Archief koorkrant 2009

Vrijdag 11 december 2009
Vocaal ensemble La Furia
Op de foto prijkt het vocaal ensemble La Furia. Het koor bestaat uit een selectie geschoolde zangers uit heel Vlaanderen maar wat lezen we. De stichter en artistiek leider: Bart Geurden, was ooit nog zanger in het Dominikus Knapenkoor verbonden aan de Dominikanerkerk in Genk o.l.v. Pater Bultynck. La Furia treedt op in binnen- en buitenland en dit meestal onder leiding van een gastdirigent. Voor een kerstconcert  in de Genkse Dominikanerkerk op zondag 13 december om 16 uur zingen ze onder leiding van Erik Van Nevel renaissance muziek. Meer info over het concert vind u in onze kalender.
Vrijdag 11 december 2009
Kerstconcerten her en der en regelmatig krijgen wij het verzoek om deze aan te kondigen op onze site. Met plezier kunnen we u meedelen dat u zelf al uw concerten kan aankondigen in onze concertkalender. U vindt onder de rubriek 'kalender' links een link met de melding: 'Plaats uw koorevenement'. Wanneer u dit invult verschijnt na goedkeuring van onze webmaster uw concert in de kalender. Het invullen is heel simpel en zo gebeurd. Indien u ons na afloop een klein verslagje met een leuke foto stuurt dan kunnen we dit in onze koorkrant opnemen. Misschien is er wel een koor dat ons zijn nieuwjaarsbrief wil sturen? Gewoon doen!
Vrijdag 11 december 2009
Een niet alledaags mailtje bereikte ons vandaag. Vanuit de Sint Catharina kerk in Hasselt zendt radio 1,  3 keer per jaar een radioviering uit. Elke keer is er een koor dat de dienst opluistert. Voor de viering van zondag 28 februari is pastoor Ali Cornelissis op zoek naar een koor dat tijdens deze dienst zou willen zingen. Heeft uw koor hiervoor interesse? Dan kan u contact opnemen met ons secretariaat.
Maandag 7 december 2009
Zingen voor de Sint
Op zondag 29 november laatstleden kwamen in zaal Steborg in Stevoort 115 kinderen bij elkaar van 6 verschillende koren. Ze zongen elk een eigen programma en tussenin werden er door Claudine Martens nieuwe Sintliederen aangeleerd.
Ieder koor zette zijn beste beentje voor waardoor de Sint en zijn Pieten de mooie zang hoorden tot buiten. Daarom brachten ze ons ook een bezoek. Na het concert mochten alle aanwezige kinderen ook even bij Sint op de schoot.
Deelnemende koren;
De Stepzangertjes uit (...)   Lees het hele bericht
Zingen voor de Sint |Foto 1|Zingen voor de Sint |Foto 2|Zingen voor de Sint |Foto 3|Zingen voor de Sint |Foto 4|
Zingen voor de Sint |Foto 5|Zingen voor de Sint |Foto 6|Zingen voor de Sint |Foto 7|Zingen voor de Sint |Foto 8|
Zondag 22 november 2009
Provinciale koorwedstrijd 2009: de uitslagen
Vanmiddag vond in het stedelijk conservatorium van Hasselt voor een bomvolle zaal voor de derde keer de provinciale koorwedstrijd plaats. Na de preselecties dienden zich 8 koren aan. Het niveau van de koren was hoog en aan elkaar gewaagd. Alle koren deden hun uiterste best om zo goed mogelijk voor de dag te komen al gierden de zenuwen bij tijd en wijle door menige keel. De jury onder leiding van Juryvoorzitter Rudy Tas kwam tot volgende eindbeoordeling.
    1.    Incantatio- Genk ( Jos Venken): 95%
    2.    Lyrica - Genk ( Jos Venken): 93%
    3.    Mantelius - Hasselt ( Jos Cuppens): 90%
    4.    Cantabile - Dilsen ( Jos Venken): 88%
    5.    Amabile- Neerpelt ( Jan Vanderheyden): 85%
    6.    Pro Cantione (Jan Peeters): 83%
    7.    Kathedraalkoor- Hasselt ( Ludo Claesen): 82%
    8.    F: e-m[!]il - Lummen ( Nadja Loenders): 78%

Koren die 80% behaalden mogen de volgende drie jaren genieten van structurele subsidies van de provincie. Een dikke proficiat aan alle deelnemers!
Meer foto's
Dinsdag 10 november 2009
Provinciale koorwedstrijd 2009
In het kader van zijn ondersteuning aan de amateurkunsten organiseert de provincie Limburg driejaarlijks een koorwedstrijd om de tien beste koren te selecteren die de drie volgende jaren voor een projectsubsidie in aanmerking kunnen komen.
Dit jaar zijn er 8 koren weerhouden die op zondag 22 november 2009 in het  Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans, Kunstlaan  12 in Hasselt zullen uitmaken wie de titel laureaat van de provincie Limburg gedurende de volgende drie jaren mag dragen.
Naar (...)   Lees het hele bericht
Vrijdag 30 oktober 2009
Slechts weinig regio's kennen zoveel vrijwilligers als Vlaanderen. Ter ondersteuning creëerde LOCUS de organisatiegids Help! ik organiseer.
De gids is een praktisch instrument voor de organisatie van allerlei evenementen. De gids is voorzien van een overzichtelijke adressenlijst en bevat een checklists voor verschillende evenementen. Kortom, een praktijkgericht werkstuk voor al wie lokaal een culturele activiteit wil organiseren.

