Archief koorkrant 2015

Maandag 30 november 2015
Uit een onderzoek van de universiteit van Oxford is gebleken dat zingen helpt om nieuwe vriendschappen aan te gaan. Het samen zingen in een groep zorgt voor een "ijsbreker-effect" waardoor hechte banden ontstaan tussen twee onbekenden. Dit onderzoek werd toegepast  bij deelnemers van een zang, kunst- en schrijfcursus. Voor de start moesten  de meer dan honderd deelnemers met een cijfer van 1 tot 7 aangeven hoe close ze zich voelden bij hun medecursisten. De onderzoekers stelden deze vraag opnieuw na één maand, drie en zeven maanden. Uit de resultaten bleek dat na één maand de zangers zich bijna twee punten meer verbonden met hun klas dan voor de start van de cursus. Voor de andere disciplines gaven de cursisten hun nieuwe kennissen slechts een halve punt hoger. Na het onderzoek bleek dat het cijfer weer opnieuw gelijk was maar het zingen zorgt het snelst voor cohesie. Volgens de onderzoekers was dit te verklaren door de gesynchroniseerde aard van de activiteit.
Maandag 23 november 2015
Provinciale Koorwedstrijd Limburg de uitslag
Zondag 22 november 2015 vond de Provinciale Koorwedstrijd Limburg 2015 plaats in het Muziekconservatorium te Hasselt. Tijdens deze wedstrijd namen 11 koren deel. Zij werden gejureerd door een 4-koppige jury bestaande uit Roland, Corijn, Florian Heyerick, Rudi Tas en Fritz Terwey. Het werd een lange en gezellige koornamiddag. Het publiek kon genieten van muziek uit verschillende stijperioden in een a capelle uitvoering of met begeleiding. Het publiek leefde mee met de inspanningen van de diverse koren. Aan de juryleden wachtte de zware taak om appelen met peren te vergelijken. Niet onoverkomelijk zo sprak jurylid Rudi Tas want hoe dan ook is er nog steeds een genetische verwantschap tussen appelen en peren.  Na een spannende wedstrijd viel iets na 20 uur in een bomvolle zaal het verdict van de jury.

Uitslag:
 • 1e plaats : Manteliusensemble Kuringen
 • 2e plaats : Kathedraalkoor Hasselt
 • 3e plaats : Incantatio Genk
 • 4e plaats : Pro Cantione Genk
 • 5e plaats : Amabile Neerpelt
 • 6e plaats : Lirica Genk

7e tot 11e plaats waren voor (in alfabetische volgorde)
Amicantus Heusden-Zolder, Cantabile Dilsen, Cantate Maasmechelen, De Kleine Kantorij Tongeren, F:e-m[!]il Lummen
Meer foto's
foto's bestellen
Zaterdag 14 november 2015
Provincie zoekt beste culturele vereniging 2015
Op maandag 29 februari zal de provincie de Limburgse Cultuurprijs uitreiken aan dé culturele vereniging die in 2015 het verschil heeft gemaakt.

Welke vereniging dat wordt, kan jij zelf mee bepalen! Tot en met 15 december 2015 kan iedereen een culturele vereniging nomineren die het volgens hem/haar verdient om de Limburgse Cultuurprijs te winnen.

Aarzel niet! Nomineer dé vereniging die voor jou het verschil heeft gemaakt en laat ze kans maken op een prijs van 5.000 euro. Dat kan tot en met 15 december via www.limburgsecultuurprijs.be. Het Dommelhof in Neerpelt zal het decor vormen voor de uitreiking van de Limburgse Cultuurprijs op maandag 29 februari 2016. Save the date!
Donderdag 5 november 2015
Concert Requiem van Gabriel Fauré
Incantatio, onder leiding van Jos Venken, hield afgelopen vrijdag de generale repetitie voor het concert van zondag 8 november. Dan  brengt het koor het wondermooie Requiem van Gabriel Fauré, met daarin ondermeer het prachtige Pie Jesu voor sopraan solo.

