Archief koorkrant 2017

Woensdag 20 december 2017
St-Jankoor zingt kerstboodschap de wereld in
Het St-Jankoor van Thiewinkel was te gast in de radiostudio van Joe FM Christmas house op Winterland te Hasselt waar ze live in de uitzending in het programma van Joe DJ Kennett Stevens hun kerstboodschap de wereld inzongen met : We Wish You a Merry Christmas and happy New Year ! dit onder muzikale leiding van hun dirigent Gerry Dirix.
Zondag 19 november 2017
Herfstklanken in blauwig wit
De studio van Pieter Stockmans in C-Mine, dat was de niet alledaagse locatie die het Genkse koor Incantatio uitgekozen had voor een aperitiefconcert. Onder leiding van Jos Venken bracht het koor werken van Vic Nees, Kurt Bikkembergs, Johannes Brahms, Jozef Rheinberger, en andere. De sopraan Veerle Henkens bracht begeleid op de piano door Jan Baeten enkele romantische liederen. Bénédicte Van Baelen gaf een piano solo ten gehore en begeleidde tevens Lotte Bylois. Het werd een sfeervol herfstconcert. Meer foto's
Woensdag 15 november 2017
Passies van de ziel
Ook dit jaar presenteert de Schola Cantorum Achel op zondag 3 december a.s. om 15.00 uur haar Gregoriaans Uur in de kerk van Achel-Centrum.

Het thema van deze 49ste editie luidt: ‘De passies van de ziel’.
Vreugde, verdriet, vrees en hoop, als basisgevoelens van ieder mens, zijn ook terug te vinden in de eeuwenoude liturgische gezangen.
Deze gezangen zullen vertolkt worden onder leiding van Rector Cantus drs. Wim Truyen.
Musicus, organist en docent Joost (...)   Lees het hele bericht
Zondag 12 november 2017
Feest!
Er gebeurt heel wat in het Limburgse koorlandschap. Koor & Stem Limburg bracht vanmiddag alle koren en dirigenten die iets te vieren hadden samen in het hotel M aan de Molenvijvers in Genk. Het werd een gezellige middag plezierig aan elkaar gebabbeld door Myriam Stinkens en meesterlijk geëntertaind door Piet Kusters. Hierbij de jubilariisen:

Dirigenten
 • Isabel Bikkembergs 10 jaar bij Canticum Genk
 • Jan Peeters 25 jaar bij Pro Cantione Genk
 • Ludo Verjans 40 jaar bij Amarylliskoor Alken
 • Ludo Claesen 40 jaar
Koren
 • Het Volgende Punt Hasselt 20 jaar
 • Pro Cantione Genk 25 jaar
 • Amarylliskoor Alken 40 jaar
 • Pro Musica Beverst 45 jaar
 • Amabile Neerpelt 50 jaar
 • Cantate Maasmechelen 50 jaar
 • Montfortkoor Winterslag 50 jaar
 • Zanggroep Aveland Hoeselt 50 jaar
 • Concinite Overpelt 80 jaar

Gefeliciteerd!
Meer foto's
Zaterdag 28 oktober 2017
Amabile zingt 50 jaar!
Gemengd koor Amabile bestaat 50 jaar en dit vierden ze vorige zaterdag met een feestelijke eucharistieviering in de kerk van het Boseind (Neerpelt). In de jubileumviering kon het talrijk opgekomen publiek genieten van een verrassend en zeer afwisselend programma met zowel werken uit het klassieke, moderne als jazz repertoire. Het koor werd daarbij op sublieme wijze begeleid door Dorenda Notermans, piano en Asagi Ito, sopraansax. De algemene leiding ligt al bijna 25 jaar in handen van Jan Vanderheyden.
Na afloop volgde (...)   Lees het hele bericht
Zaterdag 14 oktober 2017
Zanggroep Aveland wordt koninklijk
Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van Zanggroep Aveland werd op 7 oktober het feestelijk jaar afgesloten met een dankmis in de Sint Stefanus kerk te Hoeselt met aansluitend een academische zitting in het GC Ter Kommen.