Het unieke aan deze gids is dat hij op maat van de deelnemende gemeenten (...)   Lees het hele bericht
Zondag 25 oktober 2009
Fruitsla en zingen
Een 40-tal jongeren uit 5 verschillende Limburgse koren mochten vandaag genieten van de aangeboden workshops tijdens de 'Dag van het jeugdkoor' in Wico campus Mater Dei in Overpelt. Het aantal inschrijvingen lag eerder aan de lage kant maar het aanbod was er niet minder boeiend op. Tijdens een inzingsessie werd heel het lichaam langzaam opgewarmd om vlot een koordag aan te kunnen. Verschillende workshops wisselden elkaar af. Tijdens de workshop 'Expressie' leerde Mieke Ketelslegers welke houding een zanger best op het podium kan aannemen en welke uitstraling heeft men. Wouter van den Abeele maakte de moeilijkste ritmes eenvoudig dank zij zijn 'Fruitslamethode'.  Het omzetten van moeilijke ritmes naar allerlei fruitsoorten zorgde ervoor dat geen enkele maatsoort nog een struikelblok kon zijn of wat dacht u van 'ananas ananas perzik perzik ananas ananas appel appel .... ' Bij Godfried van de Vyvere kwam het echte koorwerk aanbod en werd er meerstemmig gezongen. Moe maar tevreden kan men terugblikken op een boeiende koordag en nog even nagenieten van de foto's.
Donderdag 22 oktober 2009
Wat lezen we op de internetgazet editie Tongeren? Het Basilicakoor uit Tongeren mag dit jaar 60 kaarsjes uitblazen en viert dit zaterdag 24 oktober met een ambitieus concert. Op het programma staan naast het "Gloria" van Vivaldi ook werken van Händel en Purcell. De uitvoering wordt verzorgd door het Basilicakoor, het Limburgs Strijkkwartet en diverse solisten. De algemene leiding berust bij de dirigente van het koor, Sonja Feenstra.
Het concert vindt plaats in de Begijnhofkerk om 20 u. De toegangsprijs bedraagt 12 euro, consumptie inbegrepen.Wij nodigen het jarige koor bij deze uit om ons enkele foto's (eventueel ook uit de oude doos) en een verslagje van de viering te sturen.
Woensdag 21 oktober 2009
Annie Paredis (echtg. Juliaan Wilmots) overleden
Op 16 oktober 2009 overleed mevrouw Annie Paredis, de weduwe van Juliaan Wilmots, in Sint-Truiden. Juliaan (overleden in 2000) drukte een zeer grote stempel op het koorleven in Limburg en in Vlaanderen.
Annie Paredis werd geboren op 13 november 1934. De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden in de O.-L.-Vrouwekerk, Grote Markt te Sint-Truiden op vrijdag 23 oktober 2009 om 10.30 uur. De gebedswake vindt plaats in voornoemde kerk op donderdag 22 oktober om 18.45 uur. Nadien is er gelegenheid tot condoleren in het funerarium Eraerts, Rijschoolstraat 67 te Sint-Truiden.
Het bestuur en de leden van Koor & Stem Limburg bieden hun innige deelneming aan de familie Wilmots-Paredis.
Maandag 19 oktober 2009
Kim en Brian geëvacueerd uit rokende kerk kopt het Belang van Limburg of Kim Clijsters geëvacueerd wegens brandgevaar, zo staat te lezen in het Nieuwsblad. Wie dan een beetje verder leest komt dan te weten dat er tijdens het concert van het gemengd koor Bocanto iets fout gelopen is met een spot waardoor door brandgevaar het concert afgelast diende te worden. Het moet voor al die koorzangers nochtans een drama zijn om na maanden intensief repeteren je finale in rook op zien te gaan maar van hen is in de bewuste artikels geen sprake. Natuurlijk volgen ook wij onze Limburgse tennis trots en lijkt het ons zelfs frustrerend om ook je zeldzame vrije avond omgezet te zien in krantenkoppen. Voor al de zangers van Bocanto en dirigent Jos Paumen veel sterkte bij het verwerken van dit 'kleine' drama. Wij geven de pers alvast de hint om het ooit goed te maken met dit koor, als Kim haar WTA -tornooi in Antwerpen wint bijvoorbeeld. We zien de koppen al even voor ons: 'Bocanto zingt in het sportpaleis'.
Zondag 18 oktober 2009
Klanken tussen kleuren
Vanmiddag kon u in het Cultureel Centrum van Genk tussen een honderdtal kleurige kunstwerken luisteren naar de kloorklanken van 3 Genker koren: Incantatio o.l.v. Jos Venken, Cantus Vocum o.l.v. Jan Gabriëls en het Mannenkoor De Heivinken o.l.v. Eugène Colson. De sfeer deed ons denken aan het vroeger overal talrijk georganiseerde café chantant, genieten van muziek bij een glaasje wijn. Muziek en beeldende kunst het is en blijft een boeiende combinatie. Meer foto's vindt u hier.
Maandag 12 oktober 2009
Koren op de Kunstbeurs
De VZW Koninklijke Limburgse Federatie voor Beeldende Kunsten organiseert een Kunstbeurs van zondag 11 tot en met zondag 25 oktober 2009 in het Cultuurcentrum van Genk. Er worden meer dan 100 kunstwerken tentoongesteld. De tentoonstelling is gratis te bezoeken elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14 en 17 uur. Op zondag 18 oktober zal tussen 15 en 16 uur een muzikale omlijsting verzorgd worden door drie Genkse koren, Incantatio o.l.v. Jos Venken, Cantus Vocum o.l.v. Jan Gabriëls en het Mannenkoor De Heivinken (...)   Lees het hele bericht
Zondag 11 oktober 2009
Hard repeteren voor groots concert
De koren Cantate uit Maasmechelen en De Oosterster uit Veldwezelt staan binnenkort samen op de planten voor de uitvoering van Haendels Dettinger Te Deum en The Coronation Anthems. Een hele uitdaging voor de koren, 3 solisten en een ad hoc orkest. Onder leiding van Marie-Rose Van Gerven wordt er al zeer hard gerepeteerd. Het resultaat van de inspanningen kan u binnenkort gaan beluisteren. Info over de concerten vindt u in onze koorkalender.
Zaterdag 10 oktober 2009
Op vrijdag 2 oktober 2009 verzorgde het Gemengd Koor Amabile uit Neerpelt samen met Les Constellations Musicalles de slotavond van het concertseizoen 2009 in ‘L’Eglise Notre Dame du Mont-Carmel’ in Visé, plaatselijk beter bekend onder de naam ‘L’Eglise Devant le Pont’.
Het was niet de eerste keer dat beide ensembles samen optraden: dit gebeurde eerder al in Bossut en Genhout (Geleen), met telkens zeer enthousiaste reacties.
De hemelse klanken van het grandioze orgel (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 30 september 2009
Van 30 april tot 3 mei 2010 vindt in Neerpelt het 58ste Europees Muziekfestival voor de jeugd plaats. Jeugd- en kinderkoren kunnen zich tot 15 oktober inschrijven. Meer info hierover vindt u hier.
Woensdag 30 september 2009
EMJ krijgt de prijs van de Europese Burger
Vanavond kreeg het Europees Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt de prijs van de Europese Burger uit handen van Europarlementariër Ivo Belet. De prijs die vooral een eretitel is werd aan het festival toegekend voor de jarenlange inspanningen om een Europees gevoel op te bouwen. Een hele eer voor de vele vrijwilligers die zich reeds jarenlang inspannen om dit festival te laten uitgroeien tot een toonaangevend Europees festival. Je moet veel werken en veel geven aldus voorzitter Jan Coninx om veel te mogen ontvangen. Van harte gefeliciteerd.
Meer foto's van de uitreiking vind u hier.
Woensdag 30 september 2009
Langs de waterkant
Een drievoudige koorontmoeting in de prachtige Memelhoeve te Meldert Hoegaarden.
De grote schuur van deze gerestaureerde vierkantshoeve was voor de gelegenheid ingericht als concertzaal. De akoestiek was er opvallend goed.
Keereweerom o.l.v. Mieke De Roek opende als organiserend koor het concert, begeleid door twee violen en cello, met La Palombe: het verhaal van een duif die van haar rust mocht genieten na een lange vlucht over zee. Ook 'Een schip' van Wannes van de Velde en Mon bateau van Jo (...)   Lees het hele bericht
Maandag 28 september 2009
Hoogdagen voor de koorwereld
Koorliefhebbers kondenafgelopen weekend hun hart ophalen tijdens de inmiddels reeds tiende editie van de 'Internationale koorwedstrijd Vlaanderen' in Maasmechelen. 16 koren uit diverse landen gaven het beste van zichzelf. Een internationale jury wist de uitvoeringen naar waarde te schatten. Het organiserende koor Cantate kan terecht terugblikken op een prachtige organisatie. Onze Limburgse componist Ludo Claessen componeerde de plichtwerken. Wij hoorden alvast schitterende dingen. Onze 3 Vlaamse (...)   Lees het hele bericht
Hoogdagen voor de koorwereld |Foto 1|Hoogdagen voor de koorwereld |Foto 2|Hoogdagen voor de koorwereld |Foto 3|Hoogdagen voor de koorwereld |Foto 4|
Hoogdagen voor de koorwereld |Foto 5|Hoogdagen voor de koorwereld |Foto 6|Hoogdagen voor de koorwereld |Foto 7|Hoogdagen voor de koorwereld |Foto 8|
Vrijdag 4 september 2009
De vraag naar geschoolde koordirigenten wordt alsmaar groter. Vele koren zijn op zoek naar een dirigent(e). Sinds enkele jaren biedt het Conservatorium van Hasselt, als enige in de provincie, de mogelijkheid tot het volgen van de cursus koordirectie. Deze cursus richt zich tot iedereen die als dirigent(e), zowel beginnend als gevorderd, met koren werkt. Wekelijks is er de mogelijkheid om met een oefenkoor te repeteren. Dit biedt de mogelijkheid om de opgedane kennis in de praktijk om te zetten. Vele aspecten (...)   Lees het hele bericht
Maandag 31 augustus 2009
Op zondag 20 september steekt het Jakl shantykoor uit Leopoldsburg de provinciegrenzen over naar het mooie Meldert. Samen met het koor Keereweerom uit Hoegaarden en het koor Dauwgard brengen zij in de namiddag een concert met als thema: 'Aan de waterkant'.
Het concert gaat om 14.30 uur door in de Memelhoeve in Meldert (Hoegaarden). Er wordt enkel een vrije bijdrage als inkom gevraagd. Na het concert is er een gezellig samenzijn met een natje -een frisse Hoegaarden?- en een hapje aan zeer democratische prijzen. Info over deze locatie kan je vinden op internet onder de naam 'Memelhoeve Meldert'
Vrijdag 7 augustus 2009
Daar zit muziek in
7/8/9 een speciale datum. Vandaag trad koor en stem Limburg bestuurslid, Paul Steegmans, in het huwelijk met Ludwine Thoelen. Tijdens een huwelijksviering in de kathedraal van Hasselt klonk prachtige muziek gebracht onder meer door het Kathedraalkoor en een kamerorkest. Na afloop was er een gezellige drink op het plein voor de kathedraal. We wensen het kersverse stel heel veel geluk.
Daar zit muziek in |Foto 1|Daar zit muziek in |Foto 2|Daar zit muziek in |Foto 3|Daar zit muziek in |Foto 4|
Donderdag 6 augustus 2009
Lirica behaalt tweemaal goud in Japan
Het meisjeskoor Lirica, laureaat-finalist van Koor van het Jaar 2008 heeft de zoveelste koorreis achter de rug. Dit jaar toch wel een speciale ervaring want Lirica was geselecteerd om deel te nemen aan het festival van Takarazuka in Japan. Als enig Europees koor stond Lirica o.l.v. Jos Venken tussen 24 gerenommeerde Aziatische koren uit o.a. Indonesië, Korea en Japan. De concurrentie was bikkelhard en de verwachtingen voor iedereen hooggespannen. Lirica mocht zichzelf bewijzen in twee categorieën nl de categorie (...)   Lees het hele bericht
Maandag 13 juli 2009
De Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen viert van 25 tot 27 september 2009 zijn tiende editie. Opgericht in 1987 n.a.v. het vierde lustrum van het gemengd koor Cantate onder impuls van ere-voorzitter Frans Meyers en toenmalig koordirigent Maurice Delporte evolueerde de internationale koorwedstrijd van een driejaarlijkse naar een tweejaarlijks evenement. Gaandeweg verwierf de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen een zeer goede faam o.a. bij de andere bekende Europese (...)   Lees het hele bericht
Maandag 13 juli 2009
Nihon ni ikimasu
Gisteren gaf Lirica zijn uitzwaaiconcert ‘Nihon ni ikimasu’ of ‘We gaan naar Japan’. Lirica zal inderdaad donderdag naar het land van de rijzende zon vliegen. Het meisjeskoor zal er deelnemen aan twee festivals. Op het festival van Fukui zullen zij als eregast het openingsconcert mogen verzorgen dat via satelliet zal uitgezonden worden. Daarnaast zullen ze ook deelnemen aan het 25th Takarazuka International Chamber Chorus Contest in de categorieën hedendaagse muziek en folklore. Zij zullen er werken brengen van onze Vlaamse componisten Vic Nees, Raymond Schroyens en Erika Budai. Tijdens de niet-officiële concerten zullen ze met liederen van Erika Budai promotie maken voor onze Belgische chocolade en het recept van onze overheerlijke mosselen in geuren en kleuren uitleggen.  
De meisjes en Jos Venken zijn helemaal klaar om ondergedompeld te worden in de Japanse cultuur. Het belooft een boeiende reis te worden. Jullie kunnen ons reisverhaal volgen op een blog aangemaakt op www.lirica.be

