Archief koorkrant 2011

Donderdag 29 december 2011
Sfeervolle kerstmis
Ontelbaar zijn de kerstconcerten die dezer dagen plaatsvinden. Soms sturen koren ons een verslagje en enkele foto's van hun concert, wat we dan ook graag publiceren.
Op zaterdag 17 december en zondag 18 december gaven de dertig kinderen van de Kinderkoor Academie België onder leiding van Inge Feyen  het beste van zichzelf   tijdens een sfeervolle kerstvertelling in de Minderbroederskerk in Hasselt.
De verschillende koorgroepen konden het talrijk opgekomen publiek bekoren.
Liesbeth (...)   Lees het hele bericht
Sfeervolle kerstmis |Foto 1|Sfeervolle kerstmis |Foto 2|Sfeervolle kerstmis |Foto 3|
Zondag 25 december 2011
Zalig Kerstfeest
We wensen u een vreugdevol en muzikaal kerstfeest.
Maandag 5 december 2011
Op 6 december heeft om 20 uur in de Academiezaal, Plankstraat 80 in Sint-Truiden de proclamatie en receptie plaats van de FORTE Audities 2012. FORTE is het samenwerkingsverband van organisatoren klassieke muziek in Limburg. Gedurende twee dagen wagen er 37 deelnemers hun kans. Vijf laureaten en een laureaat van de publieksjury mogen op 30 mei deelnemen aan het laureatenconcert. Ook de audities zijn toegankelijk.
Zondag 4 december 2011
Workshop Stemgebruik boeiende ervaring
19 geïnteresseerde zangers trokken gisterenmiddag naar Dommelhof in Neerpelt voor de workshop Stemgebruik bij jazz, pop en musical. Vooroordelen over de nieuwe zangmethode konden we snel opbergen. De grootste basis van zingen blijft in elke methode de ademsteun. Op enthousiaste wijze liet Kristel Lamerichs haar cursisten kennis maken met Twang,  Curbing, Overdrive, Edge,... Mocht dit u allemaal vreemd in de oren klinken dan moet u een volgende keer zeker uw kans grijpen.
Workshop Stemgebruik boeiende ervaring |Foto 1|Workshop Stemgebruik boeiende ervaring |Foto 2|Workshop Stemgebruik boeiende ervaring |Foto 3|Workshop Stemgebruik boeiende ervaring |Foto 4|
Dinsdag 22 november 2011
Op 3 december 2011 organiseert Koor & Stem Limburg een workshop "Stemgebruik bij jazz, pop en musical". De zangstijl die gebruikt wordt in de jazz, popmuziek  en musical is anders dan de ‘klassieke zangstijl’. Maar ook daar bestaan er zangstijlen die ‘stemvriendelijk’ zijn.
Dit fenomeen is wetenschappelijk te verklaren en zo ontstaat er voor elke zanger en zangeres een kleurenpalet aan mogelijkheden, wat in het eerste zicht onbereikbaar lijkt, maar door stevig onderbouwde oefeningen direct toepasbaar is.
Deze cursus is gebaseerd op de onderzoeken van “EVTS” en “The Complete Vocal Institute”
De docente is Kristel Lamerichs, die gespecialiseerd is in deze materie.
Maximaal 16 deelnemers zijn toegelaten voor deze cursus.
De cursus gaat door in Dommelhof, Toekomstlaan 5 te Neerpelt (lokaal L1-2-3)van 14 tot 18u. De kostprijs bedraagt 10 euro, alles inbegrepen.  Het bedrag wordt gestort op rekeningnummer 453-0029541-46 met vermelding ‘workshop stem’

Inschrijven kan op het secretariaat, limburg[!]koorenstem.be

Woensdag 16 november 2011
Enkele was het kinderkoor van de Zuid Kaap te gast bij kinder-en jeugdkoor Kiliana in Overpelt. Na hun thuiskomst werden er TV-opnames gemaakt in het mooie vakantiepark Buffelsdrift in Oudshoorn. In de uitzending werd er melding gemaakt van hun recente Europese rondrit. In deel 2 van de uitzending werden beelden gemonteerd van het concert in Palethe in Overpelt waar het Zuid-Afrikaanse kinderkoor samen met Kiliana en Dana Winner het lied 'Geef de kinderen een wereld', zong. Het koor maakt melding van een uitnodiging van een Europees 'koorfees' waarmee ze het EMJ bedoelen. Op vraag van Kiliana zette het TV-station hun uitzending online en zal het ook binnenkort op hun facebookpagina verschijnen. De beelden kan u hier en hier bekijken.
