Archief koorkrant 2010

Vrijdag 31 december 2010
Gelukkig Nieuwjaar
,
Maandag 13 december 2010
Koor Cantate Maasmechelen zoekt mannenstemmen
Cantate is een gemengd koor van zo’n 50 leden onder de professionele leiding van dirigente Marie-Rose Van Gerven. Het uitgebreide repertoire omvat profane en religieuze muziek vanaf de Renaissance tot nu, van componisten van eigen bodem en uit het buitenland. Behalve aan muziek hecht de vereniging ook veel aandacht aan een vriendschappelijke sfeer.
De laatste jaren is er een onevenwicht gegroeid tussen het aantal vrouwelijke en mannelijke koorleden;daarom zoekt Cantate gemotiveerde zangers bij voorkeur tot de leeftijd van 50 jaar om het koor te versterken. Een goede koorstem gecombineerd met een basiskennis notenleer of koorervaring zijn aan te raden.
Ben je vrij op dinsdagavond van 20 tot 22 uur (of later voor de dorstigen),neem dan contact op met de verantwoordelijke voor de ledenwerving :
Eric Van Puyenbroeck
Tel : 0477445824
Meer Info over Cantate : www.koorcantate.be
Woensdag 8 december 2010
Kooratelier COLLECTIO CATHEDRALIS
Sedert haar oprichting heeft de Capella Sanctorum Michaelis et Gudulae, het Kathedraalkoor van Brussel, veel oude muziek van onder het stof gehaald en uitgevoerd. De laatste jaren werd jonge componisten opgedragen werken te schrijven voor de eredienst in de Kathedraal; bovendien hebben reeds gerenommeerde componisten een belangrijke bijdrage geleverd tot wat intussen een indrukwekkende bibliotheek wordt.
Sinds 2002 stelt de Capella deze muziek beschikbaar voor alle geïnteresseerde koren, en publiceert, in (...)   Lees het hele bericht
Maandag 22 november 2010
Juliaan Wilmots herdacht met een concert
Gisteren sloot Koor&Stem Limburg haar jubeljaar af in de Academiezaal in Sint-Truiden. Een jubeljaar is ook een gelegenheid om even stil te staan bij mensen die jaren aan de kar van het koorleven getrokken hebben. Nog velen herinneren zich al de energie die Leo Van Esser in het Limburgse koorleven stak. Tien jaar geleden overleed dat andere boegbeeld van de Limburgse koormuziek: Juliaan Wilmots. Nog steeds dragen vele amateur dirigenten hem een warm hart toe omdat hij hen een goede muzikale weg wees. Met een mooi concert in prachtig kader werd eer gebracht aan Juliaan.  Het Ensemble Henric Van Veldeke o.l.v. Patrick Vanlooy bracht een bloemlezing van muziek die hem beroerde. Magda Jossa en Marc Nicolaï lieten de piano klinken. Een koor samengesteld uit de koren Hendrik Van Veldeke, Gregoriuskoor, De Schalmei en begeleid door een ad hoc Instrumentaal ensemble en onder de leiding van Geert Malisse, bracht een volksliedsuite bewerkt door Juliaan Wilmots.
We laten de beelden verder spreken.

Woensdag 17 november 2010
Provinciale wedstrijd lagere en middelbare graden
Zondag vond in het stedelijk conservatorium in Hasselt de provinciale wedstrijd voor de lagere en middelbare graden plaats. Vijf koren, MK De Heivinken uit Genk, KHACK uit Hasselt, Muzamigos uit Hasselt, Kar-e-toesj uit Dilsen en Concinite uit Overpelt, gingen de uitdaging aan. Het werd een gezellige middag waar alle koren naar elkaar konden luisteren. De jury was vol lof over het niveau van de koren en gaf hen allen een onderscheiding. Het mannenkoor de Heivinken mocht met een geldprijs van 500 euro naar huis, Muzamigos kreeg 300 euro en Concinite mocht 200 euro meenemen. Van harte gefeliciteerd!
Provinciale wedstrijd lagere en middelbare graden |Foto 1|Provinciale wedstrijd lagere en middelbare graden |Foto 2|Provinciale wedstrijd lagere en middelbare graden |Foto 3|Provinciale wedstrijd lagere en middelbare graden |Foto 4|
Provinciale wedstrijd lagere en middelbare graden |Foto 5|Provinciale wedstrijd lagere en middelbare graden |Foto 6|
Zondag 14 november 2010
Orgel feestelijk ingespeeld in Genk
Het gebeurt niet meer alle dagen dat men een nieuw en groot orgel kan inspelen in een kerk. Het kerkbestuur van de Sint-Martinuskerk in Genk gaf de orgelbouwers, Filip Nijs en Guido Schumacher de opdracht om een orgel te bouwen. De firma Schumacher inspireerde zich op de orgels van de bekende Keulse orgelbouwer: Ludwig König. Het orgel zal niet enkel tijdens vieringen dienst doen maar ook de orgelklas van de Academie krijgt er een uitdaging bij. Tijdens het inspeelconcert vanmiddag mocht organist Jos Wouters samen met de Genkse kerkkoren de spits afbijten. Zij brachten enkele liederen uit Zingt Jubilate. Speciaal uit Zürich was organiste Els Biesemans overgekomen om een rijk palet aan klanken ten gehore te kunnen brengen. Samen met vocaal Ensemble Pro Cantione uit Genk werd de middag muzikaal afgesloten.
Orgel feestelijk ingespeeld in Genk |Foto 1|Orgel feestelijk ingespeeld in Genk |Foto 2|
Zondag 7 november 2010
The Butterflies of Sumperk
Casino & De werkgroep Klassiek presenteren The Butterflies of Sumpkerk.