Zaterdag 11 juli 2009
Wekelijks verenigen zich duizenden mensen om onder de leiding van een enthousiaste dirigent(e) hun passie, zingen, te beleven . De vraag naar geschoolde dirigenten is dan ook zeer groot. Deze dirigent(e) levert een zeer belangrijke bijdrage tot een goed resultaat. Via o.a voorzingen, dirigeren bepaalt de dirigent in zeer sterke mate de dynamiek van het leerproces en het bekomen resultaat. Sinds 2001 biedt het DKO ( deeltijds kunstonderwijs ) een opleiding koordirectie aan. Slagtechniek, koordidactiek, (...)   Lees het hele bericht
Zaterdag 11 juli 2009
Alle jeugdige +12 jarige zangers mogen alvast niet vergeten zondag 25 oktober  in hun agenda te noteren. Op die dag zal er in Wico campus mater Dei in Overpelt voor de tweede keer een 'Dag van het jeugdkoor' doorgaan. In verschillende workshops gaande van expressie, ritme, stemvorming en koor zullen verschillende facetten van het koorzingen aan bod komen. Elke jongere kan maximaal 2 workshops volgen. Tijdig inschrijven en je voorkeuren kenbaar maken is dan ook een must. De dag begint om 10 uur en eindigt (...)   Lees het hele bericht
Zaterdag 11 juli 2009
In de Nationale Koorcompositiewedstrijd die in 2005 door Capella di Voce en muziekuitgeverij Euprint in het leven werd geroepen werd de Limburgse componist Martin Slootmaekers laureaat in de categorie gelijke stemmen. De wedstrijdopdracht bestond er ditmaal in nieuw werk te componeren voor kleine koorgroepen (SABar of gelijke stemmen) van een redelijk niveau. Met dit initiatief wilden de organisatoren een extra stimulans geven aan het koorleven in België; dit door zowel componisten aan te zetten tot het (...)   Lees het hele bericht
Maandag 29 juni 2009
Meestal horen we dat er weer een kinderkoor gaat verdwijnen maar af en toe is er ook positief nieuws. In de H. Hart parochie van Hasselt, start men volgend jaar na 7 jaar met een nieuw kinderkoor. Dat koorzang een zeer zinvolle vrijetijdsbesteding is kan menig koorzanger beamen. Samen zingen is zoveel meer dan je stembanden rekken. Het nieuwe kinderkoor wordt geleid door Isabella Bikkembergs, geboren en getogen in Hasselt en woonachtig in de H.Hartwijk. Vanaf zondag 13 september wordt er wekelijks gerepeteerd van 9.30 uur tot 10.30 uur in een zaaltje van de kerk.
Jongens en meisjes vanaf 6 jaar die graag mee willen zingen mogen zich aanmelden. Voor meer info kan u altijd terecht op het nummer 0473 37 01 06.
Zondag 7 juni 2009
Swingende avond van Neerpelts Showkoor
Gisteren stonden 22 zingende en dansende dames op een podium. Een gevuld Dommelhof, swingende muziek, dat kan niet anders dan een optreden van het Neerpelts Showkoor zijn. Karin Lauwers en Courtney Eykens zwoegden een heel jaar om met hun koorleden deze show in elkaar te steken. Het resultaat mocht er zijn! Meer foto's
Vrijdag 5 juni 2009