Dinsdag 15 november 2011
Compositiestage met Wim Henderickx
Componist Wim Henderickx beschouwt componeren als ‘jezelf uiten’, tonen wie je bent en neerschrijven wat in je leeft. Hij geeft praktische tips, verfrist theoretische kennis en peilt naar wat een componist in muziek vertelt. Via het beluisteren en analyseren van muziek komen weetjes over vormleer, harmonie, instrumenten, nieuwe media, … aan bod. Musica komt met de compositiestage tegemoet aan componisten ‘in spe’ die een antwoord krijgen op al hun vragen tijdens zowel groepslessen als (...)   Lees het hele bericht
Maandag 14 november 2011
Koren uit Neerpelt scoren in Nederland
Afgelopen zaterdag organiseerde BALK, de bond voor a-capella en lichte muziek, in het Nederlandse Apeldoorn hun tweejaarlijks TOPFESTIVAL.
 Dit FESTIVAL is de grootste wedstrijd voor koren lichte muziek in Nederland. Een 70-tal koren werden na een selectie toegelaten om deel te nemen in 7 verschillende categorieën.
In de hoogste categorie ‘TOPKLASSE  Pop- en Musicalkoren’ behaalde “JUST MUSIC” uit Neerpelt de eerste prijs.
In de categorie (...)   Lees het hele bericht
Koren uit Neerpelt scoren in Nederland |Foto 1|Koren uit Neerpelt scoren in Nederland |Foto 2|Koren uit Neerpelt scoren in Nederland |Foto 3|Koren uit Neerpelt scoren in Nederland |Foto 4|
Zaterdag 5 november 2011
Pro Cantione op koorreis dag 2

Op reis gaan met een koor is allesbehalve rustig je vakantie doorbrengen. Na de luxe van een Engels onbijt vertrok Pro Cantione uit Genk richting Oxford. Zingen in the Christ church was een heerlijke ervaring. De sfeer van het oude college en de prachtige akoestiek gaven het koor vleugels. Na een heerlijke repetitie hadden de niet zingende wederhelften voor brood 'op de plank' gezorgd. Het lunchtime concert vloog voorbij. Oxford bleek een aangename mooie stad, zeker een wederbezoek waard. Talloze colleges die stuk voor stuk de sfeer van Harry Potter weergaven. Natuurlijk kon ook een bezoek aan de eetzaal van deze beroemde tovenaarsleerling niet op het programma ontbreken. 

Na Oxford wachtte er een geanimeerd diner in het centrum van Londen, waarna de avond afgesloten werd met een heerlijk romantische wandeling langs o.a. Big Ben en the London Eye. De temperaturen waren uitzonderlijk zacht en bovendien bleef het droog. Een dag om te koesteren. Wordt vervolgd...

Meer foto's

Donderdag 3 november 2011
Pro Cantione op koorreis
Voor dag en dauw, geen haan die reeds aan kraaien dacht, vertrok Pro Cantione voor een vierdaagse koorreis naar Londen. Via 'the shuttle ' in het gezelschap van enkele bussen club Brugge supporters ging het repeterend onder het kanaal door.St. Pauls Cathedral momenteel omringd door een tentenkamp, een gedroomde locatie voor menig toerist, was een gedroomde plaats voor een middagconcert. De repetitieruimte, gelegen in de crypte, straalde één en al Engelse koormuziek uit. Zingen in een dergelijke imposante ruimte is een gebeurtenis op zich. Natuurlijk konden de zangers de whispering gallery niet links laten liggen. Een lange vermoeiende klim langs tientallen trappen werd beloond met een uitzicht op de grootstad. Londen is een stad met een vreemde mengeling aan bouwstijlen die momenteel met het oog op de Olympische spelen grotendeels in de steigers staat.Tijdens een wandeling rond de Tower en op de Towerbridge gingen de hemelsluizen open. Kan het nog typischer?Het verkeer in de stad is een chaos en de vraag is dan ook hoe volgend jaar al die sporters ooit tijdig op de juiste locatie zullen geraken. Wordt vervolgd... Foto's: http://tinyurl.com/6949olm
Dinsdag 1 november 2011
Internet kan een grote hulp betekenen bij het instuderen van een partituur. Enkele attente koorzangers wezen ons op het bestaan van volgende sites: www.learnchoralmusic.co.uk en www.cyberbass.com. Tal van bekende koorwerken kan u er beluisteren via een Midi File en dit zelfs per stem. De klank is niet zo aangenaam maar kan een grote hulp betekenen bij het instuderen van de noten.