Meer dan 250 kinderen tussen 6 en 16 jaar zingen in diverse koren van de kunstschool Villa Doris in Sumpkerk. Deze stad ligt in de Oostelijke regio van Tsjechië, 30 van de meest getalenteerde meisjes en jongens vormen het kinderkoor The Butterflies of Sumperk. Een kerstconcert met internationale volksliedjes, liederen van bekende componisten zoals Brahms en Britten, maar ook van Tsjechische componisten en gregoriaanse liederen.

Het concert vindt plaats op donderdag 16 december 2010 om 20.15 uur in de kerk Meulenberg (Houthalen-Helchteren).
Maandag 1 november 2010
Koren schitteren in 'Samhain Nocturne'
Het is niet alle dagen dat koren deelnemen aan een grotere theaterproductie. Samhain is een tweejaarlijkse herfsthappening georganiseerd door Musica en Dommelhof. De koren: Amaryllis uit Peer, Kiliana uit Overpelt en het Showkoor uit Neerpelt waagden hun kans. Onder begeleiding van Dirk Opstaele en zijn assistente Andrea van het ensemble Leporello, leerden ze elk een spreekkoor aan. Gisteren stonden ze geschminkt en verkleed in de bossen van het Dommelhof. Op een feeëriek parcours van duizenden lichtjes mochten de koren de mensen op weg naar het kanaal animeren. Op het kanaal kon men genieten van een pöetisch vuurwerk. De happening lokte duizenden toeschouwers.
Bekijk hier de foto's generale repetitie en foto's de happening.
Maandag 25 oktober 2010
Vic Nees, het boegbeeld van de vocale muziek in België, viert in 2011 zijn 75e verjaardag. Tijdens de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen zal het werk van Vic Nees als een rode draad door de elfde editie lopen. Tijdens het openingsconcert zal het Vlaams Radio Koor o.l.v. Johan Duyck zijn 'Magnificat' voor sopraansolo en gemengd koor brengen. Al de plichtliederen zullen door Vic Nees gecomponeerd worden. Bovendien wordt in aanwezigheid van de de componist op zondagvoormiddag een workshop georganiseerd. Noteer alvast vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 september in uw agenda. We ontmoeten er u graag. Meer info
Zondag 24 oktober 2010
Overstemd
Vandaag stond er in Palethe in Overpelt de workshop 'Overstemd' op het programma. Ook de tentoonstelling K-linken is daar nog steeds te bezichtigen. Het werd geen massale toeloop naar Overpelt. De aanwezigen genoten van de boeiende en leerrijke workshops en de afwezigen.... die hadden zoals altijd weer eens ongelijk.
Zaterdag 23 oktober 2010
Zingen met Paul Ayres
Londens dirigent, componist Paul Ayres, is tijdelijk in België. Gisterenavond gaf hij een workshop voor het vocaal Ensemble Pro Cantione uit Genk. Hij liet de zangers kennismaken met zijn eigen composities en gaf door speelse ritmische en vocale oefeningen een creatieve kijk op koorzingen.
Zingen met Paul Ayres |Foto 1|Zingen met Paul Ayres |Foto 2|Zingen met Paul Ayres |Foto 3|Zingen met Paul Ayres |Foto 4|
Zingen met Paul Ayres |Foto 5|Zingen met Paul Ayres |Foto 6|Zingen met Paul Ayres |Foto 7|Zingen met Paul Ayres |Foto 8|
Zaterdag 23 oktober 2010
Herdenkingsconcert Juliaan Wilmots
Dit jaar is het al weer 10 jaar geleden dat Juliaan Wilmots, één van Limburgs meest kleurrijke koorfiguren, overleed. In het kader van de viering van 50-jaar Koor&Stem Limburg organiseert Koor&Stem Limburg in samenwerking met het koor De Schalmei uit Sint-Truiden een herdenkingsconcert op zondag 21 november in de Academiezaal van Sint-Truiden. U kan er luisteren naar Het Ensemble Henric Van Veldeke o.l.v. Patrick Vanlooy, het Gregoriuskoor o.l.v. Magda Jossa, De Schalmei o.l.v. Geert Malisse, Magda Jossa en Marc Nicolaï op piano en het Ad hoc Instrumentaal Ensemble o.l.v. Wilfried Peeters. De toegang bedraagt: 10 euro aan de kassa of 8 euro in voorverkoop of +60. Reservaties via Wily Denayer 011 68 17 94 of 0497 44 34 55 of Marleen Vlemmix 011 68 75 91 of 0485 59 99 76.
Zaterdag 23 oktober 2010
Zingen met ervaring!
U heeft een lange koorervaring, en als het aan u lag zong u nog jaren verder? Dan behoort u tot een steeds groter wordende groep!
Vorig jaar organiseerde Koor&Stem speciaal voor u ‘Grijs gezongen’, een koormidweek voor 55à60-plussers, o.l.v. Vic Nees. Het werd een groot succes! Op algemeen verzoek komt er daarom een tweede editie.
De koormidweek, Grijs Gezongen 2  waarbij 'Grijs' niet alleen op de leeftijd slaat maar ook op het hernemen van het 'grijs gepeelde' oudere repertoire, heeft (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 19 oktober 2010
Hartelijk dank Goele
Zondag werd er niet enkel het 50-jarig bestaan van Koor&Stem Limburg gevierd maar was het niet meer dan gepast dat Goedele Schepers na 25 jaar trouwe dienst als secretaresse even in de 'bloemetjes' werd gezet. Al die jaren is zij de spilfiguur van het Limburgse koorleven. Goedele mocht uit handen van de voorzitter Jos Venken een klein cadeautje ontvangen. Via deze weg willen we haar graag nog eens danken voor zoveel onbaatzuchtige inzet.

