst voorzitter was, Cantabile Dilsen, Laete Cantemus uit Maaseik kenden hem als een enthousiast zingend lid. Zingen deed hij op alle momenten, zelfs bij feesten.
Koor en Stem Limburg betreurt het heengaan van Chretien en biedt haar medeleven aan alle personen die Chretien Peeters van nabij hebben gekend.
Woensdag 10 december 2008

Het zangkoor Sint-Cecilia van Paal-centrum heeft vier trouwe leden in de bloemen gezet. Dat gebeurde tijdens het Sint-Cceiliafeest. "
In de nachtmis van Kerstmis 1969 zongen voor het eerst een aantal vrouwen mee", vertelt het bestuur. "Tot dan bestond het koor uitsluitend uit mannenstemmen. Vier van die vrouwen willen we vandaag onze dankbaarheid betonen.
Alfonsine Jans, Fanny Evers, Emelie Evers en Yvonne Diepvens zijn al die jaren trouw op post gebleven. Veertig jaar lang hebben zij zich ingezet om de vieringen in de kerk op te luisteren."

Bron : Het Belang van Limburg, 9 december 2008

Woensdag 10 december 2008
Het Genker Mijnwerkerskoor bestaat 20 jaar. En dat hebben leden en sympathisanten vrijdagavond gevierd in Casino Modern in Waterschei. Maar ook andere koren werkten mee aan het concertprogramma 'Mijn-mijmeringen'.
Het Genker Mijnwerkerskoor werd in 1988 opgericht. Dat is het jaar dat de mijn van Winterslag als laatste Genkse steenkoolmijn de deuren sloot. Roger Gasparcic: "In de jaren die daarop volgden hebben we heel wat bekendheid verworven in binnen- en buitenland, meegewerkt aan tv- en andere producties en muziekcd's gemaakt."
Het koor heeft ook een nieuwe dvd uitgebracht: Solidariteit en kameraadschap. Info: 089/35.47.19

Bron : Het Belang van Limburg, 9 december 2008
Maandag 1 december 2008
Vorige zaterdag overleed, muzikant componist Flor van den Bossche. Flor was voor menig koorliefhebber, geen onbekende. Jarenlang was hij jurylid voor de 'Gouden ster' koorwedstrijd in Lommel, ook bij het Europees Muziekfestival jureerde hij van 1962 tot 1997. Menig koorzanger zal wel ooit een van zijn composities gezongen hebben.
De eredienst naar aanleiding van zijn overlijden vindt plaats op vrijdag 5 december om 10.30 uur in de kerk van de Pikpussen op het Damiaanplein in Leuven en hij wordt op zijn verzoek begraven op het kerkhof van Neerpelt om 15.30 uur.
Wij wensen de familie veel sterkte toe.
Dinsdag 25 november 2008
S’JAPOO LIVE !
Voor de leden van popkoor S’JAPOO uit Dilsen-Stokkem zijn het drukke tijden. Vorige maand nog stonden ze op de planken tijdens de Halloweenshow, op 21/11 waren ze te gast bij StudioTVLimburg en op 22/11 organiseerden ze hun allereerste presentatieconcert.

Voorzitter Willy Zengers vertelt dat S’JAPOO 3 jaar geleden werd opgericht. Het gemengd popkoor voor volwassenen telt momenteel 14 leden. Samen beleven ze heel veel fun in het zingen van swingende popnummers. Enkele extra zangers, zeker bij de (...)   Lees het hele bericht
Maandag 24 november 2008
In het Mariaziekenhuis in Overpelt is gisteren Ad Hoogers overleden. Hij was 67 jaar en lid van het Overpeltse koor Concinite. Terwijl dat koor gisteren deelnam aan de provinciale koorwedstrijd in Hasselt en daar de eerste prijs won, moest hij voor een dringende operatie in het ziekenhuis worden opgenomen. Daar is hij afgelopen nacht overleden."Langs deze weg willen wij onze innigste wensen van medeleven overmaken aan zijn familie en nabestaanden", aldus Jean Moortgat van Concinite.
bron: internetgazet
Zondag 23 november 2008
Winterse klanken tijdens de prov. koorwedstrijd
Er heerste alvast een gezellige sfeer in het stedelijk muziekconservatorium in Hasselt. Drie koren dienden zich aan in de preselectie van de provinciale koorwedstrijd. Voor sommigen was het echt niet simpel om in een druk weekend nog een koorwedstrijd in te passen en werd er tussen de Carmina Burana en een concert in de reeks 'Bekoorlijk' nog een wedstrijd afgewerkt. Het publiek werd getracteerd op mooie koormuziek. Alle drie de koren plaatsten zich voor de wedstrijd, die volgend jaar op Sint Cecilia (22 nov) zal (...)   Lees het hele bericht
Winterse klanken tijdens de prov. koorwedstrijd |Foto 1|Winterse klanken tijdens de prov. koorwedstrijd |Foto 2|Winterse klanken tijdens de prov. koorwedstrijd |Foto 3|Winterse klanken tijdens de prov. koorwedstrijd |Foto 4|
Winterse klanken tijdens de prov. koorwedstrijd |Foto 5|Winterse klanken tijdens de prov. koorwedstrijd |Foto 6|Winterse klanken tijdens de prov. koorwedstrijd |Foto 7|Winterse klanken tijdens de prov. koorwedstrijd |Foto 8|
Woensdag 19 november 2008
Volgende zondag is het een topdag voor koren in Hasselt. Niet alleen vindt er in Hasselt het korenfestival 'bekoorlijk' plaats maar is het ook de plek waar je naar de provinciale koorwedstrijd kan komen luisteren. Vanaf 13.40 uur treden drie koren aan die dingen naar een plaatsje in de provinciale koorwedstrijd. Nieuw dit jaar is de wedstrijd voor Middelbare en Lagere graden. De proclamatie is om 18.00 uur voorzien. Supporters en luisteraars kunnen gratis dit evenement in het conservatorium van Hasselt bijwonen. Meer info vindt u ook onder de rubriek programmatie.
Allen daarheen dus!
Dinsdag 11 november 2008
Lirica in de finale 'Koor van het jaar'
Een spannend weekend was het voor alle deelnemers aan de wedstrijd 'Koor van het jaar'. De twee geselecteerde Limburgse koren deden hun uiterste best om ook in de finale een plaatsje te verdienen. Jeugdkoor Lirica uit Genk o.l.v. Jos Venken zal op 29 november de Limburgse eer verdedigen. Ondertussen kan u uw stem uitbrengen en bepalen welk koor de publieksprijs verdient. Alle halve finalisten komen in aanmerking voor het behalen van de prijs. Vermits de meest zangerige provincie van het land een goed 'Limburg' gevoel heeft durven wij zeggen:  stemmen voor Just Music of Lirica kan, via www.klara.be.
Gewoon even doen!
Dinsdag 11 november 2008
Meer dan 200 zangers voor de Carmina Burana
Op 22 november 2008 wordt in het Cultuurcentrum van Hasselt de ‘Carmina Burana’ opgevoerd. Maar liefst 207 zangers (!) repeteren momenteel druk aan dit meesterwerk van Carl Orff. Volgende koren nemen deel aan dit project:
- Kathedraalkoor Hasselt,
- Jong Kathedraalkoor Hasselt,
- F:e-m[!]il uit Lummen,
- Exsultate uit Heusden-Zolder en
- Königliches Männerquartet uit Eupen
Ook individuele (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 6 november 2008
Bijna zover
Het is bijna zover. Na enkele maanden van intensief repeteren gaan dit weekend de halve finales van de koorwedstrijd 'Koor van het jaar' door. Limburg zal er met twee koren voor het voetlicht treden. Het gemengd koor 'Just Music uit Neerpelt en jeugdkoor Lirica uit Genk zullen zich zeker van hun beste zijde tonen. Wij duimen alvast!
Van Lirica publiceerden we vroeger al een interview. We laten nu het woord aan Just Music.


