Archief koorkrant 2013

Dinsdag 24 december 2013
We wensen u een zalig en gelukkig Kerstfeest! Wesley Haex leerling beeldende kunst in Wico campus Mater Dei in Overpelt maakte deze bewegende kerstkaart.

Woensdag 18 december 2013
Kerstconcert in Herk-de-Stad
Op 22 december 2013 dompelen de Herkse koren Laetare Musica en [!]Musica Herk-de-Stad onder in een gezellige kerstsfeer tijdens hun kerstconcert in de Sint Martinuskerk.
“Met dit kerstconcert knoopt Laetare Musica opnieuw aan bij een oude traditie en wil het de Herkse muziekliefhebbers opnieuw laten genieten van prachtige kerstmuziek” zegt voorzitter Wim Lambrechts.
Het concert is een combinatie van modernere (...)   Lees het hele bericht
Zondag 15 december 2013
Hemels kerstconcert in Genk
Vanmiddag trad op uitnodiging van het koor Pro Cantione in een bijna volle kerk van Genk-Centrum The Choir of Royal Holloway op. Het befaamde Londense universiteitskoor stelde op geen enkele manier teleur. Hun uitvoering van o.a. Benjamin Britten's Ceromony of Carols was hemels.
Meer foto's
Zaterdag 14 december 2013
Lirica zingt: 'Ubi caritas et amor
Het Kerstconcert van Lirica,  'Ubi caritas et amor', zal dit jaar op 21 december om 20.00u plaatsvinden in de kerk O.-L.-Vrouw van Fatima Zagerijstraat 51 in Genk.
Uitvoerders: het Kinderkoor Lirica o.l.v. Ann Cox, het Jeugdkoor Lirica o.l.v. Jos Venken. Gastoptreden van het Jeugdorkest van Genk o.l.v. Johan Martens. Lirica zal een programma zingen dat in zijn verscheidenheid van oud en nieuw tegemoet komt aan kwaliteit voor de melomaan en aan toegankelijkheid voor de (...)   Lees het hele bericht
Zaterdag 14 december 2013
Het Daghet zong sfeervol kerstconcert
Een bomvolle kerk vanavond op de Heuvel (Lommel) voor een kerstconcert van het koor 'Het Daghet'. Sinds kort staat het koor onder leiding van de jonge dirigent Jeroen Driessens. Het was een mooie avond die passend afgesloten werd met een gezellige drink in pure kerstsfeer. Gefeliciteerd.
Woensdag 11 december 2013
Kerstconcert Royal Holloway 2013
Het koor Pro Cantione nodigt u uit op een kerstconcert in de Sint-Martinuskerk te Genk op zondag 15 december 2013 om 15u.
Als gastkoor brengt het befaamde Londens universiteitskoor ‘The Choir of Royal Holloway’ parelende Christmas Carols met begeleiding van harp en orgel.  Pro Cantione steekt de loef af met traditionele Nederlandstalige kerstliederen in een hedendaagse bewerking van Jetse Bremer.  Het wordt een gevarieerd concert met frisse kerstklanken en kerstliederen onder hun verscheidene vormen.
Meer informatie  over dit prestigieuze gemengd universiteitskoor vindt u op de website van The Choir of Royal Holloway - University of London.
Meer info vindt u terug in de concertkalender.


Dinsdag 19 november 2013
Gloria Patri en Filio
Op zondag 24 november 2013 brengt het kamerkoor Incantatio uit Genk, o.l.v. Jos Venken een koorconcert met 2 bijzondere werken: Dixit Dominus van Georg Friedrich Händel en de Missa Apostolica van Joris Geurts.