Maandag 18 oktober 2010
K-linken klonk schitterend
Gisteren vierde Koor&Stem Limburg feest in CC Palethe in Overpelt. Het werd een boeiende koordag waar men een mooie algemene indruk van het Limburgse koorleven kreeg. Meer dan 500 koorzangers uit heel Limburg werkten aan het evenement mee dat startte in de Sint Martinuskerk met een eucharistieviering. Elk koor bracht een nieuwe compositie die door uitvoerders en toehoorders zeer gesmaakt werden. Ook de tentoonstelling waar muziek en poëzie centraal stond kon op veel bijval rekenen. Na afloop hoorden we vele koorzangers en dirigenten de opmerking maken dat dit toch wel een twee of driejaarlijks terugkerend gebeuren zou mogen worden.
We geven u alvast wat foto impressies mee.
eucharistieviering
openingsplechtigheid
namiddagconcert
avondconcert
Woensdag 13 oktober 2010
Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Koor&Stem Limburg componeerde Paul Steegmans een volledig nieuwe mis. De 'Missa festiva' is een vierstemmige Latijnse a capellamis, die nu zondag vanaf 10.30u gezongen wordt door het koor Cantate uit Maasmechelen o.l.v. Marie-Rose Van Gerven. Paul Steegmans is als componist niet onbekend; meermaals werden composities van hem bekroond. Voor het eerst zullen ook alle Overpeltse koren samen één groot koor vormen. Onder leiding van Marie-Rose Van Gerven gaan ze liederen uit de bundel "Zingt Jubilate" zingen.
Maandag 11 oktober 2010
Charlot ontwerpt een affiche
Nog 6 nachtjes slapen en het grootste Limburgse koorfeest van 2010 start. Misschien heeft u intussen al ergens een affiche of een uitnodiging van het project gezien? De ontwerpen hiervoor kwamen op een bijzondere manier tot stand. Al de zesdejaars leerlingen van de afdeling Publiciteitsgrafiek van Wico campus Mater Dei in Overpelt kregen de opdracht om als GIP-proef (eindwerk) een campagne voor K-linken te ontwerpen. Van de 13 campagnes werd het ontwerp van Charlot Claessens weerhouden. Het gelegenheidslogo is van de hand van Natasha Oyen.

Maandag 11 oktober 2010
Workshop koorzang door Paul Ayres (GB)
Op vrijdag 22 oktober organiseert Pro Cantione een workshop koorzang.
Deze wordt gegeven door Paul Ayres, een Londense componist, dirigent en organist die verscheidene koorworkshops geeft o.a. aan het Lemmens Instituut (http://www.paulayres.co.uk/)
De workshop gaat door van 20-23h00 in het College (Collegelaan-Genk); Aanmelding om 19h45
Deelname prijs voor niet-leden: €8
Graag verwittigen voor deelname voor 21 oktober op
aspooren[!]mail.phl.be

Vrijdag 1 oktober 2010
Het gaat in dit geval om een wedstrijd met als hoofddoel de  olympische gedachte “ Deelnemen is belangrijker dan winnen”. Laat het dan ook meer een festival, een koortreffen een ontmoeting zijn op muzikaal niveau.
De jury zal elk koor een schriftelijke beoordeling geven. De percentages worden ook persoonlijk meegedeeld bij de vrije bespreking van het optreden met de juryleden.
De jury bestaat uit Michael Scheck, Sabine Haenebalcke en Lou van Cleynenbreugel.
De algemene bedoeling (...)   Lees het hele bericht
Maandag 27 september 2010
Op zondag 14 november organiseert Koor&Stem Limburg de provinciale koorwedstrijd voor de lagere graden. Inschrijven kan nog. Meer info vindt u hier.
Donderdag 23 september 2010
Repetitie K-linken
17 oktober nadert met rasse schreden. Vanavond repeteerden de Overpeltse koren voor de tweede maal onder leiding van Claudine Martens. De foto's van repetitie vindt u hier.  Het project K-linken belooft alvast heel bijzonder te worden. In het zog van het project K-linken organiseert Palethe een dag 'Overstemd' met workshops.
HOE OP EEN PODIUM STAAN?
(Begeleiding: Annick Thijs)
Sessie 1: van 10.00 tot 12.00 uur  I  (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 9 september 2010
Repeteren voor 17 oktober
Koor & Stem Limburg viert feest dit jaar. Op zondag 17 oktober kan u een ganse dag genieten van koormuziek. De dag start met een eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-Centrum. Het koor Cantate uit Maasmechelen zingt er een nieuw gecomponeerde mis van Paul Steegmans. Alle Overpeltse koren vormen samen een groot koor en zingen verschillende liederen uit Zingt Jubilate. Gisteren verzamelden ze in Palethe voor een eerste repetitie. Er werd hard en aangenaam gerepeteerd. Wordt vervolgd....
Meer foto's
Woensdag 1 september 2010
September is voor vele koren de maand dat er na twee maanden vakantie opnieuw gerepeteerd wordt. De tijd ook om op zoek te gaan naar nieuwe leden. Sommige koren proberen er zelfs de nieuwste technieken voor uit. Het koor VoiceLab uit Houthalen-Helchteren heeft er zelfs een filmpje voor gemaakt en op youtube geplaatst.
Dinsdag 17 augustus 2010
Op zaterdag 28 augustus 2010 vindt ter gelegenheid van de Virga Jessefeesten te Hasselt een uniek en hoogstaand muzikaal evenement plaats: de “Dag van de religieuze muziek”. De organisatie koos voor het centraliseren van 3 koorconcerten op dezelfde dag. Het Manteliusensemble met dirigent Jos  Cuppens, het Kathedraalkoor Hasselt met dirigent Ludo Claesen en het Kathedraalkoor Brussel onder leiding van Inge Feyen. Deze uitstekende koren brengen ieder een gevarieerd programma en (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 11 augustus 2010
Op zaterdag 21 augustus om 20u00 heeft er in de Sint-Catharinakerk (Sint-Catharinaplein) in Hasselt een muzikaal-liturgische avond plaats. Liederen door Paul Schollaert voor de Virga Jessefeesten gecomponeerd sinds 1968 wisselen af met Bijbelse teksten over Maria. De rode draad is "het avondgebed van Maria", waarin zij dankbaar mijmert over vele wondere gebeurtenissen in haar leven. Anita Galle schreef de teksten op basis van een "levensverhaal van Maria, door haar zelf verteld", dat door Paul Schollaert als aanzet voor de (...)   Lees het hele bericht
Maandag 9 augustus 2010
Dag van de religieuze muziek
Door de eeuwen heen hebben componisten zich aangetrokken gevoeld tot die krachtige vrouw uit de Bijbel, Maria, Moeder van Jezus. Het mysterie werkt fascinerend op kunstenaars en is dus een inspiratiebron bij uitstek.