1.    Waarom doen jullie mee aan deze wedstrijd?
Door (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 23 oktober 2008
Een zeer gevariëerd en gewaardeerd concert.
Een nokvolle zaal, veel muzikale variatie en een tevreden publiek. Zo kunnen we het concert van 18 oktober in Louwel Opglabbeek samenvatten. Proficiat voor het organiserend koor Singhet Vro uit Opglabbeek. Het werd een gezellige muzikale avond met de kinder- en jeugdstemmen van “De Tovernoten” Opglabbeek, het P.J.van Paesschenjeugdkoor uit Zonhoven en het jeugdkoor “Curingen” uit Kuringen. Ook het JaKL shantykoor uit Leopoldsburg, met zijn specifiek programma van shanties en seasongs verleende zijn medewerking. Elke koorwissel werd opgevangen met samenzang o.l.v. Hugo Martens en Jempi Trippaers.
Het muzikale gedeelte werd afgesloten door al de koren samen en aan de lachende gezichten kan je zien dat het goed was. Ook op het samenzijn achteraf zag je alleen maar tevreden gezichten.
Woensdag 22 oktober 2008
op zaterdag 31 januari 2009 te Keizersberg, Leuven

Sedert haar oprichting heeft de Capella Sanctorum Michaelis et Gudulae, het Kathedraalkoor van Brussel, veel oude muziek van onder het stof gehaald en uitgevoerd. De laatste jaren werd jonge componisten opgedragen werken te schrijven voor de eredienst in de Kathedraal; bovendien hebben reeds gerenommeerde componisten een belangrijke bijdrage geleverd tot wat intussen een indrukwekkende bibliotheek wordt.

Sinds 2002 stelt de Capella deze muziek (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 22 oktober 2008
Een gesprekje met Paul Steegmans
In de nieuwsbrief van koor en stem (Limburg) verscheen er onlangs een interview met Paul Steegmans naar aanleiding van de workshop rond de bundel kinderwereld. Wij vonden het te mooi om het u te onthouden.

Waarom nam je gedichten van A.M.G. Schmidt?

Deze dichteres kent de kinderziel zoals geen ander. De gedichten zijn spitsvondig en ikzelf heb ook veel plezier aan deze teksten beleefd! In elke volwassene schuilt ook ergens iets kinderlijks….

Hoe koos je de gedichten?
Het (...)   Lees het hele bericht
Maandag 20 oktober 2008

Sinds de stad Peer vorig jaar een partnership ondertekende met de Duitse stad Parchim wordt hard gewerkt aan sportieve, culturele en pedagogische samenwerking tussen beide zustersteden. Officieel verzusteren is immers één zaak, de bedoeling is vooral dat de bevolking, verenigingen en dienstverlening in beide steden zich wederzijds verrijken in een sfeer van opbouwende vriendschap. Het mooiste voorbeeld van dit alles is ongetwijfeld het grote Vriendschapsconcert van zondag 26 oktober in CC Poorthuis. (...)   Lees het hele bericht

Maandag 13 oktober 2008
Huwelijk in Lirica
Het gebeurt vaker dat een jeugdkoor een trouwmis zingt maar niet zo vaak die van een eigen koorlid. Lirica was heel blij en fier koorlid Sophie Geraerts te helpen trouwen met haar Thomas. Een prachtige viering in de kerk van de Bret in Genk op 20 september 2008 en een mooi feest achteraf. Uiteraard kon Sophie het niet nalaten van zelf even met haar geliefd koor mee te zingen. Proficiat aan het jonge paar. Wij wensen beiden een leven vol zang en geluk.
Huwelijk in Lirica |Foto 1|Huwelijk in Lirica |Foto 2|
Zondag 12 oktober 2008
Kinderwereld straalt
De mist zou snel optrekken vandaag, een dag al even schitterend als de liederen die meer dan honderd kinderen vandaag ten gehore brachten. De ochtend begon veelbelovend, enthousiast werd er met de workshops gestart. Zingen en bewegen, het stond allemaal op het programma. Tijdens de middagpauze was een spel in het zonnetje een welgekome afwisseling. De kinderen die in de ochtend als leden van verschillende koren binnenkwamen werden langzaam één groot koor. Een t shirt met de boodschap 'ik zing' bracht al snel een samenhorigheidsgevoel.
Vermoeiend zo een dagje zingen, dat wel, maar o zo onvergetelijk.
meer foto's
Kinderwereld straalt |Foto 1|Kinderwereld straalt |Foto 2|Kinderwereld straalt |Foto 3|Kinderwereld straalt |Foto 4|
Zaterdag 11 oktober 2008
Mocht u morgen in Hasselt verzeild geraken en uitgekeken zijn op al die lopers die dwars door de stad gaan lopen dan kan u misschien eens een kijkje komen nemen in het stedelijk muziekconservatorium. Om 16.30 uur tonen in het auditorium meer dan 120 kinderen wat ze geleerd hebben die dag.
Voor de gelegenheid worden ze begeleid door Paul Steegmans (piano), Hugo Severi (klarinet), Daniël Ten Haaf (viool) en Tony Appermont (contrabas). Ze zingen de liederen uit de bundel 'Kinderwereld' van Paul Steegmans.
Beslist de moeite waard.
Donderdag 9 oktober 2008
Musica organiseert voor de 14de keer een internationale Masterclass. Meer dan
40 geselecteerde zangers en muzikanten leggen zich onder leiding van Dirk Snellings en Wim Becu gedurende een week toe op de Mariavespers van Monteverdi. De Masterclass wordt afgesloten met drie concerten waaronder eentje in Peer.
Jonge musici uit binnen- en buitenland worden een week lang begeleid door twee ervaren docenten uit de oudemuziekwereld, Dirk Snellings en Wim Becu. De docenten zullen met de geselecteerde zangers en (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 7 oktober 2008
Ter gelegenheid van de vijfde editie van Koor van het Jaar voorziet Koor&Stem een shuttledienst naar Flagey voor de halve finales én de finale. Op deze manier geraken alle luisteraars comfortabel, veilig én stressloos in Studio 4! Inschrijven vóór 27 oktober is VERPLICHT. Er vertrekt ook een bus vanuit Hasselt. Een heen- en terugrit kost 10 euro per persoon. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij!
Meer info en inschrijven via de site van koor en stem.
Zondag 5 oktober 2008
Muzikale hoogdagen in de Reppe
Bij het binnenkomen in de Reppe vanmorgen werden de zangers getracteerd op mooie koormuziek uit Zweden. Een langzame deugddoende opwarming bracht iedereen al snel in een opperste zangstemming. Er werd gezongen in het Engels, Latijn maar ook in het Zweeds, Noors en Deens. Na een stevige maaltijd werd het hele programma doorgezongen. 11 stukken op 2 dagen is al best een mooi lijstje. Het klonk prachtig. De dagen vlogen voorbij.  Het goed gevoel na het zingen, zindert nog even na. Hartelijk dank Lone.
Meer foto's
Zaterdag 4 oktober 2008
Zingen over de grenzen
Vandaag startte in Overpelt een koor tweedaagse met de in Zweden wonende  Deense Lone Larsen. Gedreven en vol energie genoten een 60-tal zangers van haar muzikaal enthousiasme. Een uitgebreider verslag volgt later maar alvast kunnen enkele beelden een beetje de sfeer weergeven.
Zingen over de grenzen |Foto 1|Zingen over de grenzen |Foto 2|Zingen over de grenzen |Foto 3|Zingen over de grenzen |Foto 4|
Zingen over de grenzen |Foto 5|Zingen over de grenzen |Foto 6|Zingen over de grenzen |Foto 7|Zingen over de grenzen |Foto 8|
Zingen over de grenzen |Foto 9|Zingen over de grenzen |Foto 10|Zingen over de grenzen |Foto 11|Zingen over de grenzen |Foto 12|
Woensdag 1 oktober 2008
Muziek ontlenen via computer