Het Koninklijk Sint-Ceciliakoor, dat dit jaar zijn 60-jarig bestaan viert, trok naar de Italiaanse zusterstad San Casciano. "Het bezoek kadert zowel in de viering van 10 jaar jumelage tussen Nieuwerkerken en San Casciano, als in ons 60-jarig bestaan", vertelt voorzitster Josianne Ilsbroucks. Zaterdagavond was er een optreden van het zangkoor in San Casciano. Er werd uiteraard ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om Firenze en Pisa te bezoeken. Het vierstemmig gemengd koor onder leiding van Paul Pans telt 34 leden. Het jongste lid is 16 jaar, het oudste lid is de 60 al voorbij. Nieuwe leden zijn bij het Sint-Ceciliakoor altijd nog welkom.

Bron : Het Belang van Limburg 02 juni 2009.

Vrijdag 5 juni 2009

Het parochiaal gemengd zangkoor van Rijkhoven, in 1969 opgericht door E.H. Simons, mag veertig kaarsjes uitblazen. Na de eucharistieviering in de slotkapel van Alden Biesen werden leden en sympathisanten uitgenodigd voor een academische viering en sfeervolle receptie. "Het koor verwierf vooral bekendheid door hun optredens bij gelegenheid van een begrafenis", aldus Erika Thijs. Vera Bellen, Yvette Bellen, Rina Jorissen, André Thijs, Fanny Thoelen en Jenny Vincken zijn al 40 jaar lid. Jean Boelen en Lisa Kellens zijn al dertig jaar lid.

Bron : Het Belang van Limburg, 02 juni 2009.

Dinsdag 2 juni 2009
20 jaar Locomotief in CC De Adelberg
Zaterdagavond was er in de Adelberg een optreden van het orkest Maximilcorde met als koor het 20 jaar oude Lommelse "Locomotief". Het geheel stond onder leiding van Christel Vandebriel, die na afloop in de bloemetjes werd gezet. Ze deed daarbij een warme oproep naar mannelijke zangers om lid van het koor te worden.

Bron: internetgazet Lommel
Maandag 1 juni 2009

Zondag 24 mei 2009, organiseerde de Cultuurraad van Wellen een aperitiefconcert in de neogotische kapel. Met als thema 'Nootjes bij het aperitief' gaven het koor Cantilone van Borgloon en het Amarylliskoor van Alken in een mooie en nokvolle kapel het beste van zichzelf.

In haar dankwoordje feliciteerde Jeannine Leduc, schepen van cultuur, de muzikanten, koorleden en dirigenten voor de prachtige uitvoeringen. "Dit concert is een perfect huwelijk tussen de schoonheid van deze kapel en de schoonheid van muziek en zang. Ik heb hier door deze koren en haar begeleiding alle muzikale emoties horen vertolken. Wij gaan ervoor zorgen dat in de toekomst beide koren in deze mooie kapel te gast zullen blijven."

Bron : Het Belang van Limburg, 26 mei 2009.

Dinsdag 26 mei 2009
Een reis om nooit te vergeten (deel 2)
zaterdag 23 mei.
De festivaldag.
Voor de Kiliana zangers is de voormiddag misschien wel het moment waar ze het meest naar uitkeken: winkelen. Groot was dan ook de verbazing en teleurstelling toen Michaela ons meenam naar een echte 'supermarkt' waar we vrij konden rondlopen. Onze jongsten zochten cadeautjes voor het thuisfront maar wat vonden ze nu van typische dingen in deze supermarkt? De Fernet van de vorige avond nog in gedachten deed me hen meenemen naar de drankenafdeling. Is het droog, werd er (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 26 mei 2009
Een reis om nooit te vergeten (deel 1)
Woensdag 20 mei 13 uur:
in vliegende vaart reppen we ons naar de bus. De auto afgeladen vol met allerlei spullen. Beer, kleine symfonie mag ons deze reis vergezellen. De sfeer zit goed, iedereen heeft er zin in. Onder een stralende zon vertrekt Kiliana voor een trip naar Novy Bor. Eerste halte: Trausnitz. Het verkeer is verschrikkelijk druk en de vele wegenwerken zijn de oorzaak van vele files. In plaats van half 11 komen we om half 2 's nachts in de jeugdherberg van Trausnitz aan. Vliegensvlug worden de bedden (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 19 mei 2009
Kiliana naar Tsjechië
Morgen is het zover: dan vertrekt Kiliana voor de zoveelste keer naar het buitenland. Novy Bor in Tsjechië staat dit keer op het programma. Het belooft een bijzondere ervaring te worden. Tijdens het Chrystal chor festival zullen onze Vlaamse zangers verbroederen met koren uit een 5-tal landen. De reiservaringen zijn dagelijks te volgen via de internetgazet.
Zondag 17 mei 2009
Dat vlakke land: Het Nederlands lied door de ...