Maandag 17 oktober 2011
Kinderkoor uit Zuid-Afrika op bezoek in Overpelt
Het moet ergens halfweg 2009 geweest zijn dat er een mailtje uit Zuid-Afrika in de mailbox belandde met de vraag of het mogelijk zou zijn om Overpelt als bestemming in hun Europese rondreis op te nemen. In 2003 was het koor, dan nog onder leiding van Amanda Hattingh, reeds te gast in Overpelt. De herinneringen aan hun verblijf waren enkel positief. Lang erover nadenken deden we niet. Afgelopen woensdag 12 oktober was het na tientallen mails over en weer eindelijk zo ver. Het koor had inmiddels heel wat Europese kilometers (...)   Lees het hele bericht
Kinderkoor uit Zuid-Afrika op bezoek in Overpelt |Foto 1|Kinderkoor uit Zuid-Afrika op bezoek in Overpelt |Foto 2|Kinderkoor uit Zuid-Afrika op bezoek in Overpelt |Foto 3|Kinderkoor uit Zuid-Afrika op bezoek in Overpelt |Foto 4|
Maandag 10 oktober 2011
GEMENGDE KOREN
1ste prijs, geschonken door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap: € 1500
“New Dublin Voices”, Dublin (Ierland) – dir. Bernie Sherlock

2de prijs, geschonken door de provincie Limburg: € 1000
Niet toegekend

3de prijs, geschonken door “Sibelco”: € 500
Ex-aequo:
“Bryanski Akademicheski Khor” (Rusland) – dir. Mario Bustillo
“Brussels Chamber Choir” (...)   Lees het hele bericht
Zondag 25 september 2011
Een weekend vol koormuziek
Hoogdagen voor de koorliefhebbers dit weekend. De Internationale koorwedstrijd Vlaanderen Maasmechelen bracht voor de elfde keer topkoren uit diverse landen naar Vlaanderen. Wie de wedstrijd won weten we momenteel nog niet. We laten u alvast proeven van enkele sfeerbeelden.
Zaterdag 17 september 2011
Koor- en dirigentendag in Gruitrode
Een 100-tal koorliefhebbers zakten vanmiddag naar het cultureel centrum van Meeuwen-Gruitrode af voor de vijfde koor-en dirigentendag . Terwijl de koorbesturen deskundige uitleg kregen over verzekeringen en het aanpakken van projecten, leerden de koorzangers en dirigenten nieuwe liederen aan. De gloednieuwe koorbundel Mi lanct na di bevat een schat aan mooie en zeer bruikbare liederen voor de basiskoren. Na afloop werden er bij een glaasje nog vele koorervaringen uitgewisseld.
Meer foto's
Donderdag 15 september 2011
Prinses Lea van België gaat samen met het Nationaal Jeugdkoor van België een klassiek kinderlied inzingen. Morgen/vrijdag wordt er voor het eerst samen gerepeteerd. De opbrengst van het album waarop het lied zal prijken, gaat naar de Antwerpse stichting Art of Children. Dat laat de stichting vandaag weten. Prinses Lea is de weduwe van prins Alexander, die een halfbroer was van koning Albert. Ze is meter van het Nationaal Jeugdkoor van België.