Vanaf 1 oktober start in Vlaanderen een nieuw project "Digileen". Dit project, een realisatie van VCOB (Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken), biedt u de mogelijkheid om in plaats van cd's te ontlenen de digitale geluidsbestanden te downloaden op uw computer.

De gebruiker kan van thuis uit 100 liedjes (tracks) per week downloaden en beluisteren. De tracks kunnen enkel worden beluisterd via de eigen computer. Na één week worden ze automatisch gewist op de computer. Je moet alleen gratis software (...)   Lees het hele bericht

Woensdag 1 oktober 2008
Kleine Cantorij zong in Achel
Zaterdag organiseerde de Achelse Orgelvrienden een concert met organist Luk Ponet en de Kleine Cantorij uit Tongeren. Luc Ponet bracht enkele indrukwekkende orgelstukken van Kuhnau en J.S. Bach. Het publiek kon elke beweging van de organist op een groot scherm meevolgen. Indrukwekkend om het voeten- en handenwerk van een organist in de gaten te kunnen houden... Na een korte pauze stond een mis van James Whitbourn op het programma, een mis voor orgel, koor en sopraan sax. Deze voor velen onbekende componist wist iedere toehoorder te verrassen door zijn prachtige muziek. De klank van de sax ging naadloos over in de klank van het koor. Het publiek mocht dan al niet zo talrijk zijn, de aanwezigen genoten er zichtbaar van.
Donderdag 25 september 2008
Mannenkoor de Heivinken naar Duitsland
Op 15 november organiseert Männergesangverein St. Josef uit Höngen (Duitsland) een koortreffen, waarbij de drie landen uit de Euregio zullen vertegenwoordigd zijn. Gastkoren zijn het Sittards Mannenkoor ( o.l.v. Piet Tobben) en het Mannenkoor De Heivinken (o.l.v. Eugène Colson). Het belooft een boeiende avond te worden waar iedereen na afloop van het muzikale gedeelte kan deelnemen aan een echt naconcert.   Er zal zeker voldoende wijn, bier en frisdrank te verkrijgen zijn.
Het concert begint om 20 uur en vindt plaats in de sporthal van de Selfkantschule van Höngen.
Donderdag 25 september 2008
Koor Cantate Maasmechelen zoekt jonge stemmen
Cantate is een gemengd koor van zo’n 50 leden die onder de professionele leiding van dirigente Marie-Rose Van Gerven geestelijke en profane muziek brengen.Behalve aan muziek hecht de vereniging ook veel aandacht aan een vriendschappelijke sfeer.
Om het koor te versterken zoekt Cantate gemotiveerde zangers bij voorkeur tot de leeftijd van 50 jaar.Een goede koorstem gecombineerd met een basiskennis notenleer of koorervaring zijn aan te raden.
Ben je vrij op dinsdagavond van 20 tot 22 uur (of later voor de dorstigen),neem dan contact op met de verantwoordelijke voor ledenwerving :
Eric Van Puyenbroeck
Tel : 0477445824

Meer Info over Cantate : www.koorcantate.be

Woensdag 10 september 2008
Showkoor Neerpelt, de jeugdafdeling van Just Music
Showkoor is in ons land heel nieuw. Het idee komt uit de VS, waar het 'showchoir' een echt fenomeen is. Showkoor is niet alleen koor, het is zoveel meer: dansen, theater, kunstzinnige choreografie, blitse kledij en kleurrijke spots. Het showkoor geeft jongeren kansen zich te ontplooien, zelfzekerheid te ontwikkelen en biedt een podium voor eigen creativiteit.
De jongeren van Showkoor Neerpelt weten intussen dat de combinatie van zingen en dansen niet evident is, maar zijn trots dat ze hun tweede werkjaar konden afsluiten met een leuke show in het Dommelhof. Een impressie hiervan op onze website!
Jongeren tussen 12 en 18 die zich willen aansluiten zijn van harte welkom op de eerste repetitie op donderdag 11 september.  Alle info en aanmeldingen via onze website www.showkoor.justmusic.be of bij Karin Lauwers op het nummer 011-64.30.92.

Vrijdag 5 september 2008
Op zaterdag 4 en zondag 5 oktober richt Koor en Stem Limburg een koorweekend voor volwassenen in met als docente de Deense coming lady van de koormuziek Lone Larsen.

Zij is de dirigente van Voces Nordicae
(www.vocesnordicae.se), het koor dat in Maasmechelen al de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen won en dat in 2008 “Koor van het Jaar “ is in Zweden.
Zij zal ons op haar jonge, dynamische, sympathieke en perfect vakkundige manier  laten genieten van de (...)   Lees het hele bericht
Vrijdag 5 september 2008
Niet zo ver over de grens in het andere Limburg vindt van vrijdag 19 tot en met zondag 21 september het kunstenfestival: Musica Sacra plaats. Drie dagen lang wordt de stad ingepalmd met muziek van de Middeleeuwen tot heden, uitgevoerd door internationale topensembles en solisten. Daarnaast staan ook film, lezingen, theater en een wandeling op het programma. Verder is ook het Zuid-Nederlands korenfestival  één van de vele (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 2 september 2008
Opleiding voor dirigenten
Wekelijks verenigen zich duizenden mensen om onder de leiding van een enthousiaste dirigent(e)  hun passie, zingen, te beleven . De vraag naar geschoolde dirigenten is dan ook zeer groot. Deze dirigent(e) levert een zeer belangrijke bijdrage tot een goed resultaat. Via o.a voorzingen, dirigeren bepaalt  de dirigent in zeer sterke mate de dynamiek van het leerproces en het bekomen resultaat. Sinds 2001 biedt het DKO ( deeltijds kunstonderwijs ) een opleiding koordirectie aan. Slagtechniek, koordidactiek, (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 27 augustus 2008
Margaretha Franssen is overleden

Zij werd geboren te Veldwezelt op 5 maart 1926 en is overleden in het Z.O.L. campus St.-Jan te Genk op 18 augustus 2008, gesterkt door het sacrament der zieken. De plechtige eucharistieviering, gevolgd door de teraardebestelling, heeft plaatsgevonden in de parochiekerk St.-Lambertus te Veldwezelt op vrijdag 22 augustus 2008. Zij was lid van het zangkoor Sint-Cecilia te Veldwezelt.

Namens Koor & Stem Limburg bieden wij de familie en de leden van het zangkoor Sint-Cecilia van Veldwezelt onze deelneming aan. 