Een 100-tal genodigden kwamen luisteren naar sprekers en koor.  Marc Hellemans voor de Cultuurraad , Voorzitter Chris Fabry van Aveland. Gastspreker Theo Gielen kwam namens Koor&Stem Limburg een uiteenzetting geven over de werking van deze organisatie. Schepen van Cultuur en Sport Michel Vanroy had op het einde van de zitting nog een mooie verassing voor het koor. Hij overhandigde het document waar in stond dat Zanggroep Aveland voortaan zich de “ Koninklijke zanggroep “ mag noemen.

Woensdag 11 oktober 2017
Love is in the air
Het Gemengd koor Cantemus uit Tongeren is er weer klaar voor en presenteert u haar jaarlijks concert:  “LOVE IS IN THE AIR

Het concert gaat door in de Sint-Janskerk, St-Jansstraat te Tongeren op zaterdag 21/10/17 om 20 u en zondag 22/10/17 om 15 u.

Cantemus zingt klassieke en populaire liederen rondom het thema “LIEFDE”.
Een zeer gevarieerd programma van Gabriël Fauré tot Ramond van het Groenewoud.
Zij worden begeleid door Filip Blokken aan de piano en een professioneel strijkkwartet o.l.v. Michel Pieters.
Een hartverwarmend en liefdevol concert dat ieder hart zal beroeren.
 
Tickets in VVK € 13,00
Tel: 012-23 65 91
Gsm 0474 93 91 75
Maandag 9 oktober 2017
Int. Koorwedstrijd Vlaanderen : uitslag
De Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen vond afgelopen weekend plaats in Maasmechelen. Hierbij vindt u de resultaten van deze wedstrijd.
Gemengde stemmen
1e prijs : Festino uit Rusland
2e prijs : Paramabira mixed choir uit Indonesië
3e prijs : Oberwallisser Vokalensemble uit Zwitserland

Gelijkstemmige koren
1e prijs : Amaranthe uit België
2e prijs : Paramabira male choir uit Indonesië
3e prijs : Vox Novus uit Tsjechië

Speciale prijzen
Prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk in de categorie gemengde koren
Paramabira mixed choir uit Indonesië

Prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk voor koren met gelijke stemmen
Amaranthe uit België

Prijs voor de beste uitvoering van een eenstemmig volkslied
Festino uit Rusland

Publieksprijs
Paramariba mixed choir uit Indonesië

Prijs voor het beste koor van de wedstrijd
Festino uit Rusland

Meer N06/collections/72157687865833283/">foto's
Woensdag 4 oktober 2017
Voor het project Komt allen tezamen koppelt Koor&Stem tijdens de kerstperiode 5 goede doelen (zorgorganisaties, vluchtelingeninitiatieven) aan 5 koren.

Elk koor betrekt het goede doel bij een kerstconcert in de regio. Het goede doel ontvangt de opbrengst van het concert. Koor&Stem biedt naast een voorbereidende repertoireworkshop ook logistieke en communicatieve ondersteuning aan. Concreet zoeken we 5 koren die zich willen koppelen aan één van de onderstaande goede doelen.
 

Beestig Wijs (Genk)
Beestig Wijs wil kansen bieden aan jonge sociale ondernemers om iets te doen met hun passie voor mensen en honden. Kwetsbare jongeren met (dreigende) schooluitval mogen volwaardig participeren en krijgen de kans om 'levensecht' te leren in de realiteitsgetrouwe context van de verschillende ondernemingen.
www.beestigwijs.be
Villa Omaar (Wetteren)
Therapeutisch open huis voor jongeren  die het psychisch moeilijker hebben.
www.homaar.be

Katrinahome (Hoboken, Mortsel)
Ondersteuning (via bezigheidshuizen, een dagcentrum en een geïntegreerd woonproject) voor volwassenen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking.
www.katrinahome.be

vzw Speling (Brugge)
Sociaal artistieke experimentele onderneming die (verrassende) samenwerkingsverbanden stimuleert en een stem wil geven aan zij die niet kunnen luidop spreken.
VZWSPELING.BE

Minor-Ndako (Anderlecht)
Opvang en begeleiding voor kinderen, jongeren en hun context in een problematische situatie.
www.minor-ndako.be