Voor de pauze zal Incantatio de aangrijpende cantate Tenebrae van Rudi Tas uitvoeren, geschreven voor sopraan, spreker, koor, strijktrio en percussie.
Van Rudi Tas zal Incantatio tevens in première zijn Pater Noster ten gehore brengen. Dit (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 28 oktober 2015
Provinciale koorwedstrijd
Op 22 november kunt u in het Conservatorium van Hasselt naar de Provinciale koorwedstrijd komen luisteren. De toegang is gratis.
 • 13u30     Verwelkoming
 • 13u40     Kleine Cantorij o.l.v. Jan Peeters
 • 14u00     Lirica o.l.v. Jos Venken
 • 14u20     Cantate o.l.v. Marie-Rose Van Gerven
 • 14u40     F:em[!]il o.l.v Nadia Loenders
 • 16u00     Cantabile o.l.v. Jos Venken
 • 16u20     Amicantus o.l. Jef Put
 • 16u40     Pro Cantione o.l.v. Jan Peeters
 • 17u00     Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens
 • 18u00     Amabile o.l.v. Jan Vanderheyden
 • 18u20     Incantatio o.l.v. Jos Venken
 • 18u40     Kathedraalkoor o.l.v. Ludo Claessen
 • 20u00     Proclamatie
Vrijdag 16 oktober 2015
Jaarconcert De Kleine Cantorij Tongeren
Op 14 november om 20u brengt De Kleine Cantorij haar jaarlijks concert in de O.L.V. - Basiliek van Tongeren: een uniek kader met twee schitterende orgels.
Naast de erediensten die De Kleine Cantorij er verzorgt, vooral op hoogdagen, radio en tv-missen, blijft de Cantorij in hoofdzaak een concertkoor.
Voor het concert van 14 november koos de Cantorij twee grotere werken van minder gekende Engelse hedendaagse componisten:  ‘Requiem of Hope’ van C. Mawby (voor sopraan, koor en orgel) en ‘Son of God Mass’ van J. Whitbourn (voor koor, orgel en sopraansax).
Naast deze Engelse koormuziek zingt de Cantorij a capella koorwerken van Vlaamse componisten waaronder Nees, Termont en Wambach.
Luc Ponet (organist-titularis van de O.L.V.-basiliek en vaste begeleider van De Kleine Cantorij), Els Crommen (sopraan) en Bart Stevens (sopraansax) zijn de solisten van deze avond.

Het geheel staat onder leiding van kapelmeester Jan Peeters.
VV: € 12/ KASSA: € 15   -   € 12 (t.e.m. 25 jaar; 60 +)  (- 12 jaar gratis)
ZATERDAG 14/11/2015     20.00     O.L.V. – BASILIEK TONGEREN
RESERVATIE:     regina.gilissen[!]gmail.com    -  GSM:  0478/63 80 30

Donderdag 8 oktober 2015
Koor Exsultate wordt 60 jaar!
Binnenkort viert Exsultate haar 60-jarig bestaan in onze gemeente (Heusden-Zolder). Meer dan 500 optredens staan ondertussen op de teller. De muzikale ziel van dirigent Bruno Sprengers en de aanstekelijke kracht van het koor drijft hen om Exsultate uit te bouwen tot een “vocaal begrip” in de regio West-Limburg. In deze tijden van grote muzikale invloeden en vernieuwingen, gaan zij de uitdaging aan om het koorleven in Limburg te verfrissen en te versterken.

Het koor pakt uit met een gedurfd & (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 6 oktober 2015
Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen : uitslag
Tijdens het weekend van 2, 3 en 4 oktober 2015 vond de dertiende editie van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen plaats in Maasmechelen.
Van de 12 geselecteerde koren kon het koor  Saar uit Duitsland wegens ziekte van haast de helft van de koorleden in laatste instantie niet deelnemen.
De overige 11 hebben een pracht van een wedstrijd gezongen. Het muzikaal  niveau was zeer goed en de sfeer onder mekaar was nog beter.
Er is geen enkele valse noot gezongen of gevallen...
 