Woensdag 20 augustus 2008
Dit was het serieuze werk: drie juryoptredens, een avondconcert, een aubade-concert en tot slot de prijsuitreiking.
Onder het waakzame oog van Jos Venken, werkte het koor dit zware programma af. De koorleden zetten zich voor de volle 100% in…, maar tegen zoveel jong geweld (en zoveel professionalisme) waren ze als amateurkoor niet opgewassen. Het verdict was logisch: eerste prijs voor The University of the East Chorale uit Manilla (Filipijnen); tweede prijs voor de University Philipines Singings Ambassadors uit (...)   Lees het hele bericht
Zondag 17 augustus 2008
Wij wisten het al langer maar een Duitse professor heeft het onlangs weer eens vastgesteld. Onderstaand artikel dat vandaag verscheen in 'Het Laatste Nieuws', spreekt dan wel niet over zingen maar dat is slechts een schoonheidsfoutje.

Heel wat kinderen trekken in september vol goede moed naar de muziekschool. Gelijk hebben ze want muzikale ontwikkeling op jonge leeftijd maakt kinderen intelligenter. Dat beweert de Duitse professor Asmus Hintz.

Ruimtelijk inzicht
Muziek beïnvloedt de (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 13 augustus 2008
Astrid Gielen overleden
Op 10 augustus overleed in Vlijtingen Astrid Gielen. Zij werd geboren te Vlijtingen op 14 december 1932. Astrid was sedert jaren lid van het Sint Albanuskoor. De plechtige eucharistieviering vindt plaats in de Sint Albanuskerk te Vlijtingen op zaterdag 16 augustus 2008.

Namens Koor & Stem bieden wij ons medeleven aan de familie en de leden van het Sint Albanuskoor van Vlijtingen.
Zondag 3 augustus 2008
Amabile naar Neuchâtel (Zwitserland)
De Concorso Polifonico Internazionale “Guido d’Arezzo” (It) in augustus 2002 en een maand later “Tonnen 200” in Monster (Ned.) waren de laatste buitenlandse wedstrijden waaraan Amabile heeft deelgenomen. Na die geslaagde reis werd het voornemen gemaakt om elke drie jaar aan een buitenlandse koorwedstrijd deel te nemen. En zo stond in 2005 dan ook Torrevieja geprogrammeerd maar het grote “habanera-gehalte” van die competitie boezemde teveel schrik in.
In 2008 moest het dan (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 31 juli 2008
Jef Rosvelds overleden
Op vrijdag 25 juli overleed thuis te Kinrooi de heer Jef Rosvelds. Hij werd geboren te Kinrooi op 11 juli 1941. Sedert vele jaren was hij zingend lid van het gemengd zangkoor Sint-Martinus Kinrooi. De eucharistieviering vindt plaats op donderdag 31 juli in de parochierkerk te Kinrooi.

Namens Koor & Stem Limburg bieden wij ons medeleven aan de familie en het zangkoor Sint-Martinus Kinrooi.
Woensdag 23 juli 2008
Artemis Maaseik terug van ‘Europa Cantat Junior'

Meisjeskoor Artemis Maaseik terug van ‘Europa Cantat Junior – Nevers 2008’

Het Meisjeskoor Artemis Maaseik onder leiding van Guido Beckers is terug van het driejaarlijkse festival ‘Europa Cantat Junior’ dat dit jaar in Nevers (Frankrijk) plaatsvond.
De meisjes stonden tijdens deze 9 dagen maar liefst 8 keer op het podium. Zo gaven ze onder leiding van Marleen Annemans 2 concerten samen met leden van Sjaloom Waregem, Hemelsdaele Brugge en Inamorati di Musica Geraardsbergen. Op (...)   Lees het hele bericht

Maandag 21 juli 2008
Lirica uitstekend in Llangollen

Van 6 tot 13 juli 2008 reisde Lirica naar Engeland. In Swindon werd een zeer gesmaakt concert gegeven met het Wessex Male Choir. Hoogtepunt was deelname aan de Eisteddfod in Llangollen, Wales. Dit festival is zeer prestigieus en kleurrijk met deelnemers uit de hele wereld in 28 categorieën voor o.a. koorzang , solozang, volksmuziek en dans. Hoofdprijs is de ' Pavarotti Trophy ' omdat deze hier zijn carrière begonnen is met een overwinning in de categorie solozang.

Lirica trad op in een avondconcert en (...)   Lees het hele bericht

Zondag 6 juli 2008
Piccolo's vertrokken naar Hongarije
Zaterdag vertrokken 65 Piccolo’s van het jeugdkoor en hun bestuursleden naar het Hongaarse Kecskemét.
Zij gaan er deelnemen aan het Csiperófuture of Europe festival.
Dit is een oergezellig festival voor kinderen en jeugdgroepen uit de ganse wereld.
Groepen uit Australië, Japan,Zuid-Korea, Oekraïne en bijna alle Europese landen zullen aanwezig zijn. Ook de jeugdfanfare van Achel zal er deelnemen.
Het festival is tevens het zusterfestival van het Europees muziekfestival (...)   Lees het hele bericht
Vrijdag 27 juni 2008
Vele koren zetten hun repetities de volgende maanden even op een lager pitje. Koorleden zwermen uit over de hele wereldbol. Toch zijn er zeker koren die tijdens de vakantie zelfs nog actiever zullen zijn dan gedurende het schooljaar en bijvoorbeeld een concertreis naar het buitenland op hun programma hebben staan. Heeft uw koor een speciale vakantie-activiteit of hebt u als koorzanger uw stem in het buitenland op een speciale manier laten klinken? Laat het ons weten en stuur uw belevenissen naar organisatie[!]koorenstemlimburg.be
Maandag 23 juni 2008
Artemis Maaseik naar Europa Cantat junior
Van 12 tot 20 juli vindt in Nevers (Frankrijk) het driejaarlijkse korenfestival Europa Cantat Junior plaats. Het Meisjeskoor Artemis Maaseik onder leiding van Guido Beckers zal hier dit jaar aan deelnemen.

Samen met een 30-tal leden uit Sjaloom Waregem, Innamorati di Musica Geraardsbergen en Hemelsdaele Brugge, zullen de 30 meisjes van Artemis een Vlaams Jeugdkoor vormen onder leiding van Marleen Annemans.
Op 2 concerten (in Nevers en in Cosne) brengen ze onder andere ‘De zee is een (...)   Lees het hele bericht
Maandag 16 juni 2008
Shantykoor reisde naar Praag
‘Zang is de machtigste vertolking van samenhorigheid ‘(A. Verbist) dit ondervond het JaKL shantykoor in Praag op het eerste Praags shantyfestival.
Donderdagmorgen 12 juni zond radio 2 in zijn ochtendprogramma een kort interview uit met de dirigente van het JaKL shantykoor. Om 5u die ochtend vertrok immers in Leopoldsburg, ter hoogte van de jachtclub de bus richting Czech Republic.
Er werd verbroederd en vooral veel gezongen door en samen met koren uit Noorwegen, Duitsland en Nederland.
Het bezoek o.l.v. een gids aan de stad Praag en de vele vriendschappelijke contacten zullen nog lang in het geheugen blijven van de leden van het JaKL shantykoor. Wil je mee genieten of een beetje zicht krijgen op de koorreis dan kan dat via www.jkl.be
Zondag 22 juni sluit het JaKL shantykoor zijn werkjaar af met een optreden in Nederweert op uitnodiging van het plaatselijke shantykoor.