Donderdag 28 september 2017
Koor Cantate aan de wieg van de 30-jarige IKV
Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Cantate in 1987 richtten voorzitter Frans Meyers en dirigent Maurice Delporte een Internationale Koorwedstrijd op. Intussen bestaat deze gerenommeerde koorwedstrijd dertig jaar! Op de feestelijke editie van 6 tot 8 oktober verwelkomen we twaalf koren uit 9 verschillende landen, van Vlaanderen tot Indonesië.  Naast het wedstrijdgebeuren kan u genieten van drie avondconcerten. Het startschot wordt gegeven door het Vlaamse koor Octopus in de St.-Barbarakerk op 6 oktober om (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 27 september 2017
TV-mis in Nederland door Limburgs koor
Het parochiaal  Sint-Jankoor uit Thiewinkel (Lummen) staat zeker en vast niet stil. Het leeft meer dan ooit ondanks dat het kerkelijke leven toch wel zienderogen achteruit gaat.
Onlangs kreeg het koor de kans om de tv- & radiomis muzikaal op te luisteren voor de Nederlandse kerk en dit in de Sint-Jansonthoofding kerk te Liempde van de Heilig Hart Parochie.
Deze viering werd live uitgezonden op de regionale Tv-radiozender Dommelland.
Het koor zong de vaste gebruikelijke liederen van de Nederlandse Roomskatholieke kerkgemeenschap aldaar en dit onder muzikale  deskundige begeleiding van kerkorganist Gerry Dirix.
Het was alvast een unieke ervaring voor alle koorleden !
Dinsdag 19 september 2017
Suite voor de Laatste Mijn
Op 30 september 1992 moest de steenkoolmijn van Zolder – als laatste van de Benelux – haar deuren sluiten. De mijn van Zolder was de laatste van de Benelux en dit historisch feit willen we herdenken vanaf het weekend van 30 september & 1 oktober 2017, exact 25 jaar na de mijnsluiting.

Om dit te herdenken bundelen MUZE JAZZ ORCHESTRA, mondharmonicavirtuoos STEVEN DE BRUYN & EXSULTATE de krachten voor een gloednieuwe compositie van exact 25 minuten. De live uitvoeringen starten op 30 september (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 19 september 2017
Directie Koormuziek
Je zingt ìn een koor maar droomt er al lang van om vòòr het koor te staan?
Je staat al voor je koor maar wil je dirigeerskills aanscherpen?
Je bent repetitor van een koor en wil de stap zetten naar de echte koorleiding?

Dan is de  opleiding ‘Directie Vocale Muziek’ in het Hasseltse conservatorium iets voor jou!

Het vertrekpunt? De muziek zelf. Die benaderen we theoretisch en praktisch. Je krijgt individuele en collectieve begeleiding.

Je doet (...)   Lees het hele bericht
Vrijdag 1 september 2017
Incantatio in het goud in Wenen.
Van 26 tot 30 juli 2017 vond in Wenen het World Peace Choral Festival plaats.
Meer dan 30 koren met vooral een sterke delegatie uit China namen eraan deel.

In de afdeling wedstrijd waren 16 deelnemers. Incantatio uit Genk behaalde  een gouden medaille.

De ontvangst in Wenen was allerhartelijkst met op de eerste dag meteen een openingsceremonie in de Sankt Stephansdom en met ’s avonds een eigen concertoptreden in de Sankt Peterskirche. Het is ongetwijfeld de mooiste barokkerk van Wenen (...)   Lees het hele bericht
Maandag 22 mei 2017
Knapenkoor De Lustige Heivinken
Op 25 september 2017 zal het exact 40 jaar geleden zijn dat Broeder Arnold, dirigent van het knapenkoor “ De Lustige Heivinken” in Genk overleed. De vzw Broeder Arnold wil dit moment aangrijpen om het vrij unieke bestaan van dit knapenkoor terug in de actualiteit te plaatsen. Dit koor was niet zomaar een koor. De maatschappelijke, sociale, pedagogische en muzikale impact van 1930 tot 1986 in de mijnstreek van Genk, in Limburg, in Vlaanderen en zelfs internationaal vraagt om waardering en (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 2 mei 2017
Week van de Amateurkunsten
WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN!
De Week van de Amateurkunsten is een kunstweek voor en door iedereen die gepassioneerd is door kunst in de vrije tijd. Ze loopt van 28 april t.e.m. 7 mei 2017 en zet overal in Vlaanderen en Brussel de pracht van amateurkunst in de kijker. Dit jaar geven amateurkunstenaars het beste van zichzelf rond het thema “The Making of”.