Na de succesvolle uitvoeringen van De Messiah van Händel en het Requiem van Mozart wil Incantatio naast het  klassieke repertoire ook gedurfd , modern werk aanbieden.
Het barokke Dixit Dominus van Händel is op zich reeds een zodanige uitdaging dat het zelden (...)   Lees het hele bericht
Vrijdag 15 november 2013
Op zaterdag 9 november vond in Rotterdam het tweejaarlijkse Topfestival plaats. Aan het festival namen ook enkele Limburgse koren deel. Het vrouwenkoor Singasong uit Gruitrode nam deel in de 2e klassen Popkoren en eindigde als zevende. Het koor 'Just Music' won voor de derde opeenvolgende keer in de categorie 'Topklasse Pop- en musivalkoren en is hiermee direct geplaatst voor de finale van het Nederlands korenfestival. De jury was vooral geraakt door de emoties die het koor kon overbrengen. Ook het showkoor 'Rise Up' werd laureaat van de reeks jeugdkoren. Zij mogen tijdens de finale van het NKF een optreden buiten competitie verzorgen. Beide groepen staan on leiding van Karin Lauwers. Gefeliciteerd! Meer info
Op onderstaande video ziet u hen aan het werk.
Zaterdag 26 oktober 2013
Koorweekend kinderen en jongeren deel 1
Onder een stralende najaarszon en met warme temperaturen startte het koorweekend voor kinderen maar ook voor de jongeren opnieuw in Dommelhof te Neerpelt. Ongeveer 70 jongeren gaven het beste van zichzelf tijdens de zangmomenten, de knutselactiviteiten of de ontspannende activiteiten in openlucht. Genieten was de boodschap en dit met volle teugen. Aangestuurd door Hilde Venken en Marijke Coghe maakten ze kennis met nieuwe liederen, leerden ze hun stem ten volle gebruiken en ontdekten ze andere talen. Kortom, met volle teugen genieten alvorens het winteruur toeslaat. Een afsluitende avondactiviteit rondde de eerste dag af. Wie graag wil zien wat de jongeren doen op zo een dag kan hier klikken voor de foto's.
Dinsdag 24 september 2013
Na vijf jaar intensief gebruik was de website van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd aan een grondige vernieuwing toe. Verschillende EMJ comitéleden hebben maandenlang hun schouders onder dit vernieuwingsproject gezet met een nieuwe, fris ogende en jonge website als resultaat. Ze is overzichtelijk en beter gestructureerd dan voorheen en bevat natuurlijk een schat aan informatie. Overtuig jezelf op www.emj.be
Inhoudelijk werd een nieuwe structuur (...)   Lees het hele bericht
Maandag 26 augustus 2013
Welkom op de twaalfde editie van de Internationale koorwedstrijd Vlaanderen-Maasmechelen van 4 tot en met 6 oktober 2013.

Drie dameskoren, een mannenkoor en acht gemengde koren uit acht Europese landen en een Zuid-Amerikaans land werden geselecteerd:

“Oldenburger Kammerchor” uit Duitsland, “Zbor svetega Nikolaja Litija en Komorni zbor Orfej“ uit Slovenië, “Latvijas Universitātes jauktais koris Juventus” uit Letland, “vrouwenkoor Makeblijde en (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 11 juni 2013
Een nieuwe voorzitter voor het KHAC
Het bestuur van het Koninklijk Hasselts A Capellakoor verkoos Liliane Hilven tot nieuwe voorzitter. Zij volgt Rik Bloemen op die bijna 20 jaar aan het roer stond. Wegens drukke bezigheden en ook omdat het tijd werd voor "vernieuwing", gaf Rik nu de fakkel door aan Liliane. In 2015 viert het oudste koor van Hasselt haar 70-jarig bestaan! Nieuwe koorleden zijn steeds welkom. Info:  www.khack.be
Dinsdag 4 juni 2013
Wie eens in een groter koor wil zingen krijgt in het najaar twee kansen. Wij hieronder beide projecten aan u voor
Op 6 november 2013 wordt in Genk het Requiem van Twijfel en Troost uitgevoerd door de koren Synoidos, F:e-m[!]il en Laetare Musica, onder leiding van Nadia Loenders.
De zangers worden begeleid door de Harmonie Sint-Cecilia Grevenbricht.
Hubert Damen neemt de solo voor zijn rekening. De opbrengst van het concert gaat integraal naar de palliatieve sector in Vlaanderen.
Voor dit (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 28 mei 2013
Internationale koorstage in Tongeren.
Reeds voor de 4de maal organiseert de vzw Musica Sacra een Intermationale koorstage voor koorzangers (liefhebbers, semiprofessionelen), professionele
musici/zangers en koordirigenten. Vertrouwdheid met het lezen van partituren en belangstelling hebben om gedurende enkele dagen ondergedompeld te worden in zowel traditionele als nieuwe muziek zijn wenselijk.
Voor een vlotte en aangename werking wordt bij de instudering van sommige koorwerken geopteerd voor repetities in 2 groepen, met indeling volgens de reeds opgedane koorervaring.
De stage leidt tot een doelgericht eindresultaat met op 14 augustus een concert in de Saint-Reaclekerk te Spa en op 15 augustus in de O-L-V -basiliek in Tongeren de opluistering van de radiomis en een slotconcert in samenwerking met de studenten en docenten van de Internationale orgelacademie en met het Collegium
Musicum.
Leerrijke koordagen van 11 tot 15 augustus onder leiding van Jan Peeters, Florian Heyerick en Marina Smolders. Meer info.
Zondag 19 mei 2013
Klinkers, medeklinkers en zure melk
Twee dagen lang mochten meer dan 100 zangers genieten van het aanstekelijke enthousiasme van de Engelse componist John Rutter. Speciaal op verzoek van Koor en Stem Limburg reisde de wereldberoemde componist naar Overpelt voor een tweedaagse koorworkshop.
Op het programma stond naast muziek van de componist zelf, ook een selectie van Engelse koormuziek. Zijn 'Mass of the Children' werd misschien zelfs voor het eerst in Vlaanderen gezongen.
Rutter bleek naast een getalenteerd componist ook een (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 8 mei 2013
Hoogdagen in Neerpelt afgelopen weekend waar het EMJ de bezoekers ondergedompelde in een sfeer van mooie muziek en verbroedering. We meldden het eerder al dat 200 kinderen van de lagere scholen uit Neerpelt mee zouden werken aan de aftrap het EMJ. Met volle overtuiging zongen ze het festivallied voor een volle festivalhal. Het schattigheidsgehalte laten we u via dit filmpje zelf beoordelen.
Dinsdag 30 april 2013
200 Neerpeltse kinderen zingen in de Kick-off
Op vrijdag 3 mei wordt in Neerpelt de aftrap gegeven aan het 61ste Europees Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt. Dit jaar is het een instrumentale editie die vele verrassingen in petto heeft. Nieuw dit jaar is de Kick-off waarin onder andere een koor van 200 kinderen uit het tweede en derde leerjaar van alle Neerpeltse scholen gezamelijk een lied zingen. Componist Johan Thaens schreef een aanstekelijk lied. Claudia Nieuwenhuizen zorgde voor de tekst. De leerkrachten kregen een mp3 van het lied waarmee ze aan de slag konden. Om alles op elkaar af te stemmen doen Johan Thaens en Carine Van Gerven, gesteund door Koor en Stem Limburg, deze week een ronde langs de Neerpeltse scholen. Alle kinderen - ook zij die vrijdag niet meezingen - krijgen een uurtje intensieve koorzang en stemvorming. Voor vele kinderen en hun leerkrachten ging er alvast even een wereld open.
Het eindresultaat wordt getoond vrijdag 3 mei om 19.30 uur in de sporthal van Neerpelt. Meer info over het EMJ vindt u hier.
Op de foto's kinderen van de lagere scholen van Neerpelt: Herent, Grote Heide, Boseind en Sint Huibrechts Lille.