Maandag 16 juni 2008
Ze zijn blijkbaar een uitstervend ras aan het worden: de dirigent die wekelijks al of niet vergoed een groep zingende mensen wil laten klinken.  Af en toe horen we de noodkreet van een koor dat wanhopig op zoek is naar een dirigent. In onze zoekertjes was het de allereerste vraag die we opnamen. We hopen dat het Dominikus jeugdkoor uit Genk inmiddels al een beetje resultaat heeft met hun zoektocht. In onze mailbox opnieuw een noodkreet, van een koor uit Houthalen dit keer. Ze maakten een originele (...)   Lees het hele bericht
Zaterdag 14 juni 2008
Medewerkersdag koor en stem
Vanmiddag (14/06/2008) verzamelden afgevaardigden van alle Vlaamse stuurgroepen van Koor en Stem in Hostellerie Soete-Wey in Zolder. Op het programma stond een panelgesprek over de koorcultuur in het deeltijds kunstonderwijs. Na een pauze werd er in verschillende werkgroepen overlegd over: communicatie, dienstverlening of werden geplande projecten en cursussen in de verschillende provincies aan elkaar voorgesteld.
Een hele boterham voor een namiddag, die verteerbaar gemaakt werd door een aperitiefje en een babbel bij een afsluitend etentje. Volgend jaar vindt deze bijeenkomst plaats in Oost-Vlaanderen.
Vrijdag 13 juni 2008

Zondag hield het gemengde zangkoor Cantemus Domino uit Montenaken een hoogstaand jubileumconcert in Cultuurhuis Den Dries. Het koor werd opgericht op 15 mei 1983 en vierde hiermee zijn 25-jarig jubileum. Onder leiding van dirigent Kris Appeltans werd het publiek vergast op zowel religieuze als profane liederen, met een schitterende aria van Bach als kippenvelmoment. Een ander hoogtepunt kwam er toen het koor, dat voor de gelegenheid werd bijgestaan door 2 strijkers, ex-leden uit het publiek op het podium riep om mee het slavenkoor uit Nabucco te komen zingen. Voorzitter Ivo Wauters: "Wij delen allemaal één grote passie, muziek is emotie en samen zingen doet beroeren en geeft de nodige gemoedsrust. Het koor is klaar voor zijn driedaagse uitstap naar Nederland met als top of the bill een concert in de kathedraal van Utrecht."

(Het Belang van Limburg , 10 juni 2008 , ErRe)

Vrijdag 13 juni 2008

Zaterdagavond heeft het gemengd koor Jubilate zijn voorjaarsconcert gegeven. En dat is goed nieuws voor de koorleden en hun grote schare koorliefhebbers. Pr-vrouw Berit Andersen: "Toen vorig jaar onze dirigent om persoonlijke redenen plots stopte, kwamen we in een dal terecht. We hebben ons toen zelfs de vraag gesteld 'doorgaan of stoppen?' Gelukkig hebben we toen in Frederik Verhooghe uit Genk een nieuwe, jonge en enthousiaste dirigent gevonden." Frederik dirigeert trouwens niet alleen Jubilate, maar ook het vocaal ensemble kar-e-toesj van Dilsen-Stokkem, dat zaterdag te gast was bij Jubilate en de helft van het programma voor zijn rekening nam. Het circa 150-koppige publiek applaudisseerde warm voor beide ensembles.

(Het Belang van Limburg , 10 juni 2008, SH)

Vrijdag 6 juni 2008
Eerste Limburgs showkoor op de planken.
2 jaar geleden werd er in Neerpelt een Showkoor opgericht als jeugdafdeling van het koor Just Music. Gisteren gaven ze hun eerste show in Dommelhof.
En met succes. Showkoor is in ons land heel nieuw. Het idee komt uit de VS, waar het ‘showchoir’ een echt fenomeen is. Showkoor is niet alleen koor, het is zoveel meer: dansen, theater, kunstzinnige choreografie, blitse kledij en kleurrijke spots. Het geeft  jongeren kansen  zich te ontplooien, zelfzekerheid te ontwikkelen en het biedt een podium (...)   Lees het hele bericht
Maandag 2 juni 2008
Al ooit eens gegoogled met het woordje 'zingen'? Je komt best verrassende resultaten tegen. Sommige sites beloven je zelfs te leren zingen in 11 stappen, andere bieden allerlei weblinks aan die te maken hebben met zingen. Af en toe krijg je een aha Erlebnis of hebt u al ooit van barbershop singing gehoord? Af en toe een mooi tijdverdrijf: een internetverbinding, zeker op regenachtige avonden. Al mag men deze avond zeker een uitzondering noemen met haar heerlijk terrasjes weer. Wil je nog iets meer lezen over het woordje zingen, dan kan ook wikipedia misschien nog wat verheldering brengen. Alvast veel surfplezier.
Donderdag 29 mei 2008
Primeur in Maastricht
Je vindt dit concert niet terug in onze concertkalender vermits je eerst een landsgrens moet oversteken. Onze provincies dragen echter dezelfde naam en echt ver kan je het niet noemen, als bovendien dan ook nog een Belgisch Limburger aan het dirigeren slaat kunnen we u dit nieuws niet onthouden. Op zaterdag 31 mei om 20.00 uur zingt het  Kamerkoor Maastricht Händel, geïllustreerd door de Toneelacademie met solistische medewerking van het Conservatorium en begeleid door het eigen kamerorkest en dit alles onder (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 28 mei 2008
Shantykoor uit Leopoldsburg vaart eigen koers
Op uitnodiging van de Aimé’s bigband uit Leopoldsburg stond het JaKL shantykoor  zaterdag 24 mei op het podium van het CC in Leopoldsburg. Een concert met Evergreens and Jazz- Legends, gezongen door Boo en begeleid door de Aimé’s bigband en daarnaast de shanties gebracht door het JaKL shantykoor uit Leopoldsburg. Het JaKL shantykoor is nog steeds een buitenbeentje in de koorwereld omdat het als enig Belgisch mannenkoor hoofdzakelijk historische shanties en seasongs zingt.
Tijdens hun acht jaar koorwerking hebben ze heel wat podiumervaring opgedaan zowel in binnen- als in buitenland.
Op uitnodiging van de Managing Director Bohemia Ticket nemen zij van 12 tot 15 juni deel aan het eerste Internationaal shantyfestival in Praag samen met enkele Noorse, Duitse en Nederlandse shantykoren. Om hun werkjaar af te sluiten zijn ze de Belgische gast op het shantyfestival in Nederweert op zondag 22 juni.
Bijkomende info over deze festivals is te vinden via hun clubwebsite  www.jkl.be
Maandag 26 mei 2008
Het Forum voor Amateurkunsten organiseert samen met het Vlaams Steunpunt voor vrijwilligerswerk in elke provincie een vormingsmoment rond de vrijwilligerswet de de vrijwilligersverzekering. Wil je rond deze dingen meer weten dan kan je op donderdag 29 mei naar het Cultuurcentrum van Genk gaan. Tussen 19.30 en 21.30 uur krijg je hier allerlei info over deze materies. De vorming is gratis.
Zondag 25 mei 2008
Foto's EMJ online
Tijdens het voorbije Europees muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt werden er duizenden foto's gemaakt. De mensen van Mac-Limburg, die ook het cybercafé organiseerden, hebben enkele dagen in Neerpelt gecampeerd om alles goed in beeld te brengen. Ondertussen hebben ze zowat alle foto's die gemaakt werden online staan en krijg je alvast een mooi beeld van alle activiteiten. Ook van onze Limburgse deelnemers zal je ongetwijfeld foto's herkennen, zoals de foto hierboven van de Zonhovense Leeuweriken. De meer dan 3700 foto's vind je terug op de site van het emj onder pictures.
Zondag 25 mei 2008
Deze site wil een staalkaart zijn van het Limburgse koorgebeuren. Via onze kalender kan je heel eenvoudig zelf je concerten aankondigen. Als je op 'plaats uw koorevenement ' klikt krijg je een eenvoudig invulvenster waarin je al je gegevens kan invoeren. Nadat je op 'toevoegen' geklikt hebt vertrekken je gegevens naar onze redactie waarna je concert na goedkeuring in de kalender verschijnt. Indien er gegevens ontbreken of er werd een fout gemaakt tijdens het invullen dan zal je dit dadelijk via een (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 22 mei 2008
Ben je geïnteresseerd in polyfonie en wil je je partiturencollectie aanvullen met degelijk materiaal? Musica heeft een hoop overschotten van partiturenbundels van Philippus De Monte en Jean De Castro uitgegeven door Universitaire Pers Leuven die je gratis kan ophalen in Neerpelt.