"THE MAKING OF"

Dit jaar geven acteurs, fotografen, schilders, muzikanten, tekenaars, performers, schrijvers, zangers, (...)   Lees het hele bericht
Vrijdag 28 april 2017
Zangontmoeting met eigentijdse liturgische lied
Basisgroep "Het Veer Genk" nodigt iederen uit op een zangontmoeting met eigentijdse liturgische liederen dat plaatsvindt op zondag 15 oktober 2017 vanaf 15.00u.  De zangontmoeting wordt geleid door dirigent Geert Craps die de deelnemers laat kennismaken met liederen van de componist Arnout Malfliet. De teksten zijn van de hand van Kris Gelaude.
De zangontmoeting zal plaatsvinden in de kerk van Kolderbos, Kastertstraat 19B te Genk. Deze zangontmoeting wordt georganiseerd in samenwerking met Vormingplus en Koor & Stem. Voor meer info kan je terecht bij ericstoffelen[!]skynet.be.
Donderdag 20 april 2017
Met verslagenheid vernamen we het overlijden van Peter Meeuwissen, sinds kort lid van onze algemene vergadering en voorzitter van het solidariteitskoor Kantikune uit Hasselt.
We hebben Peter leren kennen als bezieler van het project Cité Chantant In Genk, Maasmechelen en Beringen.
We zullen zijn rustige maar inspirerende inbreng missen!

Maandag 17 april 2017
NEERPELT.- Het EMJ krijgt een Europees kwaliteits label, dat geldt voor 2017 en 2018, voor de tweede opeenvolgende keer. De internationale jury gaf het Neerpeltse festival deze toch wel erg lovende beoordeling mee: “Perhaps the most participatory of all festivals with an enormous international support”. Tussen alle Europese festivals scoort het EMJ wellicht op vlak van deelname het best en heeft het een enorm internationaal draagvlak.
Voor een festival dat bijna volledig draait op de inzet van honderden (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 22 maart 2017
Koorconcert: Ooit vrede ?
Reeds enkele jaren is de herdenking van de Groote Oorlog volop aan de gang. Honderd jaar geleden viel Duitsland België binnen, het begin van vier bikkelharde jaren met miljoenen doden aan de diverse fronten en in de bezette gebieden. Herdenken heeft één voornaam doel: namelijk niet vergeten. En daaraan wil ook het Gemengd Koor Concinite uit Overpelt o.l.v. J. Meekers haar medewerking verlenen. Op zaterdag 20 mei om 20u vindt in de kerk van Overpelt-Fabriek een Herdenkingsconcert plaats in het teken van WO I. Naast vele vaderlandslievende koorwerken zal u kunnen genieten van pakkende oorlogsverhalen door woordkunstenares Erzsibét Mak. Zelfs het Ten Velde en de Last Post zullen weerklinken. Graag nodigen wij u dan ook uit op dit unieke concert. De toegang bedraagt € 10. -12 jaar is gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de koorleden of tel. 011/643215. De deuren gaan open om 19u30.

Zondag 19 maart 2017
10 jaar Showkoor Rise Up!
Op zaterdag 13 mei en zondagnamiddag 14 mei in Dommelhof met een gloednieuwe show!

10 jaar geleden startte Karin Lauwers een showkoor voor meisjes tussen 12 en 18 jaar. Het was uniek in Vlaanderen, naar het idee van het Amerikaanse Showchoir: Zingen én dansen, hedendaagse popmuziek, musicals, mooie ballades, theater,  ...