De 26ste editie van Dag Oude Muziek zet het Nederlandse Lied in de kijker. Dit zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Er vallen muzikale pareltjes te ontdekken en u kunt kennismaken met een nieuwe formule.

In het nieuwe concept werken we niet meer uitsluitend met losstaande concerten van 40 minuten, maar richten we parcours in. Elk parcours bestaat uit 2 concerten van 25-30 minuten en een groter concert van 40 minuten. Hierdoor kunt u een gedifferentieerde programma meemaken.

Onder de titel "Dat Vlakke Land" (...)   Lees het hele bericht

Dinsdag 12 mei 2009
Lirica gaat Japans
Lirica staat dit jaar helemaal in het teken van Japan.
Op 28 maart werd het startschot gegeven van een unieke uitwisseling met de Hikarigaoka Girls’ High School Choir uit Japan. Samen met het Kinderkoor en het Jeugdkoor gaven ze het concert ‘Sakura’ dat we niet snel zullen vergeten. Het Japans meisjeskoor verbleef in gastgezinnen. Op het programma stond een rondleiding in de Stad Genk. Eerste Schepen Wim Dries heeft hen ontvangen op het Stadhuis en er werd hen eveneens een receptie aangeboden. (...)   Lees het hele bericht
Zaterdag 2 mei 2009
Lustrumconcert Incantatio
Incantatio bestaat dit jaar 15 jaar en dat wordt gevierd met een feestelijk lustrumconcert op zondag 10 mei in de kerk O.L.V. van Fatima te Genk om 15u.
Centraal staat een concertmis van Johann David Heinichen (1683-1729). Deze voormalige advocaat en tijdgenoot van Bach en Händel is tegenwoordig niet meer zo bekend, maar hij was één van de grote componisten uit zijn tijd en bekleedde de prestigieuze functie van Kapelmeester aan het Keurvorstelijk en (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 28 april 2009

Zaterdagavond gaf Cantemus Domino uit Montenaken zijn voorjaarsconcert in Cultuurhuis Den Dries. Het gemengde zangkoor bracht onder leiding van dirigent Kris Appeltans en begeleid door pianist Hugo Lismont gezangen met als thema 'Thank you for the music'. Het koor 'Kimzoenani' en de 'D.C.-belles band' uit Alken waren te gast en brachten stukken uit hun eigen repertoire. De avond werd afgesloten met een begeesterende samenzang door de drie koren. Voorzitter Ivo Wauters: "Mensen die een passie voor muziek hebben, er hun emotie in kwijt willen en graag zingen, zijn steeds welkom. Wie ons aan het werk wil zien, kan dat volgende week tijdens de abdijfeesten in St-Truiden. "

Bron : Het Belang van Limburg, 29/04/2009 

Dinsdag 28 april 2009

Zangkoor Mixed Voices staat een tiental keren per jaar op het podium. "Naast het jaarlijks lenteconcert, dit keer met gastkoor Silvatica uit Bilzen, laat Mixed Voices geen enkele gelegenheid onbenut om naar buiten te treden", vertelt Edgard Vandueren. "We staan altijd klaar om feestelijke gebeurtenissen op te luisteren: de Cecilia-misviering, het kerstconcert met de Beringse koren, aperitiefconcerten, gastoptredens bij andere koren en zelfs als backing-koor van Paco Garcia, bekend van Idool en X-factor. Om dit alles in goede banen te leiden, ligt sinds 2004 de muzikale leiding in de deskundige handen van dirigent Patrick Eggermont."

Bron : Het Belang van Limburg, 28/04/2009

Dinsdag 28 april 2009
Hij komt er weer aan, De 7e Muziek Doe Middag. Op DMDM zingt en danst uw kind net als Ciske, Annie, Olivier Twist of andere kinderen van de straat. Jongens en meisjes studeren onder professionele begeleiding de aanstekelijke liedjes in. O.a. Pieter Bongaarts (zang) en Nicole Senden (dans) zorgen ervoor dat u aan het eind van de middag versteld staat! De Muziek Doe Middag is er dit jaar voor de zevende keer. De middag wordt georganiseerd door jeugdkoor Eige Wies uit Nuth in samenwerking met de Verenigde Nederlandse (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 22 april 2009

Ook de koren die tijdelijk zonder dirigent zitten mogen zich tijdelijk aansluiten om samen het jubileumprogramma op het getouw te zetten.

Maar eveneens individuele zangers en zangeressen die uitsluitend het Jubileumrepertoire willen mee instuderen, zijn welkom in lokaal 304 van Westrand de eerstkomende woensdagen.

Meer info op http://www.singhetscone.be

Bron : Het Nieuwsblad Online, 21/04/2009 (Jan Muylaert)

Dinsdag 21 april 2009

Ruim 32 Vlaamse en Duitse koorzangers concerteerden zaterdag in de Sint-Lambertuskerk te Lanaken. Het vierstemmige koor ad hoc onder leiding van Dirk De Nef putte uit vijf eeuwen koormuziek en deinsde er niet voor terug om platgetreden muziekpaden te verlaten. Koorwerk met een jazz- of bluesinslag en popmuziek à la Beatles logen er niet om.

Lieven Lemmens uit Oud-Rekem stond in voor de organisatie van het concert, waarvan de opbrengst naar de Plusserswerking van Neerharen gaat. Lieven : "Het koorproject vindt afwisselend in Duitsland of Vlaanderen plaats, maar de laatste jaren vertoefden we telkens in Limburg. Tijdens deze projectweek maakten de deelnemers kennis met de koormuziek vanaf 1500 tot nu."

Bron : Het Belang van Limburg, 21/04/2009 (GK).

Dinsdag 21 april 2009

Het Zutendaals Mannenkoor gaf ter gelegenheid van zijn 25-jarig bestaan een jubileumconcert. Het Mannenkoor "De Heivinken" uit Genk was het gastkoor.