Hoeveel en welke kinderliedjes op het album zullen staan, is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat de klassieker "Altijd is kortjakje ziek" een van de nummers wordt. Het album moet ten laatste in het najaar van 2012 verkrijgbaar zijn. Art of Children probeert in heel België bij kinderen de boodschap van verdraagzaamheid en solidariteit te brengen. Elk jaar brengt de stichting duizenden kinderen van zowat alle nationaliteiten samen om
in vriendschap te musiceren en creatief te zijn. (Bron: BELGA)
Donderdag 15 september 2011
Van sommige dingen is het heel moeilijk om de invloed ervan te omschrijven. Zo ontdekten we een artikel over het overlijden van de Amerikaanse koordirigent, Andrew Edward Housholder. In 1980 behaalde de dirigent met één van zijn koren een 'eerste prijs cum Laude' op het EMJ. Een ervaring die zelfs na zovele jaren nog steeds een indruk moet nalaten.
Donderdag 8 september 2011
Op zaterdag 17 september organiseert de Kinderkoor Academie België een Sing-in! Alle kinderen en jongeren die graag zingen zijn van harte welkom. Zij kunnen kennismaken met zingen, stemvorming, podiumpresentatie/expressie. Ouders kunnen tijdens het toonmoment zien wat hun kinderen/jongeren geleerd hebben.
9u-10u Sing-In voor kinderen van het eerste leerjaar
10-10.45 u. Sing-In voor kleuters
11.00-11.45 u. Sing-In voor kinderen vanaf het tweede leerjaar
Deelname is gratis maar vooraf inschrijven is noodzakelijk. (info[!]kinderkooracademie.be, 0475/77 66 64)
Donderdag 1 september 2011
Water, heerlijk fris
De kinderen van de Kinderkoor Academie België doken onder de leiding van Inge Feyen en pianistiek ondersteund door Tom Van der Biest in een muzikaal bad tijdens het zomerconcert Water! Voor een mooi gevulde concertzaal brachten de allerjongsten heel wat volksliederen zoals 'De mosselman', 'Twee emmerjes water halen', .... De oudere kinderen zongen 'Een goochelaar' uit 'De zee is een orkest'  van Vic Nees,  'Een kasteel van zand' en 'De klacht van een treurwilg' van Kurt Bikkembergs, 'Ferry me across the water' van Gerald Finzi, 'Waar woont de wind als hij niet waait' van Jan van der Roost,...
 Op het einde van het concert werd het publiek ook uitgenodigd om samen te zingen met de kinderen: row your boat, Daar was laatst een meisje loos, Tongo, al die willen te kaap’ren varen. Enkele reacties van het publiek: ontroerend, fris, verzorgd, veel presence, mooie kinderstemmetjes, beklijvend totaalspektakel,...
 Bravo voor alle zangers!
Vrijdag 15 juli 2011
Als start voor het nieuwe koorseizoen 2011-2012 nodigt Koor&Stem je van harte uit op de vijfde ‘Koor- en Dirigentendag’. Net als vorig jaar organiseert Koor&Stem de ‘Koor- en Dirigentendag’ op twee plaatsen in Vlaanderen: op 17 september in Meeuwen-Gruitrode en op 8 oktober in Kortrijk, telkens van 13.30 tot 17.30 u. Koor&Stem Limburg en Koor&Stem West-Vlaanderen verlenen hun medewerking aan de organisatie van deze informatiedagen.
 
Op de ‘Koor- en (...)   Lees het hele bericht
Maandag 11 juli 2011
Internationale koorwedstrijd in Maasmechelen
Van 23 tot en met 25 September 2011 heeft in Maasmechelen de elfde editie van de Internationale koorwedstrijd Vlaanderen-Maasmechelen plaats. Vijf dameskoren en zes gemengde koren uit acht Europese landen werden geselecteerd:
“ex-semble” (dir. Christoph Haßler) uit Münchweiler (Duitsland), “Grupo Vocal Femenino Enchiriadis“ (dir. Jorge Apodaca Aisa) uit Zaragoza (Spanje), “Rīgas Latviešu biedrības sieviešu koris AUSMA” (dir. Janis Zirnis) uit (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 30 juni 2011
Amerikaans koor en orkest te gast in Limburg
Terwijl onze jongeren hun boekentas aan de kant zwieren zijn de 160 jongens en meisjes van het Blue lake orkest en koor hard aan het repeteren. Morgenavond voeren zij samen met het vocaal ensemble onder leiding van dirigent Jan Peeters 'Ein Deutsches Requiem' van Johannes Brahms uit. De keuze van de muziek is gezien de leeftijd van de muzikanten en zangers best verrassend. Wil u deze imposante groep aan het werk zien dan bent u morgenavond om 20.30 uur welkom in de kerk van Bret-Gelieren.