Op (...)   Lees het hele bericht
Maandag 21 september 2015
Internationale koorwedstrijd van Vlaanderen
In het eerste weekend van oktober zet Maasmechelen voor de dertiende editie van zijn tweejaarlijkse Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen, de deuren open voor binnen- en buitenlandse amateurkoren. In het Cultuurcentrum zullen twaalf topkoren uit Europa en Azië zich presenteren.
Helaas kan men niet alle ingeschreven koren naar Maasmechelen uitnodigen, twaalf is het maximum. Daarom hebben koordeskundigen de beste geselecteerd op basis van de opgestuurde opnamen. Koorzang is één van de (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 7 juli 2015
Medua viert 45-jarig jubileum
Het poprock-koor Medua vierde in stijl haar 45-jarig bestaan met een spetterend concert voor een uitverkochte zaal in Cultuurpunt Gruitrode.

En of het spetterde… dat bewees het enthousiasme van het publiek. Onder leiding van onze dirigent Pieter Smeets, met Nele Jaenen als violiste en Bart Maes aan de piano, brachten we kleppers van hits.
Van the Beach Boys via Ramses Chaffy naar Demian Rice maakten we een muzikale wandeling doorheen de recente poprockgeschiedenis met verfrissende arrangementen op een unieke manier vertolkt. Rita Gijsen zorgde met een lach en een traan voor de presentatie en Luc Paepens ondersteunde het geluid en de belichting.
Wat ook opviel was dat geen partituur of boek te zien was, maar alles vanbuiten werd gebracht. Wij hebben er een jaar hard aan gewerkt. Proficiat aan iedereen!
Info: www.meduakoor.tk en medua.medua2amil.com
Foto : Mieke Henckens
Donderdag 18 juni 2015
Zomeracdemie in Haspengouw 11 - 15 augustus
De Internationale Zomeracademie Haspengouw organiseert van 11 tot 15 augustus 2015 haar internationale stage voor koormuzikanten, organisten orkestmusici met lezingen, workshops, masterclasses en concerten in het prachtige kader van de Landcommanderij Alden Biesen en in de mooiste kerken van Tongeren en Sint-Truiden.

KOORSTAGE
De koorstage ligt in het verlengde van de stage die reeds vijf succesvolle edities kende in Tongeren. Onder leiding van gerenommeerde dirigenten wordt een heel (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 2 juni 2015
Onvoltooid landschap
De uitvoering van het 'Onvoltooid landschap' een oratorium van Maarten van Ingelgem op een tekst van Annelies Verbeke zondag in C-mine, werd een hele ervaring voor de Limburgse toehoorders en uitvoerders. Foto's van het concert zelf hebben we niet maar graag delen we met u het moment van de laatste repetitie. Foto's: Carine Van Gerven