Het Zutendaals mannenkoor is onder impuls van Luc Aelbrecht ontstaatn uit het vroegere kerkkoor. Aelbrecht was een kleine 20 jaar dirigent van het koor. Eén van de hoogtepunten van het koor was het optreden tijdens een concert van Dana Winner in 1999, aldus voorzitter Louis Nijst. Ook het optreden met een koor uit Wehlen (Moezelstreek) blijft een mooie herinnering.

Sinds oktober 2005 heeft het koor met Kaatje Moors uit As een vrouwelijke dirigente. Zij houdt het koor jong en levendig.

Bron : Het Belang van Limburg, 21/04/2009. (MR)

Dinsdag 21 april 2009

Het Sint-Hubertus- en Sint-Lucaszangkoor van Kanne viert volgende zondag zijn gouden jubileum. Om 10.30 uur is er een eucharistieviering in de Sint-Hubertuskerk. Daarna wordt tijdens een academische zitting de titel 'Koninklijk' uitgereikt en wordt het boek over de koorgeschiedenis voorgesteld.

Bron : Het Nieuwsblad regio Limburg, 21/04/2009

Dinsdag 21 april 2009

Zaterdag bracht het vocaal ensemble F:e-m[!]il en het jongerenkoor G!rlz het lenteconcert 'Voices'. In de kapel van de Broeders van Liefde leidde dirigente Nadia Loenders alles in goede banen. "Volgend jaar vieren we ons eerste lustrum. Toondichteres Erica Budai schreef daarom een speciaal werk voor ons dat gesubsidieerd werd door de Vlaamse gemeenschap", vertelt Nadia. "Voor dit lenteconcert bracht ons jongerenkoor driestemmige werken. Dat is een hele prestatie voor dit achttal. Valentijn Elsen en Jos Simons zorgden voor de begeleiding op piano en hobo."

Bron : Het Belang van Limburg, 21/04/2009.

Dinsdag 7 april 2009
Tweehonderd jaar geleden, in 1809, werd Felix Mendelssohn-Bartholdy geboren in Hamburg. Felix, de gelukkige, de getalenteerde, het wonderkind. Hij speelde piano, componeerde al op z’n 12, sprak verschillende talen, schilderde…
Hij was een buitengewoon begaafd muzikaal talent dat thuis alle kansen kreeg. Pas gecomponeerd werk werd gespeeld door een huisorkest. Via z’n groottante én zijn leraar Zelter, kwam hij in contact met de muziek van Bach. Het was liefde op het eerste gezicht. Dankzij Mendelssohn werd de Mattheuspassie voor het eerst opnieuw uitgevoerd na Bachs dood. Veel geestelijke werken van Mendelssohn ademen Bach.
Speciaal voor Herent, en naar aanleiding van het Mendelssohnjaar, heeft het vocaal ensemble La Furia o.l.v. Florian Heyerick een bijzonder programma samengesteld: koorwerken die Mendelssohn schreef toen hij in Engeland verbleef en Cantates voor koor én strijkkwartet, die hij schreef in de ban van zijn lichtend voorbeeld Johann Sebastian Bach.
Vocaal Ensemble La Furia o.l.v. Florian Heyerick, Ars Longa strijkkwartet
Zondag 26 april 2009 om 16 uur, Onze-Lieve-Vrouw-Rozenkranskerk Termien-Genk
Woensdag 1 april 2009

Het Hikarigaoka Girls’High School Choir uit Japan wist alle aanwezigen te vermurwen met hun buitengewone zangprestatie. Hier 2 nummertjes uit een 15-tal liederen die ze ten beste gaven.

Op de Sakura-avond, de avond van de kersenbloesem, brachten niet alleen de Japanse gasten een hoogstaande prestatie. Ook het eigen Kinderkoor en het Meisjeskoor wisten de aanwezigen te bekoren met prachtige liederen.

Deze reportages kan je zonder problemen bekijken met IE 7, Google Chrome.

Maandag 30 maart 2009
Sint-Niklaaskoor slaat de muzikale vleugels uit
Het Sint-Niklaaskoor uit Wimmertingen is reeds maanden naarstig aan het werk o.l.v. hun nieuwe dirigent Inge Feyen.
De “Missa Tertia” van Lajos Bardos zal voor de eerste maal integraal uitgevoerd worden tijdens de eucharistieviering op Paasdag ( 12 april – 10.30 u ) en dit in hun vertrouwde Sint Niklaaskerk.
 
Op maandag 4 mei brengt het koor, in samenwerking met de Kinderkoor Academie België, een Mariaal bezinningsmoment in de basiliek van Kortenbos. Om 19.30 kan je genieten van (...)   Lees het hele bericht
Maandag 23 maart 2009
Sea Song Challenge in Sevenum (NL)
Op 21 maart laatstleden mocht het JaKL Shantykoor uit Leopoldsburg als enig Belgisch mannenkoor muzikaal meevieren op uitnodiging van shantygroep “ De Maashave” uit Grubbenvorst (NL), ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan. Het was een festival waar het jubilerende koor gezocht heeft naar een formule met deelname van koren met een zeer diverse achtergrond, die op drie verschillende podia uiting konden geven aan het plezier van samen te zingen. Een diversiteit aan koorzang gaande van Shanty, Gospel tot (...)   Lees het hele bericht
Sea Song Challenge in Sevenum (NL) |Foto 1|Sea Song Challenge in Sevenum (NL) |Foto 2|Sea Song Challenge in Sevenum (NL) |Foto 3|
Zondag 22 maart 2009
Koor en zwerfvuil
Een kinder- en jeugdkoor doet vaak meer dan zingen alleen. Zo ook bij Kiliana uit Overpelt. Zwerfvuil is niet dadelijk een muzikaal iets tenzij ergens een verdwaald instrument in één of andere berm gevonden kan worden. Toch zijn koren en zwerfvuil soms met elkaar verbonden, zij het dat het een manier kan zijn om de kas te spekken en anderzijds een kans om jongeren voor deze problematiek gevoelig te maken. Het laatste deed zich in ieder geval voelen. Terwijl de jongsten enthousiast schreeuwden: 'Hier ligt veel' (...)   Lees het hele bericht
Zondag 22 maart 2009
Na de kerstperiode is voor een koor de passietijd misschien wel de meest drukke tijd van het jaar. Her en der zijn er passieconcerten. De meeste van deze concerten vind je in onze kalender terug. Organiseer je een concert dan kan je zeer eenvoudig de info zelf ingeven waarna het na goedkeuring van de webmaster automatisch op deze site verschijnt.