Amerikaans koor en orkest te gast in Limburg |Foto 1|Amerikaans koor en orkest te gast in Limburg |Foto 2|Amerikaans koor en orkest te gast in Limburg |Foto 3|Amerikaans koor en orkest te gast in Limburg |Foto 4|
Amerikaans koor en orkest te gast in Limburg |Foto 5|Amerikaans koor en orkest te gast in Limburg |Foto 6|Amerikaans koor en orkest te gast in Limburg |Foto 7|Amerikaans koor en orkest te gast in Limburg |Foto 8|
Zondag 19 juni 2011
Concinite zingt in Basiliek van Tongeren
Het gemengd koor Concinite uit Overpelt zong vanmorgen in de OLV-basiliek van Tongeren de Missa Concinentis, gecomponeerd door dirigent Jos Meekers. Na afloop poseerden de koorleden bij het bekende beeld van "Onze Lieve Vrouw, Oorzaak onzer Blijdschap". (Foto Patrice Goffin) (Bron: Internetgazet.be)
Zondag 12 juni 2011
In het Nieuwsblad lazen we vandaag een artikel over Talinn (Estland). Al kennen we reeds vele jaren enkele prachtige Estse koren toch wisten we niet dat zingen zo verankerd is in hun cultuur. Men noemt hen van oudsher het zingende volk. Zang is voor Talinn wat voetbal is voor Madrid. In 1959 bouwden ze een gigantisch zangstadion dat 15.000 zangers kon herbergen. In dit stadion vond in 1988 de Zingende Revolutie plaats, een grootse muzikale demonstratie tegen het Sovjetbewind, die uiteindelijk de aanzet gaf voor de onafhankelijkheid van het land in 1991.  Ook nu nog vindt er om de 5 jaar in het stadion een groot zangfestival plaats waarbij 30.000 koorzangers optreden.
Woensdag 8 juni 2011
Vocaal ensemble Amicantus viert dirigent
Op zaterdag 3 juni gaf het Vocaal Ensemble Amicantus een bijzonder concert in de kerk van Berkenbos (Heusden-Zolder). Het koor bracht een gevarieerd programma. Speciaal was echter dat het koor voor het eerst zong onder leiding van de nieuwe dirigente. Stichter en dirigent Jef Put gaf na 16 jaar het dirigeerstokje in handen van Inge Feyen. Het concert was dan ook het uitgelezen moment om hem in de bloemetjes te zetten voor zijn jarenlange deskundige inzet. Als geen ander slaagde hij erin om zijn (...)   Lees het hele bericht
Vocaal ensemble Amicantus viert dirigent |Foto 1|
Zondag 29 mei 2011
Rise up voor het showkoor
Een quasi uitverkochte Zinnezaal in Palethe (Overpelt) gisterenavond voor een spetterende show van het showkoor uit Neerpelt. Dansen en zingen, dat is wat de meiden samenbrengt. Aan kostuums en belichting werd veel aandacht besteed. De toehoorders kregen een mooie avond vol met toegankelijke melodieën. Meer foto's
Donderdag 26 mei 2011
Koorstage: CANTIONES SACRAE
Tongeren 18 juli t/m 21 juli 2011

Al meer dan 500 jaar herbergt de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren een intense vocale traditie. Aan het opluisteren van de erediensten werd van oudsher bijzonder zorg besteed: professionele zangers en instrumentalisten werden geëngageerd; muziekonderricht voor kinderen werd voorzien. In de lijn van deze traditie nodigt Musica Sacra Basiliek Tongeren je uit om deel te nemen aan een koorstage.
De doelgroepen zijn: ervaren koorzangers, studenten zang en (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 25 mei 2011
Lirica en Jef Neve concerteren t.v.v. Burundi
Het koor Lirica uit Genk bruist van talent. Dat werd vorige zondag 24 mei in het Casino Modern te Waterschei nogmaals bewezen.
Het benefietconcert ten voordele van Burundi was een unieke combinatie van talent en een goed doel. Lirica wilde graag zijn steun geven aan dit project.