200 Neerpeltse kinderen zingen in de Kick-off |Foto 1|200 Neerpeltse kinderen zingen in de Kick-off |Foto 2|200 Neerpeltse kinderen zingen in de Kick-off |Foto 3|
Zondag 28 april 2013
Klinken op Fortuna
Een goed gevulde Lott Dôme gisterenavond in Maaseik voor het grote muzikale spektakel: Klinken op Fortuna. De Koninklijke Harmonie De Voortgang St.-Cecilia uit Neeroeteren bestaat 150 jaar en dat wilden ze vieren. Samen met het Kathedraalkoor uit Hasselt, Exultate uit Heusden, Amici Cantemus uit Sint-Truiden, Jeugd- en kinderkoor Lirica uit Genk en Cantabile uit Dilsen bracht de harmonie de gekende Carmina Burana van Carl Orff. Als solisten zongen Martine Reyners, Robert Luts en Koen Van Agtmael. De presentatie was in handen van Maarten Cox. Het tweede gedeelte van het programma was een Sing en Swing waar ook het publiek werd uitgenodigd om mee te doen. De 2000 aanwezigen genoten van de knappe prestatie. Meer foto's.
Zaterdag 27 april 2013
EMJ wint Vlaamse Cultuurprijs
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft vandaag zaterdag 27 april 2013 de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten 2011-2012 uitgereikt aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd uit Neerpelt. De uitreiking vond plaats bij de start van de Week van de Amateurkunsten in Gent. De jury prijst EMJ vooral omdat meer dan 3.000 jongeren van over de hele wereld er de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en met elkaars cultuur kennis te maken, over alle grenzen en ideologieën heen. Aan de prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre.
Meer informatie: www.cultuurprijzen.be en www.vlaanderen.be/cultuurprijzen
Tussen 3 mei en 6 mei zal Neerpelt opnieuw het muzikale hart van Europa zijn. Al 61 jaar lang, komen ieder jaar meer dan 100 groepen uit diverse Europese en andere landen naar Neerpelt. Dit muzikaal gebeuren wordt afwisselend voor internationale koren en instrumentale ensembles georganiseerd. Een professionele jury beoordeelt op een constructieve en niet competitieve manier de muzikale prestaties van de deelnemers. Naast de jury- en avondconcerten biedt het EMJ de deelnemers de gelegenheid om samen te musiceren tijdens workshops, de optocht, de happening en de sfeervolle proclamatie. Meer info op www.emj.be.
(Foto Mirjam Devriendt)
Woensdag 27 maart 2013
Via Crucis en Via Urbis
Een druk weekend voor de zangers van vocaal ensemble Pro Cantione uit Genk en De Kleine Cantorij uit Tongeren. Zij zongen onder leiding van Jan Peeters, zaterdag in Genk en zondag in Tongeren de Via Crucis van Frans Liszt en de Via Urbis van Kurt Bikkembergs, beklijvende muziek.
Meer foto's vindt van het concert in Genk vindt u hier. Foto's van het concert in Tongeren kunt u hier bekijken.
Donderdag 21 maart 2013
Passietijd: concerttijd
Muziek kan allerlei gevoelens oproepen of verbeelden. Voor de passie- en paastijd werden ontelbare mooie werken geschreven. Her en der kan men naar vele concerten gaan luisteren. Vanavond gingen wij alvast een kijkje nemen op de generale repetitie van Pro Cantione uit Genk. Zij repeteerden in een ijskoude kerk de Via Urbis van Kurt Bikkembergs. Zaterdag en zondag voeren zij dit werk uit in een concert samen met De Kleine Cantorij uit Tongeren. Voor meer info over dit en andere concerten verwijzen we naar onze concertkalender.
Donderdag 14 maart 2013
Vic Nees overleden
Vanmorgen om 5 uur overleed Vic Nees, een grote meneer in de koorwereld. Hij was al een tijdje ziek maar toch komt zijn overlijden voor velen nog als een verrassing. Hij was pas 77 jaar geworden. Wij wensen zijn familie, vrienden en echtgenote Lea veel sterkte bij het verlies. De uitvaart van Vic Nees zal plaatsvinden op zaterdag 23 maart 2013 om 11.30 u. in de Abdijkerk Sint-Servaas, Kerkplein 1 te Grimbergen.
Woensdag 6 maart 2013
Euregionaal van de Amateurkunsten
Genk is samen met Maastricht en Euregio Maas-Rijn kandidaat om in 2018 Culturele
Hoofdstad van Europa te worden. Om deze titel binnen te rijven worden alvast vele activiteiten georganiseerd.