Het koor is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig showkoor met 38 meiden tussen 14 en 24! Ze hebben al heel wat prijzen gewonnen  in binnen- en buitenland, (...)   Lees het hele bericht
Maandag 13 maart 2017
Koor gezocht voor project
Met het bestuur van gemengd koor Cum Splendore Gent in samenwerking met het universitair orkest "Continuo" zijn we aan de organisatie begonnen van een groot project rond de 5de Messe van Schubert D.678. De uitvoeringen plannen we voor eind januari 2018.

Om deze muziek te brengen zijn we nog op zoek naar ten minste 1 extra vocaal ensemble om aan dit project te emanciperen naast de ensembles die Pascal Lestaeghe dirigeert. Het ideale zou zijn dat dit aanvullend ensemble niet uit de (...)   Lees het hele bericht
Zaterdag 11 maart 2017
'De Veertien Stonden’ van Hendrik Andriessen
“De Veertien Stonden” is een compositie van Hendrik Andriessen (1892 – 1981), oorspronkelijk voor koor en strijkorkest.
Andriessen liet zich inspireren door de Veertien Stonden of De bloedige dagvaart ons Heeren geschreven in 1895 door Guido Gezelle voor de Brugse componist Joseph Reylandt (1870-1965).

Het dichtwerk van Gezelle is gebaseerd op de Kruisweg.
In haast elke katholieke kerk vinden we de veertien staties van "De Kruisweg", in de vorm van schilderijen of sculpturen, die (...)   Lees het hele bericht
Zaterdag 11 maart 2017
IKV – Geselecteerde koren 2017
Voor de 14de editie van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen zijn de deelnemende koren geselecteerd.
IKV viert in 2017 zijn 30-jarig bestaan en dus is deze 14de editie meteen een lustrumeditie.
De wedstrijd bevat 2 categorieën: een voor gemengde stemmen en een voor gelijke vrouwen- of mannenstemmen.
Dertien koren werden uit de ingezonden kandidaturen weerhouden: 8 gemengde koren, 4 vrouwenkoren en één mannenkoor.
De herkomst van de koren is zeer divers. Graag (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 8 maart 2017
Slechts om de zeven jaar vinden ze plaats: de Hasseltse Virga Jessefeesten. Van 5 tot en met 20 augustus ’17 is Hasselt in opperste feeststemming. Vier maal zal de indrukwekkende ommegang met het Virga Jessebeeld door de versierde straten trekken. Achter de schermen zijn reeds honderden mensen betrokken bij de voorbereidingen. Traditiegetrouw kunnen bezoekers ook genieten van tal van optredens, tentoonstellingen en wagenspelen.
Het Virga Jessecomité doet een warme oproep aan koren die graag een optreden tijdens de Virga Jessefeesten willen geven. Naast drie drukbezochte kerken, zijn er ook tal van pleintjes die ter beschikking staan. Wie interesse heeft kan contact nemen via 2017[!]virgajessefeesten.beof 011.35.07.15. Wacht niet te lang zodat uw optreden wordt opgenomen in het feestprogramma dat breed verspreid zal worden. Koren die interesse hebben om mee op te stappen in de ommegang zijn zeker ook nog welkom.
 
Alle informatie over de Virga Jessefeesten op www.virgajessefeesten.be.
Zondag 26 februari 2017
Kinder-en jeugdkoorweekend in Dommelhof
Kinder-en jeugdkoor weekend: hoe lang de traditie inmiddels is, weten we niet, we zijn de tel kwijt. Een dertigtal gemotiveerde zangers zakten gisteren naar Dommelhof in Neerpelt af om onder leiding van Hilde Venken, Jan Coeck en Tom Johnson te zingen en te spelen. Het thema van het weekend: 'Liefde voor muziek'. En morgen....  zingen ze beslist 'Het liedje voor de dag nadien'. Meer foto's
Dinsdag 24 januari 2017
Lirica organiseert een Sing-in
Na het afscheid van dirigent Jos Venken gaat het jeugdkoor verder onder leiding van een nieuwe, jonge dirigente. We maken een frisse start, en zijn op zoek aar goede stemmen en enthousiaste leden om ons koor te vervolledigen. Kom daarom geheel vrijblijvend een keertje meezingen tijdens de sing-in, om eens te proeven van het plezier van het zingen in koor!