De Dag van de religieuze muziek laat de bezoeker kennismaken met mariaal geïnspireerde koorwerken van gregoriaans tot hedendaags. De Hasseltse koren laten de luisteraar van hun klankrijkdom genieten in hun optredens met als thema “Ave”, “Magnificat” en “Alleluia”. De nieuwsgierige luisteraar kan ook kennismaken met de topensembles Psallentes en Reflection. Het Kathedraalkoor Brussel zal een boeiende confrontatie brengen van Vlaamse romantiek en hedendaagse koorwerken van kapelmeester K. Bikkembergs. Bijzonder is ook dat bijna
alle dirigenten Hasselaar of Limburger zijn!

Een koorliefhebber mag deze unieke gelegenheid niet missen!
Dinsdag 20 juli 2010
Lirica op de eerste plaats in Zwitserland
Van 7 tot 10 juli was het jeugdkoor Lirica uit Genk te gast op het “Festival Choral International de Neuchâtel” in Zwitserland. Er namen 16 koren deel aan deze muzikaal zeer hoogstaande internationale koorwedstrijd. Zij kwamen uit heel Europa en ook uit Canada en Australië. Elk koor zong driemaal:  een ochtendoptreden met renaissance muziek, een wedstrijdprogramma met opgelegd werk in de namiddag en een avondconcert met een vrij op het publiek gericht avondprogramma.Lirica wist (...)   Lees het hele bericht
Lirica op de eerste plaats in Zwitserland |Foto 1|Lirica op de eerste plaats in Zwitserland |Foto 2|
Zaterdag 17 juli 2010
De Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek kent reeds 500 jaar een intense vocale traditie. De vzw Musica Sacra Basiliek Tongeren wil deze rijke traditie verderzetten. Reeds vele jaren coördineren zij het muziekleven in de basiliek en wordt er bijzondere aandacht besteed aan de opluistering van zondagse misvieringen en de erediensten van de kerkelijke hoogdagen. Dit jaar wordt er voor het eerst een vierdaagse internationale koorstage voor geoefende koorzangers uit Vlaanderen en Nederland georganiseerd met als (...)   Lees het hele bericht
Zondag 20 juni 2010
Lummen - Kinderkoor Decibels legt er na bijna tien jaar het bijltje bij neer. Het schoolkoor werd opgericht door Nadia Loenders, die na een aantal jaren het dirigeerstokje aan leerkracht Carla Diepenrijkx doorgaf. "De 26 leerlingen stonden zopas in zaal Altiora voor de laatste keer op het podium", aldus dirigente CArla. "We werken rond het thema 'Wat krijgen we nu ?' Voor de laatste keer pakten we 16 pakjes uit met evenveel liedjes".

Bron : De Zondagskrant 20 juni 2010.
Tekst : Klu.

Woensdag 16 juni 2010
10 Jaar voor de wind
Met een CD voorstelling op 30 mei en een concert op zondag 6 juni, vierde het JaKL Shantykoor uit Leopoldsburg zijn tienjarig bestaan.
De kiosk bij de kerk in het centrum van Leopoldsburg was voor de gelegenheid de muzikale haven waar het koor aanmeerde. Op het fris gemaaide gazon omgeven door hoge bomen en extra beschut in tentjes kon men gezellig luisteren en heerlijk genieten van een een hapje en een drankje.
De gastkoren het ‘Koninklijk Hasselds A capella koor’. Het ‘Shantykoor (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 15 juni 2010
Zing je graag?
Sta je - graag - voor een zingende vereniging?
Is dirigeren een hobby …., een passie?