Ine Truyen, oud-lid van Lirica, is afgestudeerd als huisarts en is gespecialiseerd in tropische geneeskunde. Samen met haar man werkt ze momenteel als vrijwilliger in Burundi (Gitega). Ine zet zich in om de lokale (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 12 mei 2011
Forte, het samenwerkingsverband van organisatoren klassieke muziek in Limburg, organiseert iedere 5 jaar audities voor jonge (-30 jaar), talentvolle, klassieke musici. Op 6 december 2011 zijn er in de academie zaal van Sint-Truiden, audities voor solisten of kamermuziekensembles (max 5 musici) woonachtig of afkomstig uit Belgisch Limburg. Naast de vakjury, bestaande uit Thomas Dieltjens, Stefaan Ottenbourgs, Luc Ponet en Liesbet Vereertbrugghen, zal er een publieksjury samengesteld worden. Voor die publieksjury kan u zich kandidaat stellen door uw naam op te geven bij Rien Geypen (rgeypen[!]limburg.be). Meer info over de audities vindt u hier.
Zondag 8 mei 2011
Pro Cantione eert Vic Nees
Een zonovergoten zondagmiddag met temperaturen die je normaal enkel in de hoogzomer kan verwachten, zal naast het feit dat velen moederdag vierden wel meegespeeld hebben dat het niet storm liep in de kerk van de Bret in Genk. Maanden bereidde gemengd koor Pro Cantione zich voor op een huldeconcert ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Vic Nees. Op het programma stonden oa het Trumpet Te Deum, Gloria Patri, als een duif op een dak, Seven Madrigals en Nuestra Senora de la soledad. Omringd door een aantal prima solisten bracht het koor onder de leiding van Jan Peeters een sfeervol concert. Als aandenken kreeg Vic Nees uit handen van de Limburgse kunstenaar Piet Stockmans een keramieken schaal waarin de tekst van het lied 'O song' geschreven stond. Het werd een indringende middag. Meer foto's
Donderdag 5 mei 2011
Zingen is gezond. Zingen in koor geeft een samenhorigheidsgevoel en leert je naar elkaar luisteren. Koorzang is training en discipline en bovendien gewoon plezierig. Uniek in België is de organisatie zang-sportkampen van de stad Hasselt in samenwerking met de Kinderkoor Academie België.
Kinderen vanaf 3 jaar kunnen deelnemen!
Er zijn drie periodes voorzien voor verschillende leeftijden:
12-15 juli: kinderen met geboortejaar 1997-2001
25-29 juli: kinderen met geboortejaar 2002-2005
1-5 augustus: kinderen met geboortejaar 2006-2008
De eerste 2 groepen hebben in de voormiddag zingen, in de namiddag omnisport.
De laatste groep heeft 1 uur zingen en 1 uur dans.
Meer informatie kan u hier vinden.  Inschrijven kan alleen via de sportdienst van Hasselt vanaf 14 mei voor alle Hasselaars en vanaf 16 mei voor iedereen.
Opgelet: de plaatsen zijn beperkt...
Donderdag 28 april 2011
Neerpelt muzikaal hart van Europa
Morgenavond start met een groots muzikaal spektakel in Neerpelt de 59ste editie van het Europees Muziekfestival voor de jeugd. Bijna 100 instrumentale groepen uit diverse landen zullen in op verschillende locaties in en rond Neerpelt hun kunnen laten horen. Tot zondagavond gonst het in en rond Neerpelt van de muziek. Om deze editie op te vrolijken schilderden de leerlingen van de richting Publiciteitsgrafiek Mater Dei uit Overpelt, muzikale wegwijzers (foto). Het volledige programma vindt u op hun website: www.emj.be. Niet te missen gewoon.