Zondag 31 mei 2015
Echo-Alterecho VERRAST
De Geer in Eksel zat vanavond nokvol voor het concert van de koren Echo en Alterecho. Meer dan 600 cadeautjes vormden de rode draad door het programma. De meer dan 100 zangers van jong tot oud gaven het beste van zichzelf en zongen enthousiast de vele popsongs mee. Ook morgenmiddag brengen ze opnieuw hun verrassingsconcert. Meer foto's
Maandag 25 mei 2015
Oratorium: 'Onvoltooid Landschap
Zondag om 15 uur kunt u in C-mine het oratorium 'Onvoltooid landschap' beluisteren. Het oratorium werd naar aanleiding van de herdenking van de 'Grote Oorlog' geschreven door Maarten Van Ingelgem op een tekst van Annelies Verbeke. Aan het concert werken mee: Pro Cantione en Lirica uit Genk, Amabile en De Piccolo's uit Neerpelt. De algemene leiding is in handen van Jan Peeters. Tickets zijn verkrijgbaar via c-minecultuurcentrum.be. Vanmiddag hielden de koren een pre-generale in C-mine. U krijgt alvast een impressie via deze fotoreportage.
Dinsdag 5 mei 2015
Tijdens het 63ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd maakte EMJ-voorzitter Rutger Nuyts bekend dat het EMJ geselecteerd is als projectleider in het ‘Creative European Culture’-programma.  Meer goed nieuws viel te noteren over het aantal deelnemers, want dit jaar mocht het EMJ de 200.000ste deelnemer verwelkomen. Voeg daarbij dat het Festival niet meer een muziekfestival ‘pur sang’ is. Het is uitgegroeid tot een ‘belevenis-festival’, muzikale wellness als het ware,  met unieke (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 24 maart 2015
Door de aanhoudende gevechten in Oost-Oekraïne geraakten er in de regio vele ziekenhuizen beschadigd. Het wordt steeds moeilijker om toegang te krijgen tot de conflictgebieden en de aanvoer van medisch materiaal en geneesmiddelen is vrijwel stilgevallen. Om iets te doen aan de grote behoeften sloegen sopraan Barbara Haveman en het Maastricht Chamber Orchestra onder leiding van Frederico Santi de handen ineen. Ze organiseren twee benefietconcerten ten voordele van Artsen zonder grenzen, die in de regio actief zijn. Op dinsdag 31 maart organiseren ze om 20 uur een concert in de Onze lieve Vrouw Basiliek in Maastricht en op woensdag 1 april om 20 uur in de Onze Lieve Vrouw Basiliek in Tongeren. Ze brengen muziek van Arvö Pärt: Cantus in Memoriam of Bejamin Britten en van Giovanni Battista Pergolisi het Stabat Mater. Meer info vindt u hier.
Woensdag 11 maart 2015
Open repetities met nieuwe dirigent voor Bocanto
Sedert 1982 stond het gemengd koor Bocanto uit Bocholt onder leiding van Jos Paumen. Onder zijn leiding kreeg het koor naam en faam in Bocholt en omstreken. Wegens onvoorziene omstandigheden moest het koor vroeger dan verwacht op zoek naar een goede opvolger. Na enkele testrepetities met meerdere enthousiaste en zeer geïnteresseerde kandidaten werd Jeroen Beckers als opvolger aangeduid.  Jeroen is een jonge talentvolle dirigent die reeds kan bogen op een uitgebreid palmares.
Het koor is nu dringend op zoek naar nieuwe leden. Iedereen die graag zingt en zich geroepen voelt om tot bij Bocanto te zingen is heel hartelijk welkom tijdens de open repetities op 19 en 26 maart om 19u45 in De Steen, Pastoorsdreef 3, achter het gemeentehuis te Bocholt.
Woensdag 11 maart 2015
Op zondag 22 november 2015 organiseert de provincie Limburg in samenwerking met Koor & Stem Limburg de Provinciale Koorwedstrijd 2015. Deze wedstrijd vindt plaats in het Muziekconservatorium, Kunstlaan 12 te 3500 Hasselt. De wedstrijd staat open voor alle koren waarvan de administratieve zetel in Limburg gevestigd is. Deelnemers kunnen zich al inschrijven voor deze wedstrijd op limburg[!]koorenstem.be. Meer informatie vind je ook bij "Programmatie" > Prov. koorwedstrijd. Hier is ook het wedstrijdreglement te vinden.
Maandag 2 maart 2015
Deelnemers gevraagd voor Toekoerfestival
Heb jij een theater-talent?
Popel je om aan de wereld te laten zien wat je kan?
Toekoer Festival zoekt jou!!!
Vertellers, Stand up Comedians, Figurentheater, Straattheater, Monologen, Dialogen, Eenacters, Podiumacts, Tekst met Muziek, Dans, Poëzie, Koren, Harmonie/Fanfare
OPENDOEK Biedt je een podium
Solo, Duetten ,Triootjes, Kwartetten of een hele groep
De podia zijn er voor jullie.