Cursus koordirectie in het Stedelijk Conservatorium van Hasselt

Samen zingen. Iedereen heeft het wel eens gedaan. Duizenden mensen in het Vlaamse land verenigen zich wekelijks om onder leiding van een enthousiaste dirigent(e) hun muzikale passie te beleven.

De dirigent(e) levert een belangrijke bijdrage. In voorbereiding op en uitwerking tijdens de oefenstonde (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 10 juni 2010
Zingen voor de Virga Jesse
Op zaterdag 21 augustus om 20u heeft er in de Sint-Catharinakerk (Sint-Catharinaplein)
 in Hasselt een muzikaal-liturgische avond plaats. Liederen door Paul Schollaert voor de Virga Jessefeesten gecomponeerd sinds 1968 wisselen af met teksten uit het Oude Testament in verband met Maria. De rode draad  is “het avondgebed van Maria”, waarin zij terugblikt op haar leven. Deze avond van samenzang en reflectie staat onder de bezielende leiding van Paul Schollaert.
Paul Steegmans zit aan (...)   Lees het hele bericht
Zondag 6 juni 2010
Groot nieuws bij het kinderkoor Lirica
Sinds 4 april telt het kinderkoor Lirica twee nieuwe koorleden. Inderdaad, Ann Cox, de dirigente van het kinderkoor is bevallen van een flinke tweeling, Seppe en Jitte. Volgens mama Ann zullen het uistekende zangertjes worden want ze laten flink van zich horen! En zoals jullie kunnen zien op de foto’s zal er, ten huize Dupont, aan babysitters geen gebrek zijn.
Zondag 16 mei 2010
Koor Cantate naar Ierland
Het koor Cantate uit Maasmechelen gaat dit jaar op koorreis naar Ierland waar ze verschillende concerten zullen geven. Ter voorbereiding van deze reis geven ze op 20 juni om 14.30 uur in de kerk van Leut een 'reisconcert'. Wij hopen dat ze een schitterende reis zullen beleven en ze ons een leuk verslagje sturen.
Zondag 16 mei 2010
Requiem Brahms schitterend project
Zowel vrijdag als zaterdag mochten koor en orkest voor een volle Tongerse Basiliek optreden. Het werd een schitterend project dat zeker zaterdag haar hoogtepunt kende. Voor velen voor herhaling vatbaar. U kan alvast een indruk krijgen via de foto's.
Donderdag 13 mei 2010
Brahms repeteren in Flagey
Met 2 volle bussen zakten de leden van 5 Limburgse koren vanmiddag af naar Brussel. Ondanks het rustige verkeer slaagde er één bus niet in om tijdig in Flagey te geraken. Op kousenvoeten - de repetitie was reeds begonnen - mochten we studio 4 betreden. Op de tonen van Brahm's Ouverture zochten we een plekje achter het orkest. Waarom soms orkestleden doof worden snapten we dadelijk nadat we plaats namen achter de hoornisten. Een mooi instrument, een hoorn, maar de decibels ervan kunnen een gans orkest overstemmen indien je er vlak achter zit. Prachtig om te bekijken, zo een riant orkest voor je neus: maar liefst 6 contrabassen, een leger strijkers, blazers en een harp. Muisstil werd het toen Els Crommen de hoge noten met gemak de zaal in stuurde. Na enkele uren hard repeteren mochten we zelfs een half uurtje vroeger dan gepland terug naar huis keren. Morgen staan we er weer maar dan in Tongeren en dan is het echte werk daar. Meer foto's vindt u hier.
Woensdag 12 mei 2010
Bo Holten dirigeert Limburgse koren
Voor de deelnemers aan het 'Brahms-project' wordt het een drukke week. Een 130-tal koorzangers zakten gisteren af naar het kerkje van Oud-Waterschei voor een eerste repetitie met de dirigent van de 'Brussels Philharmonic', Bo Holten. Het klikte vrijwel meteen tussen koor en dirigent. Morgen trekken de koorleden van: Cantabile (Dilsen), Incantatio (Genk), Kathedraalkoor (Hasselt), Manteliusensemble (Kuringen) en Pro Cantione (Genk), naar Flagey om aldaar met het orkest te repeteren. Het resultaat van hun inspanningen kan u vrijdag en/of zaterdag beluisteren in de O.L.V.-Basiliek van Tongeren. Een aanrader! Meer info
Bo Holten dirigeert Limburgse koren |Foto 1|Bo Holten dirigeert Limburgse koren |Foto 2|Bo Holten dirigeert Limburgse koren |Foto 3|
Woensdag 12 mei 2010
58 ste Festival in Neerpelt ten einde
Tijdens het weekend van 1 mei bruiste het koorleven in Neerpelt. Meer dan 100 koren uit 26 landen lieten op diverse locaties het beste van hun kunnen horen. Ook enkele Limburgse koren waagden zich aan deze internationale wedstrijd. Voor vele Vlaamse koren is een deelname aan het EMJ een stimulans om het koor naar een hoger niveau te tillen. Het aanleren van het verplichte lied is iedere keer weer een zware opgave voor menig koorzanger en dirigent. Jammer genoeg bleek deze editie dat het niet zo simpel is om alle jury's van de diverse locaties op één lijn te krijgen waardoor menig koor de proclamatie teleurgesteld verliet. Wij vragen ons af of dergelijke moeilijke liederen en strenge beoordeling tot doel hebben om de gewone, beginnende kinder- en jeugkoren  van een toekomstige deelname te doen afzien. Wil men naar een meer elitair festival? Ondanks alles is het EMJ ook een feest van verbroedering, niet te missen voor elke rechtgeaarde koorliefhebber.  Aan al de Limburgse deelnemers alvast een dikke proficiat!
Meer foto's vindt u hier.
58 ste Festival in Neerpelt ten einde |Foto 1|58 ste Festival in Neerpelt ten einde |Foto 2|58 ste Festival in Neerpelt ten einde |Foto 3|58 ste Festival in Neerpelt ten einde |Foto 4|
58 ste Festival in Neerpelt ten einde |Foto 5|58 ste Festival in Neerpelt ten einde |Foto 6|58 ste Festival in Neerpelt ten einde |Foto 7|58 ste Festival in Neerpelt ten einde |Foto 8|
Vrijdag 7 mei 2010
Musicus René Vanstreels overleden
Op zaterdag 30 april ll. overleed op 85-jarige leeftijd de Hasseltse musicus René Vanstreels. René Vanstreels was jarenlang beiaardier in de stad Hasselt, organist in de Sint-Hubertuskerk te Hasselt maar ook dirigent van de Mireille Singers, een zanggroep die hij zelf oprichtte. In de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Genk gaf hij jarenlang piano tot aan zijn pensioen. Ontelbare concerten heeft hij begeleid aan de piano.  Voor Koor & Stem Limburg was hij jarenlang actief bij Limburg Zingt. (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 28 april 2010
Te Deum - vierdaagse koorstage te Tongeren
Al meer dan 500 jaar herbergt de Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek van Tongeren een intense vocale traditie. Aan het opluisteren van de erediensten werd van oudsher een bijzondere zorg besteed. Dit uitte zich in het engageren van professionele zangers en instrumentalisten. Uit archiefonderzoek blijkt dat deze uitvoerders goed op de hoogte waren van nieuwe composities die dan ook in de belangrijke vieringen uitgevoerd werden.
 