Een van de volgende activiteiten die op stapel staan is het Euregionaal van de Amateurkunsten op zondag 2 juni in het Stadion van Maastricht VV.

Speciaal voor dit feest zijn wij op zoek naar koren en/of leden van koren om aan dit feest mee te werken. Concreet worden koorleden samengebracht om onder leiding (...)   Lees het hele bericht
Maandag 4 maart 2013
Concerto voor orgel en harmonieorkest
Op vrijdag 15 maart 2013 organiseert het Ceciliakoor uit Kuringen een orgelconcert in de Sint-Gertrudiskerk en dit in samenwerking met het harmonieorkest. Op dit concert wordt een creatie van Paul Steegmans met Marialiederen door het koor ten gehore gebracht. Voor het harmonieorkest schreef Paul Steegmans een concerto, een werk in 4 delen, geïnspireerd op het leven van de heilige Gertrudis. Begeleid door de Kon. muziekmaatschappij Neanias o.l.v. Bert Minten speelt Paul dit werk op orgel.
Maandag 4 maart 2013
Koorweekend met John Rutter
Op zaterdag 18 en zondag 19 mei 2013 organiseert Koor & Stem Limburg een koorweekend voor volwassenen met als docent John Rutter.
Op het programma staan muziek van Rutter zelf en werken uit  de Engelse koorliteratuur. John Rutter werd geboren in Londen op 24 september 1945. Hij studeerde muziek aan het Clare College te Cambridge. Zijn koorwerken genieten wereldfaam en in alle continenten zingen koren uit zijn werk. Als geen ander weet John Rutter je te boeien en te ontroeren met zijn goed in het oor (...)   Lees het hele bericht
Maandag 25 februari 2013
Jammer genoeg moeten wij vaststellen dat de interesse in de dirigentencursus zeer miniem is. We zien ons dan ook genoodzaakt om de cursus die voor volgend weekend gepland was in Palethe, te annuleren.

Woensdag 6 februari 2013
Basilicakoor brengt 'Ode aan de lofzang'
‘Ode aan de Lofzang’! Zo heeft het Tongerse Basilicakoor (foto) zijn nieuwe concert gedoopt. Een veelbelovende titel, en terecht, want het zijn niet de minsten die op het programma staan: W.A. Mozart, F. Mendelssohn-Bartoldy en F. Schubert. Wanneer? Op zaterdag 2 maart om 20.00 uur. Waar? In de Sint-Janskerk in Tongeren. Dat alles onder leiding van dirigent Paul Timmers. 
Dit boeiende koorconcert met sopraan Liesbeth Verbeeck als soliste en met orgel- en pianobegeleiding door Paul Steegmans brengt de toehoorder in de vreugdevolle en intieme sfeer van de religieuze lofzang. Het is muziek die beroemd is om zijn schoonheid en toegankelijkheid, en die de kracht van de overwinning uitstraalt. Al eeuwen lang vinden componisten inspiratie in bijbelse verhalen, in religieuze gevoelens en in de liturgie om hun mooiste composities uit te bouwen en aan ons door te geven. Onder de werken van dit bijzonder boeiend concert vermelden we: "Myriams Siegesgesang" van Schubert, "Laudate Dominum" van Mozart en "Hör mein Bitten" van Mendelssohn. Toegangsprijs: € 9. Reserveren kan via basilicakoortelenet.be of 0494 42 31 48. Artikel overgenomen uit Internetgazet Tongeren
Dinsdag 5 februari 2013
Maak eens een festivalaffiche!
Het Europees Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt is op zoek naar een nieuwe affiche voor haar 62e editie in 2014. Het thema is 'koren. Inzendingen kunnen aangeleverd worden tot en met 15 mei 2013. Meer info over de wedstrijd vindt u op de website www.emj.be. De winnaar kan buiten eeuwige roem tevens een duoticket winnen voor een festivalconcert naar keuze tijdens de editie van 2014.
Maandag 4 februari 2013
Kathedraalkoor in Turnhout
'Het kathedraalkoor, onlangs winnaar van de provinciale koorwedstrijd, gaf een geslaagd en gesmaakt nieuwjaarsconcert in de Warande in Turnhout. Samen met Paul Steegmans aan de piano, met het Eupener mannenkoor, met orkest en met solisten brachten zij een gevarieerd programma waarin 200 jaar Verdi centraal stond. Ook het 'Hessels' kwam aan bod met 'e Witteke' en 'Kermis in de loch' uit de vroegere Hasseltse revues. Ludo Claesen, die ook buiten onze provincie de nodige erkenning geniet, leidde alles op een kundige manier. De zowat zeshonderd belangstellenden genoten van een mooie prestatie.  Proficiat!