Ook in de bibliotheek van Koor&Stem zijn deze pakketten binnenkort gratis te verkrijgen. Dit is een buitenkansje! Laat het niet schieten.
Ophaling in Neerpelt: info[!](...)   Lees het hele bericht
Donderdag 22 mei 2008
Op woensdag 28 mei om 18.30 uur zendt Exqi een programma uit van het Europees muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt. Een aantal topkoren die deelnamen aan het festival in Neerpelt werden uitgenodigd in de Exqi studio's in Lint. Er zijn opnames te zien van een koor uit Duitsland, Slovenië, Zwitserland en zelfs Australië. Exqi is te bekijken via Indi, satelliet en snds koort ook via Belgacom TV, Coditel en Telenet Digital TV. Een kort fragment van het programma kan je alvast beluisteren op hun site: http://www.cultuurzender.be/index1.php
Donderdag 22 mei 2008
Koor en Stem Limburg Koorweekend voor volwassenen
Op zaterdag 4 en zondag 5 oktober richt Koor en Stem Limburg een koorweekend voor volwassenen in met als docente de Deense coming lady van de koormuziek Lone larsen.
Zij is de dirigente van Voces Nordicae (www.vocesnordicae.se), het koor dat in Maasmechelen al de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen won en dat in 2008 “Koor van het Jaar “ is in Zweden.
Zij zal ons op haar jonge, dynamische, sympathieke en (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 22 mei 2008
In 2010 bestaat Koor en Stem Limburg 50 jaar en dat willen we vieren. De eerste plannen voor een groot koorfeest zijn nu reeds gemaakt. Over de dag zelf gaan we nu nog niet veel verklappen maar we zijn wel op zoek naar creatief talent.
Schrijf je al jaren (stiekem) gedichten, ben je wel eens een gelegenheidsdichter of heb je altijd al eens iets poëtisch willen schrijven dan is dit nu je kans. Voor eind 2008 willen wij zoveel mogelijk poëtische teksten en gedichten verzamelen waarin muziek, jubileum, feest, ... centraal staan. Uit al de aangeboden gedichten zullen Limburgse componisten, beeldende kunstenaars of woordkunstenaars hun keuze kunnen maken om een gedicht naar een andere kunstdiscipline te vertalen. Droom je er al lang van dat een koor jouw tekst zou zingen, dan is dit een unieke kans. Je kan je gedichten opsturen naar organisatie[!]koorenstemlimburg.be. (voor eind 2008) Gewoon doen!
Woensdag 21 mei 2008
Muziekuitgeverij Euprint heeft net een nieuwe koorcatalogus uitgebracht. Via de site van Euprint kan je een catalogus downloaden en kennismaken met de nieuwe uitgaven. De komende weken zullen er nog audiofragmenten aan de website toegevoegd worden. Bij de nieuwe uitgaven zijn werken voor vrouwen-, mannen- en gemengde koren. Onze Limburgse componisten Kurt Bikkembergs en Ludo Claesen schreven de meeste van de nieuwe koorwerken.
Woensdag 21 mei 2008
Wat is zo uniek aan een stem?
Bij het surfen op het www kwamen volgend artikel van Roger Creyf tegen op de site van deredactie.be. Het artikel is geschreven in functie van de finale van de koningin Elisabeth wedstrijd voor zang.

wo 21/05/08 - "Waarom ik meedoe? Omdat ik een podiumbeest ben! Waar veel mensen hun hobby van maken, daar wil ik mijn leven van maken. En dat is zingen." Het antwoord van de Vlaamse sopraan Britt Truyts bij de lottrekking van de 70 kandidaten voor de zangwedstrijd. Dat was op maandag 5 mei. Hoe gemotiveerd ook, ze (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 21 mei 2008
Het Basilica Festival van Vlaanderen bied koren een speciaal tarief aan om naar een uniek concert van Frédéric Desenclos & Ensemble Pierre Robert (FR)te komen luisteren. Het concert is op zaterdag 24 mei om 20u30, O.L.V.-basiliek Tongeren.
Op het programma staan M.A. Charpentier - Motets pour le Grand Dauphin L. Marchand - Oeuvres d’orgue
 
Frédéric Desenclos en het Ensemble Pierre Robert namen begin september 2007 onder productie van het gerenommeerde Franse (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 20 mei 2008
Lirica viert feest
Ann Cox zong met het kinderkoor Lirica voor de eerste keer mee op het Europees muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt! Ze behaalden een tweede prijs. Dat werd uitbundig gevierd met een reuzengebak! En dat zag er verdorie lekker uit!
Lirica viert feest |Foto 1|
Zondag 18 mei 2008
Net iets anders Exsultate

8 Limburgse topmusici: net iets anders!

Kris Vuylsteke, zonder twijfel een van België’s beste klarinettisten, krijgt in 2006 het lumineuze idee om 7 gepassioneerde Limburgse topmusici rond zich te scharen en muzikaal ‘net iets anders’ te willen doen. Een mix van jazz, blues, klassiek, hiphop en nog veel meer … Het resultaat is verbluffend.
Prompt volgt er een concerttournee en een eerste CD. “Fruitig en (...)   Lees het hele bericht

Zondag 18 mei 2008
Singen mit manieren

De Dag Oude Muziek heeft voor haar 25e editie het thema gevonden bij de landcommanderij Alden Biesen en haar geschiedenis. De landcommanderij behoorde tot de Duitse Ridderorde, een orde die net zoals de tempeliers ontstaan is tijdens
de kruistochten en nog bestaat tot op heden. Deze Dag Oude Muziek wil het rijke muziekleven rond de Duitse Ridderorde reconstrueren en tot klinken brengen.