De vzw Musica Sacra Basiliek Tongeren wil deze rijke traditie verder zetten. Ze staat in (...)   Lees het hele bericht
Zondag 18 april 2010
Eerste Brahmsrepetitie belooft veel moois.
De eerste mooie zomerdag weerhield een 120-tal zangers uit verschillende Limburgse koren niet, om naar de kerk van Stevoort af te zakken. Op het programma: het Requiem van Brahms. Jos Cuppens die het geheel normaal in goede banen zou leiden had door de IJslandse vulkaanuitbarsting meer moeite om in Stevoort te geraken. Jan Peeters nam zijn taak zeer gedreven over. Er werd in een gezellige sfeer, hard gewerkt. De volgende weken zal het zeker groeien. Wij nodigen u alvast uit naar de uitvoeringen op 14 en 15 mei in de Basiliek van Tongeren. Meer foto's
Zaterdag 17 april 2010
Kiliana naar Woutershof
Van woensdag tot vrijdagmiddag trokken de meisjes van jeugdkoor Kiliana uit Overpelt naar Woutershof in Molenbeersel. Op het programma stond vooral heel veel repeteren (minstens 6 uren per dag) voor het komende EMJ. Drie dagen samenleven brengt een groep dichter tot elkaar. Natuurlijk werd er niet alleen gezongen. Ook aan de podiumpresence werd er gewerkt en werden er eigen juwelen gemaakt. Het grootste emo-moment was toen de moeders - die in het geheim repeteerden- hun dochters verrasten met hun eigen versie van het lied 'Ik hou van U' van Noordkaap. Totaal overdonderd en geëmotioneerd werden de zakdoekjes boven gehaald. De afsluitende quiz maakte de gezellige avond compleet. Deze koordagen zullen nog lang nazinderen. Meer foto's

Donderdag 8 april 2010
Meer dan 100 koren op 58e EMJ
Van 30 april tot 3 mei heeft in Neerpelt al voor de 58e maal het Europees muziekfestival voor de jeugd, plaats. 119 koren uit 29 landen hebben zich inmiddels aangemeld. Ook enkele van onze Limburgse koren bereiden zich momenteel voor op hun jury-optreden. Vooral het aanleren van de plichtliederen is een hele uitdaging. De liederen van de hand van: Erika Budai, Joost Termont, Dirk De Nef, Sebastiaan Van Steenberge, Ludo Claesen en Lucien Posman vergen ook dit jaar voor menig kinder- en jeugdkoor 'bijna' het uiterste van hun kunnen. Het programma van het komende festival kan u alvast bekijken op hun website. Buiten de jury-optredens op zaterdag en zondag, zijn er nog talrijke avondconcerten te beluisteren. Sinds kort kan u al de nieuwtjes over het festival ook via Twitter volgen. Geen enkele koorliefhebber mag dit festival missen.
Dinsdag 30 maart 2010
Op zaterdagavond vond in de zaal Posthalt te Zutendaal een concert plaats waarvan de opbrengst bestemd is voor de slachtoffers in Haïti.

De vier Zutendaalse koren Canta Libra, Berk en Brem, Het Zutendaals Mannenkoor en Heidegalm, verzorgden deze muzikale avond. Ieder koor mocht een eigen programma afwerken waarin men zijn eigen accenten kon leggen.