Dinsdag 10 maart 2009
Raad van bestuur bevestigd
Vanavond tijdens de algemene vergadering van Koor en Stem Limburg werden alle leden van de huidige raad van bestuur herkozen. Zij zullen de volgende 4 jaren proberen het  koorleven in Limburg te blijven stimuleren. Aangesloten koren kunnen een mandataris afvaardigen om te zetelen in de algemene vergadering van Koor en Stem Limburg. Meer info hierover kan u verkrijgen via het secretariaat.
Raad van bestuur bevestigd |Foto 1|Raad van bestuur bevestigd |Foto 2|Raad van bestuur bevestigd |Foto 3|
Dinsdag 10 maart 2009
Musical De Poepsjieke Poedel

De Poepsjieke poedel is ontvoerd. Dit is een zaak voor detective Hilaire de Saint Medard. Deze musical, gebaseerd op de Vlaamse Filmpjes over deze beroemde detective, wordt uitgevoerd door Kinder- en tienerkoor Martijntje en Jong Kathedraalkoor Stevoort-Hasselt op zaterdag 25 en zondag 26 april in zaal den Opper in Stevoort.

De Poepsjieke Poedel is een musical geschreven door Patrick Bernauw op teksten van Guy Didelez en Katharina Van Cauteren. Fernand Bernauw zorgde voor de muziek. Het verhaal gaat over de (...)   Lees het hele bericht

Dinsdag 24 februari 2009

De verschillende koren uit de kerkdorpen van Ham gaan nauwer samenwerken. "In onze parochie tellen we vier koren waarvan twee uit Oostham, één uit Kwaadmechelen en één uit Genendijk", zegt organist Gerry Dirix. "Door een nauwere samenwerking van de groepen krijgen we een koor van ongeveer 70 zangers.

Het is de bedoeling om meer eucharistievieringen samen op te luisteren. Hiervoor zullen we een paar keer per jaar samen repeteren. Deze repetities vinden afwisselend plaats in de kerken van de verschillende dorpskernen. Bij speciale gelegenheden volgen dan ook nog extra repetities. Voor ons grote fusiekoor hebben we ook een speciale liedjesbundel samengesteld.

bron : Het Belang van Limburg, 24/02/2009

Zondag 22 februari 2009
Het rijk van prins Remi
Vanmiddag eindigde het kinderkoorweekend met een toonmoment in de Zwarte Doos van Dommelhof (Neerpelt). Prins Remi die leefde 612 na Christus had er een heus kasteel. Er gebeurde het een en ander. U kan hier van enkele sfeerbeelden genieten.
Zaterdag 21 februari 2009
Koninklijk kinderkoorweekend
Op welke manier kan je beter de carnavalvakantie starten dan door enkele dagen te zingen, knutselen en spelen. Een 40-tal kinderen uit Limburg en enkelen zelfs van Aalst, zakten vanmorgen vol verwachting naar Dommelhof af voor het Koor en Stem Limburg kinderkoorweekend.. Inge Feyen en Remi (pop) deden de spanning snel verdwijnen. Vanmiddag werd er lekker gegeten, gespeeld in de speeltuin en een eigen wapenschild ontworpen. Voor velen moet het spannendste gedeelte nog komen: slapen. Morgen om 16 uur is iedereen van harte welkom in de Zwarte Doos van Dommelhof (Neerpelt) om naar het eindresultaat te komen luisteren en kijken.
meer foto's
Woensdag 18 februari 2009
Het gebeurt niet zo vaak dat een koor gebruikt wordt om reclame voor een product te maken. Als de makers er dan nog in slagen om dit op een ludieke manier te doen dan moet gewoon iedere koorzanger dit spotje kennen. Het zal alvast geen gewoonte worden om hier reclame te maken van producten maar voor dit spotje maken we voor één keer een uitzondering. Kijk en oordeel zelf. spotje
Woensdag 11 februari 2009
Van 13 april tot en met 19 april kan u onder leiding van Dirk De Nef kennismaken met vier eeuwen geestelijke en wereldlijke koormuziek. Ph.De Monte – O. Lassus – H. Schutz  - F.Mendelssohn –R.Pearsall - F.Poulenc –Jazzy arrangementen - creatie D.De Nef

Concert:
Het slotconcert van de koorweek gaat door op zaterdag 18 april 2009 om 18.00 uur in een nog nader te bepalen kerk

Koor:
Er worden maximum 32 zangers gerekruteerd. Koorervaring en/of notenkennis dragen bij (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 10 februari 2009
Vanaf februari gaat de Kinderkoor Academie België van start met een voorbereidende klas voor 4- en 5-jarige kinderen. Deze lessen gaan door op vrijdag van 16.15-17.00 en dit in de basisschool “de Hazelaar” in de Persoonstraat!
Wil je graag je kind laten proeven van zingen, dan kan deze voor slechts 15 euro 2 lessen volgen!
Voor meer info kan u terecht bij:
Kinderkoor Academie België
Adminstratie: p/a Sterrebos 30
3512 Stevoort
0475 77 66 64
(...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 10 februari 2009
Koorzangers weten waarom
Voor ons vroegere tijdschriftje trok Jos Meekers, dirigent van Concinite in Overpelt, regelmatig op pad om her en der een koor in de kijker te plaatsen. Vanaf vandaag bieden wij u een nieuwe koorrubriek aan en zal u het reilen en zeilen van de koorwereld regelmatig in een koorcursiefje voorgeschoteld krijgen. Wij dagen alvast alle koorzangers en dirigenten uit om ons hun pennenvruchten te sturen.  Jos Meekers kroop alvast in de pen. We hopen dat u er veel herkenning en plezier aan beleeft.


Elke week (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 28 januari 2009
Ja! Mannen zingen nog graag!
Ze worden zeker zeldzaam: mannenkoren. Zelfs in onze gemengde koren is het vaak zoeken naar tenoren en bassen. Van knapenkoren of jongens in onze kinderkoren zullen we beter zwijgen, hier heerst koning voetbal nog zeer vaak en blijft menig vader bezorgd dat zoonlief aan mannelijkheid zal inboeten als hij lid wordt van een kinderkoor.
Maar ze zijn er nog mannenkoren en we kunnen ze maar beter koesteren. Hoog tijd voor Koor en Stem Limburg om een atelier in te richten speciaal voor deze doelgroep. Alle mannenkoren zijn van harte welkom op zondag 5 april om samen te zingen tijdens een atelier stemvorming. Elke zanger weet immers dat extra aandacht voor ademhaling en stemplaatsing zinvol is. Ook mannen die nog nooit de stap naar een koor durfden zetten kunnen deze kans benutten om zonder schroom 'onder mannen' te komen zingen. Het atelier wordt gegeven door Nadia Loenders, die als dirigent van een 80-koppig mannenkoor in Veldhoven, wel reeds bewezen heeft haar mannetje te kunnen staan. Meer info en inschrijven kan via de kalender of programmatie.
Vrijdag 23 januari 2009
Kan het nog mooier?
Uw eerste optreden in 2009 te mogen doen voor een honderdtal dames. En er dan van uitgaan dat het hier om een mannenkoor ging o.l.v. een vrouw n.l.Gina Treunen.
Het JaKL shantykoor droeg zijn steentje bij op de feestavond van de HVMV  ‘Hoepertingse vrouwen met vaart’.Het mag je maar overkomen.
Zoals meestal bracht het JaKL shantykoor een gevarieerd programma bestaande uit shanties en seasongs. Bij de gekende liederen zoals “What shall we do with the drunken sailor” werd er uit volle borsten meegezongen. Er waren zelfs een aantal dames die niet op hun stoel konden blijven zitten toen zij het walsritme in een aantal liederen herkenden. Kortom het mannenkoor uit Leopoldsburg was een aangename verrassing op dit vrouwenfeest.