Het derde Toekoer Festival vindt plaats op zondag 6 September 2015 op de historische (...)   Lees het hele bericht
Zondag 15 februari 2015
Kinder- en Jeugdkorenweekend in Dommelhof
Vanmorgen verzamelden 33 kinderen uit heel Limburg in Dommelhof voor een tweedaags kinder- en jeugdkoorweekend, georganiseerd door Koor & Stem Limburg. Onder leiding van de docenten Jan Coeck en Tom Johnson worden er talrijke Valentijnsliederen aangeleerd. De sopraan Hilde Venken werkt aan de ontwikkeling van de tere stemmetjes. Naast zingen staan er knutselen en spel op het programma. Een boeiende belevenis die morgen om 16 uur afgesloten wordt met een toonmoment aan de ouders. Meer foto's
Maandag 2 februari 2015
Kurt Bikkembergs en Inge Feyen, zijn geen onbekenden in het koorwereldje. Samen riepen ze op 1 januari 2015 het Klankkasteel in het leven. De organisatie wil werken op maat werken rond de 'muzikale' mens.
Dit initiatief, het Klankkasteel, stelt de klank, het lichaam, kortom de mens centraal.
In het Klankkasteel is er geen tijdsdruk of prestatiedruk: er is geen af te werken programma binnen een bepaalde tijd. In het Klankkassteel is er tijd en ruimte om bezig te zijn met datgene waar jij nood aan hebt,
zo vertelt ons Inge Feyen
Ben je koorzanger, dirigent of stemcoach en ben je op zoek naar dat beetje meer dan moet u eens een kijkje nemen op hun website.
Van maandag 6 tot en met vrijdag 10 juli kunnen kinderen van 8-14 jaar met het Klankkasteel mee op creatieve stage in Steinfeld. Een unieke locatie. Meer info over deze stage vindt u hier.
Vrijdag 23 januari 2015
Gust Teugels overleden
Met droefheid vernemen we het overlijden van Gust Teugels op maandag 19 januari te Schoten. Gust Teugels werd 77 jaar.
Gust Teugels was één en al passie voor zang. Gedurende vele jaren schitterde hij als solist bij de Antwerpse Kameropera. Als overtuigd Vlaming promootte hij onverdroten het volkslied en het Vlaamse kunstlied, en als ‘Antwerpse Bard’ reisde hij heel Vlaanderen rond om samenzangstonden te leiden. Op de Vlaams Nationaal Zangfeesten manifesteerde hij zich jaar na jaar als een (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 22 januari 2015
Tijdens de repetitie van vorige week namen de leden van het popkoor Alterecho uit Hechtel, hun digitale muziekkaft in gebruik. “Enkele maanden geleden legden we onze leden de idee voor om de papieren partituren in te ruilen voor een elektronische kaft,” vertelt voorzitter Werner Ulenaers. “Tegenwoordig worden heel wat koorpartituren onder elektronische vorm aangekocht. Door deze partituren te delen via een systeem van tablets, is het veelvuldig afdrukken van partituren voltooid verleden tijd (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 7 januari 2015
Koor & Stem Limburg organiseert binnenkort een koorweekend voor kinderen en jongeren. De activiteit gaat door in het Dommelhof te Neerpelt op zaterdag 14 en zondag 15 februari 2015. De docenten zijn Jan Coeck (kinderen), Hilde Venken (stemvorming) en Tom Johnson (jongeren). De prijs bedraagt 45 euro per persoon voor het volledige weekend. Inschrijven kan via de kalender.

Jan Coeck
Jan Coeck werd geboren in 1950 in Wilrijk (België).Hij is docent aan het Lemmensinstituut te (...)   Lees het hele bericht
Donderdag 1 januari 2015
Gelukkig nieuwjaar
Het bestuur van Koor en Stem Limburg wenst u en uw familie dat 2015 een jaar moge worden met veel zangvreugde in een allerbeste gezondheid.