"Normaal organiseren wij met de Zutendaalse koren een concert voor het koor Heidegalm. Het bestuur van Heidegalm nam dit jaar het het initiatief om (...)   Lees het hele bericht
Zondag 28 maart 2010
Concinite zingt Requiem voor volle kerk
Gisterenavond en vanmiddag bracht het gemengd koor Concinite uit Overpelt, twee keer het requiem in Es van Reinberger voor de bomvolle kerk van Overpelt-Fabriek. Samen met dirigent Jos Meekers had het koor alles tot in de puntjes voorbereid, waardoor dit passieconcert  bij vele toehoorders een gevoelige snaar geraakt heeft. Meer foto's vindt u hier.
Zaterdag 27 maart 2010
Gezien
Pasen nadert met rasse schreden en overal worden er passieconcerten uitgevoerd. Menig passie vraagt heel wat toewijding van uitvoerders en publiek. In Genk werd er deze week hard gerepeteerd voor de uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach. Op de foto ziet u dirigent Jan Peeters vol concentratie voor koor (Pro-Cantione en de Kleine Cantorij) en orkest staan. Vanavond kan u in de kerk van Bret-Gelieren naar  hun uitvoering gaan luisteren.

Gezien |Foto 1|Gezien |Foto 2|Gezien |Foto 3|
Vrijdag 26 maart 2010
20 jaar meer dan een passie: Just Music
In Noord-Limburg werd het koor Just Music de voorbije 20 jaar een begrip. Samen muziek maken is een rijkdom en als je hiermee dan nog mensen kan beroeren dan kan het niet anders of deze hobby groeit uit tot een passie. In 2007 werd Just Music winnaar van de categorie 'pop-musicalkoren' in het internationale festival voor koren die lichte muziek brengen. Zingen bij Just Music vergt meer dan enkel over een goeie stem beschikken. Er wordt aandacht geschonken aan beweging, begeleiding, kleding, belichting... Al deze taken (...)   Lees het hele bericht
Zondag 21 maart 2010
Zingen tot morgenvroeg...
Op zaterdag 20 maart werd er in het Kuipershof in Heusden-Zolder 'gezongen tot morgenvroeg'. Onder de enthousiaste leiding van Bruno Sprengers studeerden een 60-tal zangers liederen in die zullen gezongen worden op 2 mei in Gent als orgelpunt van de Week van de Amateurkunsten.
Zingen tot morgenvroeg... |Foto 1|Zingen tot morgenvroeg... |Foto 2|Zingen tot morgenvroeg... |Foto 3|
Zondag 14 maart 2010
Camera loopt actie!
Veel volk vanmorgen in de Sint Quintinuskathedraal voor de opnames van de TV-mis naar aanleiding van het jubeljaar van Koor en Stem Limburg. Na een sfeervolle eucharistieviering was het tijd om de kelen terug te smeren. Het ging er gezellig aan toe.

Meer foto's

Camera loopt actie! |Foto 1|Camera loopt actie! |Foto 2|Camera loopt actie! |Foto 3|Camera loopt actie! |Foto 4|
Camera loopt actie! |Foto 5|Camera loopt actie! |Foto 6|Camera loopt actie! |Foto 7|Camera loopt actie! |Foto 8|
Vrijdag 12 maart 2010
Elf Limburgse koren in TV-mis
In 2010 zal het 50 jaar geleden zijn dat er met een gestructureerd koorwerking in Limburg werd begonnen. Bezielers van het eerste uur waren voorzitter Leo Van Esser en Juliaan Wilmots.
Om dit lustrum te vieren organiseert Koor&Sem Limburg in de loop van het jaar een reeks van activiteiten waaronder een TV mis op zondag 14 maart 2010 vanuit de Sint Quintinuskathedraal van Hasselt.
Naast het aanzingkoor, Kathedraalkoor Hasselt, werken 11 Limburgse koren mee om de viering liturgisch muzikaal in te (...)   Lees het hele bericht
Elf Limburgse koren in TV-mis |Foto 1|Elf Limburgse koren in TV-mis |Foto 2|Elf Limburgse koren in TV-mis |Foto 3|
Zondag 7 maart 2010
Zing Alleluja! in Overpelt
Het mooie lentezonnetje lonkte maar de koude wind deed ons vlug terug naar binnen vluchten. Een mooie dag om te zingen: 70 jongens en meisjes uit 7 verschillende Noord-Limburgse koren troffen elkaar vanmiddag in Wico campus Mater Dei. Op het programma stonden liederen van de nieuwe liedbundel 'ZIng Alleluia' die tot stand kwam in een samenwerking van het bisdom Hasselt met Koor en Stem en uitgeverij Averbode. Dirigent, componist Jos Bielen bracht de liturgische liederen met veel vuur over naar de jonge zangers. Tijdens een slotconcertje werd het geleerde getoond aan de mama's en de papa's. Deelnemende koren: Ladore (Peer); Kiliana (Overpelt), De Wielewaaltjes (Bocholt), Kinder- en jongerenkoor (Lutlommel), Kinderkoor De Ellikommertjes (Ellikom), Eksels jeugdkoor (Eksel), Kinder- en jongerenkoor Echo (Hechtel), De Spring (Lommel Heide-Heuvel). Meer foto's vindt u hier.
Zing Alleluja! in Overpelt |Foto 1|Zing Alleluja! in Overpelt |Foto 2|Zing Alleluja! in Overpelt |Foto 3|Zing Alleluja! in Overpelt |Foto 4|
Zondag 14 februari 2010
Zangers maken hun eigen animatiefilm
Tijdens het kinderkoorweekend, gisteren en vandaag in Dommelhof, werd er niet alleen gezongen. De kinderen werkten aan hun eigen animatiefilmpje. Dit filmpje staat nu online en kan u via deze link bekijken. De foto's van vandaag vindt u hier.