Zaterdag 17 januari 2009
Koorweekend voor kinderen
    "Was ik maar een koning en woonde ik in een groot kasteel dan....
        was alles blauw,
        had ik misschien een wit paard om verre oorden te gaan verkennen,
        zou ik verhuizen,
        spookte er een spook met wat gerammel van wat ketens, sleutels en een pook,
        had ik een kamer vol met speelgoed,
        was ik verliefd op een schoon jonkvrouw,
        ....
  
     Hopelijk ben jij er ook bij om te ontdekken wat het weekend ons zal brengen!
       

Voor het Koorweekend voor Kinderen zijn alle kinderen tussen 8 en 14 jaar van harte welkom en dat nemen we letterlijk: je hoef niet eens lid te zijn van een kinderkoor. Twee dagen samen zingen, knutselen en deelnemen aan tal van activiteiten. Het weekend zal geleid worden door Inge Feyen, die beschikt over een masterdiploma kinderkoordirectie. Het thema is 'Over koningen en kastelen'!
 

Er zijn slecht 55 plaatsen beschikbaar, dus snel inschrijven is de boodschap.  De deelnameprijs bedraagt 35 euro.
Inschrijven kan voor 1 februari 2009 op het secretariaat K&S Limburg, limburg[!]koorenstem.be

Woensdag 14 januari 2009
Zingen is gezond

Zingen onder de douche kan dan wel schadelijk zijn voor je huisgenoten, voor je gezondheid doet het wonderen. Onze keel van tijd tot tijd openzetten verhoogt onze weerstand, is goed voor onze bloedsomloop, en doet wonderen voor ons stressniveau.

De universiteit van Frankfurt deed het onderzoek bij enkele koorleden. De professoren onderzochten het bloed van de leden voor en na het zingen van het Requiem van Mozart. Uit de analyse bleek dat het bloed van de koorleden na het zingen een veel hogere concentratie (...)   Lees het hele bericht

Vrijdag 9 januari 2009

De kloof tussen hoogtes in mannen- en vrouwen-stemmen slinkt, zo blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek. In de tweede helft van de 20ste eeuw is de gemiddelde vrouwen-stem merkbaar dieper geworden.
Na het bestuderen van een reeks onderzoeken en geluidsopnamen komt auteur Anne Kampf tot de conclusie dat tussen 1948 en 1993 de stemhoogte van de vrouw met zo'n 23 hertz is gedaald. Wat neerkomt op een halve toon, en dat is niet niks.
Volgens Kampf is de neiging van vrouwen om minder schel te spreken deels het gevolg van het voorbeeld van actrices en radio- of tv-presentatoren. Vooral sinds de jaren '70 verkleinden veel vrouwen het toonverschil met mannenstemmen van een octaaf tot tweederde octaaf.
Jonnie Robinson, een dialectexpert bij de British Library heeft nog een andere uitleg: vrouwen streven naar een grotere aanvaarding in de mannenmaatschappij en hebben hun toonhoogte verdiept om daar beter in te passen. Een zwaardere stem wordt namelijk vaak geassocieerd met gezag.
Dit is een bericht uit Londen.

bron : Het Belang van Limburg, 2006

Woensdag 7 januari 2009
Kerstconcert in Rekem
Francis-Chorum uit Rekem onder leiding van Guy Paggen organiseerde op tweede kerstdag hun jaarlijks kerstconcert in de voormalige Paterskerk te Rekem. Het gastkoor IdemDito uit Herentals onder leiding van Koen Wellens verleende hieraan hun medewerking. In een zeer goed gevulde kerk klonken de meest sfeervolle kerstliederen. Liederen als En natus est Emmanuel, The Virgin Mary had a baby boy, In 't nachtlijk duister, Es wird schon gleich dunkel, Christmas Lullaby en andere werden ten gehore gebracht.
Na het concert kon nagepraat worden in de bovenzaal van O.C. Kleinveld.
 
Kerstconcert in Rekem |Foto 1|
Zaterdag 3 januari 2009
Kiliana viert leden
Gisteren was 't feest bij kinder-en jeugdkoor Kiliana. Jaarlijks is er een 'kerstfeestje. 2 koorleden werden bijzonder in de bloemetjes gezet: Kirsten Cox en Eleonore Dijckmans. Zij zijn intussen al 10 jaar bij het koor! Na het feestje trok de groep door de straten van 't Lindel om Driekoningen te zingen. Voor de gelegenheid werden zij volledig in het nieuw gestoken en schitterden ze als echte koningen... De warme choco en het stuk taart na de rondgang smaakten heerlijk. 2009 is alvast goed gestart voor de groep. In mei staat een deelname aan een festival in het Tjechische Novy Bor op het programma.


Zaterdag 3 januari 2009
Gedurende twee en half jaar pendelde Inge Feyen naar Den Haag om haar kennis over kinder- (en jeugd)koordirectie te verbreden. In Vlaanderen behaalde Inge een meesterdiploma orgel en koordirectie.
In de Kinderkoor Academie werd ze professioneel onderwezen en begeleid door Marijke Van Klaveren en Silvère Van Lieshout.
Verschillende onderwerpen kwamen aan bod zoals: repertoirekeuze, pedagogie, psychologie, talen, leren van het blad zingen, …
De grootste aandacht ging naar de praktijk. Wekelijks stond (...)   Lees het hele bericht
Vrijdag 2 januari 2009
Databank van koormuziek
Musica, een internationale database van koormuziek is zowel online als via DVD te raadplegen. De betrachting van Musica , een groot project van IFCM (International Federation of Choral Music), is om gedetailleerde informatie van het wereldwijde repertoire van koormuziek te verzamelen in één tool. De databank is uitgewerkt in (...)   Lees het hele bericht