Een schare aan componisten had banden met deze religieuze ridderorde. De grootmeesters en ridders van de orde (...)   Lees het hele bericht

Zondag 18 mei 2008
Had uw koor dit weekend een concert? Deed u een bijzondere repetitie? Werd er een koorlid extra in de bloemetjes gezet? Schreef u net een ode aan het koorzingen? Kortom hebt u nog leuke koornieuwtjes, laat ze ons dan weten via organisatie[!]koorenstemlimburg.be,  zodat deze site een weerspiegeling wordt van het rijke Limburgse koorleven.
Woensdag 14 mei 2008
De strategie van Lirica!
10 Vlaamse koren behaalden de halve finale van de wedstrijd koor van het jaar. Onder die koren 2 Limburgse koren: Lirica uit Genk en Just Music uit Neerpelt. Koor en stem plaatste onlangs op hun website een interview met Lirica en wij herhalen het hier nog even. Ook met de andere finalisten kan je binnenkort kennismaken.
Wij supporteren alvast voor onze Limburgse vrienden en wensen hen veel succes!

Waarom doen jullie mee aan deze wedstrijd?
Omdat we de titel verdienen natuurlijk ! (en ja, ook (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 14 mei 2008
De titel klinkt een beetje exotisch en laat dat nou net de bedoeling zijn. Het is Swahili en betekent gewoon ' zing een lied!' Jongeren die al zingend elkaars cultuur leren kennen dat is wat de bundel beoogd. Op donderdag 29 mei om 19.30 uur wordt de bundel voorgesteld in Klankendaal (toepasselijke plaats). Meer info hierover vind je alvast op de site van koor en stem.

Liedbundel Kuimba wimbo
De bundel 'Kuimba wimbo' bevat 24 (...)   Lees het hele bericht
Zaterdag 10 mei 2008
Het mezennestje
Een klein houten huisje op de vensterbank met welkom op was blijkbaar genoeg om deze familie mees te verleiden om deze plek uit te kiezen voor het stichten van een gezinnetje. Vader en moeder vlogen enkele weken vlijtig af en aan om de jonge kroost te voederen. Als een vrolijk hoog gekwetter hoorbaar uit het huisje kwam dan wist je dat het etenstijd was. Enkele keren gingen we met ons fototoestel op bezoek bij familie mees. Ze zongen in koor en hoopten tevergeefs dat er ook iets lekkers aan vast hing. Deze week vlogen ze (...)   Lees het hele bericht
Zaterdag 10 mei 2008
Reppeconcert in Overpelt
Met trosjes kwamen de koorliefhebbers richting Reppe gerept voor het eerste Reppeconcert. Voor alle duidelijkheid: De Reppe is een repetititelokaal gelegen achter CC Palethe en voor de gelegenheid omgetoverd in een concertzaaltje. Gezelligheid was er troef, maar er werd ook behoorlijk gemusiceerd. Het gemengd koor Concinite uit Overpelt en Het Volgende Punt, een 16-koppig mannenkoor uit Hasselt, brachten een gevarieerd programma gaande van ondeugende madrigalen tot swingende popsongs. Het zomerse (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 8 mei 2008
Verbroedering
Het festival in Neerpelt is intussen dan wel een paar dagen achter de rug toch blijft het nog een beetje nazinderen (al is het maar doordat de vermoeidheid nog steeds voelbaar is). Vorige zaterdag verbroederden in Palethe in Overpelt kinder- en jeugdkoor Kiliana met het koor Camella uit Tjechië en het Brunssbo Girls' Choir uit Göteborg. De avond verliep heel ongedwongen en spontaan met als hoogtepunt de koren die samen een lied brachten Aan de piano zat een Tjechische pianist  en voor het koor stond Vlaamse dirigente. Samen repeteren lukte omwille van tijdsgebrek niet meer maar de universele taal van de muziek deed de rest.
Na het concert deed iedereen zich te goed aan een Belgisch frietje, een ijsje en lustte de begeleiders ook wel het Belgische bier...
Maandag 5 mei 2008
Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt
Nergens kon men de afgelopen dagen meer koormuziek horen dan in en rond Neerpelt. Een 90-tal groepen uit 26 landen presenteerden er de afgelopen dagen hun kunnen voor een internationale jury. We hoorden er enkele knappe staaltjes koormuziek.
De hoogste notering ging naar een koor uit het Japanse Sendai City die met Japanse nauwkeurigheid (de dirigent controleerde ter plaatse de tempi met een kleine metronoom) een quasi perfecte uitvoering neerzette. Het leverde hen een summa cum Laude op.
Ook onze Limburgse (...)   Lees het hele bericht
Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt |Foto 1|Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt |Foto 2|Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt |Foto 3|Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt |Foto 4|
Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt |Foto 5|Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt |Foto 6|Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt |Foto 7|Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt |Foto 8|
Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt |Foto 9|Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt |Foto 10|Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt |Foto 11|Zonnige muzikale hoogdagen in Neerpelt |Foto 12|
Dinsdag 29 april 2008
Spanning stijgt in Neerpelt
Wie deze dagen door de straten van Neerpelt rijdt, ziet allerlei bedrijvigheid. Terwijl de vlaggen van het Europees Muziekfestival al vrolijk wapperen wordt er naarstig gewerkt om alles in gereedheid te brengen. Vandaag werd er op het marktplein een riant podium opgesteld waar donderdagavond om 21 uur Scala een spektakel zal brengen. Hoogtij dagen voor de jeugd- en kinderkoren zijn op komst.
Maandag 28 april 2008
Jeunesses Musicales International 5JMI, is de grootste NGO voor jeugd en muziek in de wereld. Zij proberen jongeren over heel de wereld door muziek met elkaar in contact te brengen door het inrichten van tal van cursussen, workshops en allerlei activiteiten wereldwijd (o.a. wereldkoor). Onlangs hebben zij een website gelanceerd waar jongeren hun eigen muzikaal paspoort kunnen aanmaken om zo in contact te komen met muzikale jongeren elders ter wereld. Voor meer info surf je best naar www.jmi.net
Veel surfplezier!
Maandag 28 april 2008
In 2008 wil het Europees Muziekfestival voor de Jeugd ook inspelen op het belangrijke signaal dat goede composities voor kinderkoren schaars worden en daarom nodig het iedere kinderkoorliefhebber uit naar Neerpelt voor het internationale congres rond het thema “kinderkoorcomposities”. Het congresprogramma, bestaande uit twee grote delen zijnde een symposium, met een practicum en een discussieforum enerzijds en een masterclass voor jonge componisten anderzijds, behandelt diverse thema’s. Componisten, (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 24 april 2008
Preselectie Provinciale Koorwedstrijd
Op zondag 23 november vinden in het Conservatorium MWD te Hasselt de Preselectie Provinciale Koorwedstrijd en de Wedstrijd voor Middelbare en Lagere Graden van de Provincie Limburg plaats.  Een uitgelezen kans om je als koor voor een jury voor te stellen. Nieuw dit jaar is dat ook de lagere en middelbare graden kans maken op een mooie prijs. Meer info hierover vind je onder de pagina programmatie in de linkerbalk. 
Donderdag 24 april 2008
Kinderen en jongeren op een aangename en goede manier laten zingen is altijd al één van de stokpaardjes van koor en stem Limburg geweest. Op zondag 12 oktober worden alle kinderen en jongeren uitgenodigd om een ganse dag rond de bundel Kinderwereld  van Paul Steegmans op de teksten van Annie MG Schmidt te werken. Naast het zingen wordt er ook een beroep gedaan op andere creatieve talenten van de jonge zangers. Wil je meer weten over deze zangdag kijk dan eens op de pagina programmatie in de linkerkolom. Schrijf deze datum alvast in op de koorkalender!
Dinsdag 22 april 2008
Voor het eerst organiseerde het Beekse zangkoor onder haar nieuwe naam 'Amici Cantus Beek' een lenteconcert. "Vorig jaar besloten we om een naamsverandering door te voeren", vertelt secretaris Luz Vanderheyden. "En vermits onze 31 leden allemaal 'vrienden van het gezang' zijn, lag 'Amici Cantus Beek' voor de hand."
In een overvolle zaal Jan van Abroek bracht het koor onder meer 'Lieve Magnolia' en 'Vive l'amour'. Na gastkoren Sint-Martinus uit Kinrooi en Bocanto Bocholt volgde nog een gesmaakt verrassingsoptreden van het gezelschap Gioia (Vrede) uit Meeuwen-Gruitrode.
(Het Belang van Limburg, 22/04/2008)
Dinsdag 22 april 2008
Zondagnamiddag gaven De Stepszangertjes uit Montenaken een geslaagd lenteconcert in cultuurhuis Den Dries.
Gastkoor Con Amore uit Alken stak van wal en bracht o.l.v. dirigent Martin Slootmaekers in het eerste deel van het concert bekende en welgesmaakte Nederlandstalige kinderliedjes, met als centrale thema 'rare wezens'.
Na de pauze was het de beurt aan De Stepszangertjes. Dirigent Marcel Pukas leidde zijn koor weer feilloos doorheen een repertoire dat ging van intimistische liedjes tot opzwepende gospelsongs.
Traditiegetrouw werd nadien de zaal in lichterlaaie gezet met een samenzang en canon van beide koren en het enthousiaste publiek. Voorzitter Jos Wolfs vond de namiddag uiterst geslaagd: "Een ruime opkomst, een schitterende prestatie van beide koren, ik ben zeer tevreden."
(Het Belang van Limburg, 22/04/2008, Erwin Reyskens)
Zondag 20 april 2008
Veel ademsteun
Meer dan 80 mensen volgden vandaag geboeid de uiteenzettingen over de stem. Verschillende facetten van het zangapparaat  werden toegelicht en ook dadelijk aan de praktijk getoetst. Het trio: Dr. Katrien Ketelslagers (neus-keel-oorarts), Liesbeth Verbeek (stemtherapeute) en Marina Smolders (zangpedagoge) vertelden vol vuur over hun vakgebied. Er werd gevoeld, gezongen, gepuft, ... en geprobeerd om ademsteun en stemplaatsing te herontdekken die we als baby zo spontaan correct toepasten. De ontspannen sfeer deed de vragen loskomen en maakte dat deze, 'dag van de stem' veel te kort leek. Wordt vervolgd... ?
Veel ademsteun |Foto 1|Veel ademsteun |Foto 2|Veel ademsteun |Foto 3|Veel ademsteun |Foto 4|
Veel ademsteun |Foto 5|Veel ademsteun |Foto 6|Veel ademsteun |Foto 7|Veel ademsteun |Foto 8|
Veel ademsteun |Foto 9|Veel ademsteun |Foto 10|Veel ademsteun |Foto 11|Veel ademsteun |Foto 12|
Veel ademsteun |Foto 13|Veel ademsteun |Foto 14|Veel ademsteun |Foto 15|Veel ademsteun |Foto 16|
Donderdag 17 april 2008
Drie werelddelen verenigd in Neerpelt
Van donderdag 1 tot en met maandag 5 mei 2008 vindt in Neerpelt het 56ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd plaats dat dit jaar is voorbehouden aan koren. De belangrijkste festivaldagen zijn 2, 3 en 4 mei met dan ondermeer de juryconcerten, de feestelijke optochten en dito proclamaties en de avondconcerten. De festivalorganisatoren zijn fier te kunnen aankondigen dat voor het eerst een Japans koor deelneemt. In totaal maken meer dan 90 koren uit 26 landen straks hun opwachting in Neerpelt. Ruim 4.000 jongens en meisjes (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 16 april 2008
Een historische dag voor koor en stem Limburg. Na het verdwijnen van 'ons' tijdschrift bleef er een leemte achter. Vanaf vandaag kan het koornieuws u actueler dan ooit bereiken. Deze site wil graag het bloeiende koorleven in Limburg weerspiegelen. Van harte nodigen we u uit om ons Limburgs koornieuws te melden. Ook foto's zijn welkom. Na beoordeling van onze redactie publiceren wij zoveel mogelijk koornieuws. Wilt u als reporter meewerken aan de site, ook dan kan u ons een seintje geven. 
Limburgers laat uw stem klinken!
Woensdag 16 april 2008
Een vormingsmoment voor koorzangers en dirigenten rond stemvorming. Er wordt een ganse dag besteed aan de studie en het onderzoek van de stem. Een team van specialisten met jarenlange praktijkervaring overloopt alle aspecten die belangrijk zijn voor de koorzanger. De bedoeling van deze studiedag is het ganse spectrum van het fenomeen stem te bespreken in een theoretische en een praktische benadering, gericht op de koorzanger en onder leiding van een professioneel team van specialisten. Er komen zoveel mogelijk problemen bij het zingen aan bod, bv. heesheid, lucht op de stem, zware vibrato, stemknobbeltjes, zakken, ... De problemen zullen zowel in groep als individueel besproken en aangepakt worden. Niet te missen! Docenten: Dr. Katrien Ketelslagers (neus-keel-oorarts), Liesbeth Verbeek (stemtherapeute), Marina Smolders (zangpedagoge)
Maandag 4 februari 2008
Op maandag 4 februari verscheen er een artikel over het kinderkoorweekend in het Belang van Limburg. U kan het hier nog even herlezen.