Maandag 25 april 2011
Hooggeëerd publiek
Ondanks het warme weer kwam er toch heel wat volk opdagen voor het concert 'Hooggeëerd Publiek' vanmiddag in het Hubertustheater in Neerpelt. Kinder- en jeugdkoor Kiliana trad er op samen met de a capellagroep D-Base. Het werd een energiek, zomers concert. Meer foto's
Zondag 24 april 2011
Repeteren in de Eifel
Van woensdag 20 april tot en met vrijdag 22 april trokken de leden van kinder- en jeugdkoor Kiliana uit Overpelt voor een koorreis naar de Eifel. Op het programma stonden naast veel repeteren voor het concert 'Hooggeëerd publiek' op paasmaandag ook enkele ontspanningsactiviteiten. Zo werd er kennisgemaakt met de dirigente en enkele leden van een plaatselijk kinderkoor. Als avondactiviteit stond er breien op het programma. Deze handwerktechniek die voor de meeste jongeren totaal onbekend is, was een (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 12 april 2011
Amabile repeteert in Vaalbeek
Drukke dagen voor het koor Amabile. Afgelopen weekend trok het koor naar Vaalbeek om er samen met het orkest ‘Constellations Musicales’ uit Grez-Doiceau te repeteren en een opname te maken in de kerk van Bossut. Onder leiding van Jan Vanderheyden (Amabile) studeerden koor en orkest een nieuw
repertoire in, met klassieke werken van W.A.Mozart, Felix Mendlssohn, naast hedendaagse composities van Arvo Pärt, Eric Whitacre en Tarik O’Regan.
Het geheel werd gesponsord door het Prins Filip-fonds wat staat voor de bevordering van de samenwerking tussen de verschillende gemeenschappen.
Zondag 10 april 2011
De lente kriebelde in Stevoort
Een stralende lentezon scheen over de weiden en velden rond Stevoort. In zaal Steborg, voelde talloze jonge zangers en zangeressen de nootjes kriebelen. In een gezellig concert zongen: Kinderkoor 't Geigken uit Houthalen, Kinderkoor H. Hart uit Hasselt, Kinder- en jeudkoor Kiliana uit Overpelt, Jeugdkoor Arsis uit Kortessem en Kinder- en Tinerkoor Martijntje, Jong Kathedraalkoor uit Stevoort. Een clown stelde op een originele manier de koren voor. Het bestuur van kinder- en tienerkoor Martijntje zorgde voor een puike organisatie. Als slot van de middag mochten alle zangers een ballonnetje met kaartje laten vliegen. Wie weet vindt u wel een ballonnetje met een kaartje. Meer foto's
Zondag 20 maart 2011
Neerpeltse Piccolo's brengen 'Popular music(al)'
Met meer dan 100 kinderen en jongeren zijn ze: de Neerpeltse Piccolo's onder leiding van Philipp Baeken. Dit weekend brachten ze drie keer telkens voor een bijna uitverkochte zaal hun programma, liederen uit populaire musicals, in de vorm van een zelf geschreven verhaal. Er was veel aandacht voor decor en kostuums. Een pracht prestatie. Meer foto's
Woensdag 16 maart 2011
Op zaterdag 2 april concerteren de koren Medua, Singasong en Gioia samen met Ishtar in CC cultuurpunt. Het belooft een bijzondere en unieke avond te worden met volksmuziek en kleinkunst gebracht door 80 koorleden en de groep Ishtar .
‘Zingen tot Morgenvroeg’ is een project van de koorfederatie Koor & Stem, die kleinkunstnummers en volksliederen speciaal bewerkte voor dit project. Onder andere klassiekers als ‘Ik wil deze Nacht’ van Wannes van de Velde, (...)   Lees het hele bericht
Zondag 13 maart 2011
'Ad multos annos'
Vic Nees wordt 75 en dat wilde het EMJ niet ongemerkt voorbij laten gaan, want als autoriteit op het vlak van de koormuziek was hij jarenlang aan het Muziekfestival verbonden als jurylid. Ook schreef hij voor het EMJ liefst 21 plichtliederen. Op 8 maart vierde hij zijn 75ste verjaardag, reden waarom hij vanavond een huldeconcert "Ad multos annos" toegezongen kreeg door vier koren: het kinderkoor Clari Cantuli uit Kessel-Lo, Kiliana uit Overpelt (dat met een ad hoc-koor aantrad), het gemengd koor Amabile met  koperkwintet AmBrass en meisjeskoor Lirica uit Genk.
Bron: Internetgazet
Meer foto's vind u hier.