Zondag 13 januari 2013
Kurt Bikkembergs wordt 50
Dit jaar wordt Kurt Bikkembergs, dirigent componist en enfant terrible van de Vlaamse koormuziek 50 jaar. Een mijlpaal die in de koorwereld niet onopgemerkt voorbij mocht gaan. Gedurende drie jaar werkte vriendin Inge Feyen naar een verrassingsconcert toe. Uit alle Vlaamse provincies zakte een koor af naar Keizersberg in Leuven. Cantando , Pro Cantione, Con Cuore, Camerata Aetas Nova, Kalliope, Reflection, Capella Beata Mariae ad Lacum en Brussels Kathedraalkoor brachten naast een werk van de gevierde componist een creatie van een bevriende componist. Sebastiaan Van Steenberge, Martin Slootmaekers, Raymond Schroyens, Yvan Vander Sanden, Lucien Posman, Vic Nees, en Hans Helsen schreven een nieuwe compositie voor de jarige. Het concert werd afgesloten met een Vlaamse creatie van Kurt's laatste werk. In het werk een subtiele verwijzing naar 'Selig sind, die da leid tragen, denn sie sollen getröstet werden' uit het requiem van Brahms. Ad multos annos Kurt, hopelijk heeft de muziek je troost gebracht.
Meer foto's
Maandag 7 januari 2013
Samen zingen in Herk-de-Stad
Het Herkse koor Laetare Musica en het nieuwe jeugdkoor [!]musica zetten 2013 muzikaal in en organiseren op 13 januari een Sing in. Iedereen die graag zingt wordt uitgenodigd om te komen meezingen met één van de twee koren. Het thema is koormuziek in films. Er wordt muziek gezongen van films als Les Choristes, Working Girl en The Mission.
Kinderen vanaf 12 jaar zijn welkom bij het jeugdkoor [!]musica, onder leiding van Heidi Dumoulin. Volwassenen die hun zangtalent willen ontdekken, zingen mee met Laetare Musica, onder leiding van dirigent en zangcoach Nadia Loenders. De koren zorgen dat het een gezellige dag wordt vol zangplezier!
De Sing in kost € 3 (bijdrage voor de lunch) en gaat door op 13 januari van 9u30 tot 17u30 in het Ursula-instituut, Diestersteenweg 5 in Herk-de-Stad. Op voorhand inschrijven is niet nodig.
Om 16u30 laten beide koren het resultaat van de Sing in horen tijdens een concert. Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen luisteren in het Ursula-instituut.

Meer info krijg je op http://laetare.wordpress.com of http://www.facebook.com/laetaremusica of 013/55.16.60.

Dinsdag 1 januari 2013
Gelukkig nieuwjaar
Wij wensen u een gezond, gelukkig en muzikaal nieuw jaar!