Zaterdag 13 februari 2010
Beestig goed...
Het koorweekend voor kinderen dat opnieuw plaatsvindt in het Dommelhof te Neerpelt heeft als thema "Beestjes". Onder leiding van Jan Coeck zingen jeugdige stemmetjes uit heel Limburg liederen over dieren. Wist je dat olifanten ook gedrild kunnen stappen? Of, Dikkertje Dap dat graag wil glijden van de nek van de giraf. Mollen op een citybike, een walvis met zwemvest aan. Veel van deze teksten vloeiden uit de pen van Jan Coeck.

Niet alleen het zingen speelt een grote rol tijdens het koorweekend. Gedurende (...)   Lees het hele bericht
Zondag 7 februari 2010
Van 24 april tot en met 2 mei 2010 viert Vlaanderen zijn jaarlijkse “week van amateurkunsten”. Heel wat steden en gemeenten zetten in die week al hun “amateurverenigingen” in de bloemetjes en “ in de kijker”, want een gemeente met een bruisend verenigingsleven is meestal een gezellige & warme gemeente.
Zingen is zonder twijfel één van de meest geschikte methodes om een band tussen mensen te creëren en een gezellige sfeer te scheppen.
Kijk maar (...)   Lees het hele bericht
Maandag 1 februari 2010
Zing Alleluja!
Zing Alleluia ! is een liedproject dat bestaat uit een liedboek mét CD en is bestemd voor ieder kind en iedere jongere die graag zingt. Zingen met kinderen en jongeren in de liturgie is ideaal om de viering voor hen boeiend te maken, hen actief te laten participeren  en  zo hun geloof te versterken.
Vele kinder- en jeugdkoren of jongeren zingen regelmatig in de kerk. Ze worden vaak gevraagd om een viering op te luisteren bij een eerste communie of vormsel, bij een Hoogdag of schoolviering (...)   Lees het hele bericht
Zing Alleluja! |Foto 1|
Maandag 18 januari 2010
Kinderkoorweekend in Dommelhof
Ook dit jaar staat er een koorweekend voor kinderen op het programma van Koor en Stem Limburg. Op zaterdag 13 en 14 februari wordt er naar hartenlust gezongen en geknutseld in het CC. Dommelhof in Neerpelt. Onder de deskundige leiding van dirigent, componist Jan Coeck beloven het twee 'beestige' dagen te worden. De liederen staan in  het thema van 'Een beestenboel'. De onkosten voor het weekend bedragen 35 euro waarin de prijs van overnachting en het eten inbegrepen zijn. Inschrijven kan nog via het inschrijvingsformulier op deze site.
Maandag 18 januari 2010
Cantus Vocum uit Genk, zong in Wenen
Het is ondertussen al wel een tijdje geleden maar van 18 tot 22 december maakten 27 zingende leden en enkele sympathisanten van Cantus Vocum uit GENK een geslaagde concertreis naar WENEN.
Het PARKHOTEL SCHÖNBRUNN werd de verblijfslocatie. Met een lokale gids per bus de stad verkennen en het kasteel Schönbrunn bezoeken was een leerrijke ervaring.
In de Peterskirche werd een Misviering verzorgd door het koor en begeleider op orgel.
Het concert in het RATHAUS, met verschillende (...)   Lees het hele bericht
Cantus Vocum uit Genk, zong in Wenen |Foto 1|Cantus Vocum uit Genk, zong in Wenen |Foto 2|Cantus Vocum uit Genk, zong in Wenen |Foto 3|
Maandag 11 januari 2010
An evening with The King's Singers
A-capella muziek zo puur als heldere kristal.

The King's Singers zijn een begrip in de wereld van de vocale muziek en als het bekendste solistenensemble staan ze ontegensprekelijk aan de wereldtop. Ze brengen een gevarieerd programma van oude muziek over klassiek en romantiek tot en met pop en close-harmony. Hun vocale samenklank is als de zuiverste diamant, schitterend en volmaakt in al zijn facetten. Carnegie haal New York of de scala van Milaan, of korterbij in Gent of Antwerpen, overal ter wereld waren (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 7 januari 2010
Jos Venken 25 jaar dirigent
Jos Venken zwaait al 25 jaar met het dirigeerstokje bij Lirica. Dit evenement mocht niet onopgemerkt voorbijgaan. Daarom organiseerde het bestuur van Lirica een verrassingsfeest. Het meisjeskoor, het kinderkoor en haar dirigente Ann Cox, de ere-voorzitters, het huidig bestuur, de peter van Lirica René Swartenbroekx, afvaardiging K&S Goele Schepers, Schepen van de Stad Genk Vera Withofs, Pastoor Marcel Kuppens en de kinderen van Jos waren allen aanwezig om Jos te huldigen. Iedereen bedankte Jos voor de muzikale jaren, de vriendschap, de discipline, de podiumervaring, het enthousiasme en schonken hem een compositie van Erika Budai. Jos was sprakeloos en duidelijk ontroerd….en als het van meisjes en de kinderen afhangt, dan mag hij beginnen aan de volgende 25 jaren.
Jos Venken 25 jaar dirigent |Foto 1|Jos Venken 25 jaar dirigent |Foto 2|Jos Venken 25 jaar dirigent |Foto 3|
Vrijdag 1 januari 2010
Gelukkig Nieuwjaar
We wensen u alvast heel veel zangvreugde in het nieuwe jaar.