Meezingen met Samson is niet gezond voor kinderstem


Zingen is dankzij een trits populaire zangwedstrijden op televisie opnieuw hip bij de jeugd. Maar aan zingen in een koor hangt - ondanks het succes van Scala - nog een wat stoffig imago, al was het maar omdat je er wekelijks voor moet repeteren. “Onterecht”, vinden ze bij Koor en Stem, dat (...)   Lees het hele bericht
Maandag 4 februari 2008
Kinderkoorweekend in Neerpelt
2 dagen zingen en creatief bezig zijn in een mooie en gezellige omgeving, waarvan kan je nog meer dromen. Een 40-tal kinderen uit diverse Limburgse kinderkoren mochten onder leiding van Erica Budai tal van liedjes leren met als thema: 'Licht en kleur'. Het thema werd verder uitgediept door het maken van grote draaiende kleurenschijven en een beetje kleurenleer kon dan ook niet ontbreken. Tussendoor lekker eten en fijn spelen in het bos, er werd zelfs een sneeuwman gemaakt, en het weekend kon niet meer stuk. En de ouders....? Die keken... en zagen dat het goed was.
Kinderkoorweekend in Neerpelt |Foto 1|Kinderkoorweekend in Neerpelt |Foto 2|Kinderkoorweekend in Neerpelt |Foto 3|Kinderkoorweekend in Neerpelt |Foto 4|
Kinderkoorweekend in Neerpelt |Foto 5|Kinderkoorweekend in Neerpelt |Foto 6|Kinderkoorweekend in Neerpelt |Foto 7|Kinderkoorweekend in Neerpelt |Foto 8|
Kinderkoorweekend in Neerpelt |Foto 9|Kinderkoorweekend in Neerpelt |Foto 10|Kinderkoorweekend in Neerpelt |Foto 11|Kinderkoorweekend in Neerpelt |Foto 12|