Vrijdag 11 maart 2011
De kandidaten van de Koningin Elisabethwedstrijd (KEW) voor zang moeten dit jaar uitzonderlijk geen opgelegd werk instuderen. Componist Luc Brewaeys heeft nochtans speciaal voor de wedstrijd een werk geschreven, maar de jury van de preselectie vreest dat de partituur voor de kandidaten te moeilijk is om in het korte tijdsbestek van de wedstrijd goed voor te bereiden.
In de editie zang van de KEW krijgen traditioneel de halve finalisten een opgelegd werk voorgeschoteld. Deze keer zou dat normaal gezien niet (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 8 maart 2011
De Kinderkoor Academie België (locatie, Persoonstraat 1-3, Hasselt) start op zaterdag 19 maart met een nieuwe kleutergroep. Kinderen vanaf 4 jaar leren hun zangtalenten ontdekken en ontwikkelen. Tijdens de lessen maken zij kennis met zingen, stemvorming, podiumpresentatie/ expressie. De eerste les is gratis en geheel vrijblijvend. Meer info vindt u op hun site.
Zondag 6 maart 2011
Een 'droom' van een kinderkoorweekend
In het atrium van Dommelhof in Neerpelt toonden vanmiddag tijdens een slotconcertje de deelnemers aan het kinderkoorweekend hun kunnen aan ouders en sympathisanten.  Wij laten de foto's spreken.
Zaterdag 5 maart 2011
Dromen van mooie muziek
Dromen, het thema van het koorweekend voor kinderen dat vandaag en morgen plaatsvindt kent veel bijval bij onze jeugdige zangers en zangeressen. Onder de bezielende leiding van Jan Coeck worden liedjes over dromen ingestudeerd. "De Drromboom", "All I have to do is dream" en nog vele andere liedjes weerklinken uit meer dan 50 stemmen. Samen met het knutselen en spelen wordt dromen iets heel vertrouwd. Genieten is de boodschap.
Voor meer sfeerbeelden verwijzen wij u naar  de volgende link.
Dinsdag 1 februari 2011
In onze zoekertjes duikt zeer regelmatig de vraag naar een nieuwe dirigent op. Het lijkt soms wel alsof koordirigenten stilaan bij een uitstervend ras gaan behoren. Bent u bij een koor of hebt u interesse om een keer voor een koor te staan, dan bent u alvast welkom op 12, 19 en 26 februari in het Conservatorium in Hasselt. Tussen 14 en 18 uur zal Jos Cuppens u begeleiden in het dirigeren van een koor. Meer info en inschrijven kan u via onze kalender.
Dinsdag 1 februari 2011
Misschien zitten er in de koorwereld wel mensen met grandioze ideeën die kans maken op ondersteuning of misschien kent u in uw omgeving nog gegadigden. Wie weet komt u ons nadien wel bedanken voor deze tip.

DEADLINE NIEUWE AANVRAAGRONDE STROOM 15 MAART
Wat is stroom?
STROOM is een cultuursubsidie van de provincie Limburg die kansen geeft aan creatief talent. Deze subsidie geeft beloftevol talent een duw in de rug om een nieuwe stap te zetten in hun professionele ontwikkeling.

Stroom (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 25 januari 2011
Dromen tijdens het kinderkoorweekend
Op zaterdag en zondag 5 en 6 maart zijn alle zingende Limburgse jongeren (tot 14 jaar) welkom in het Neerpeltse Dommelhof voor het jaarlijkse kinderkoorweekend. Onder de kundige leiding van Jan Coeck zal er heel wat gezongen worden over 'Dromen'. Samen zingen, knutselen en spelen is ieder jaar weer een onvergetelijke ervaring. Inschrijven kan u via het inschrijvingsformulier op deze site.
Maandag 24 januari 2011
Vic Nees, portret van een koorcomponist
In 2011 viert Vic nees zijn 75ste verjaardag. Als koorcomponist, dirigent en jurylid is hij van groot belang voor het koorleven in binnen- en buitenland. Zijn composities staan op het repertoire van vele koren in en buiten europa. Vriend Kamiel Cooremans en musicoloog Jan Dewilde schetsen in dit boek het leven en werk van Vic Nees als dirigent, componist en musicoloog. Katelijne Theuwissen belicht zijn liefde voor het woord en religieuze beleving in zijn koormuziek. Roger Leens stelde de eerste volledige catalogus van (...)   Lees het hele bericht