Archief koorkrant 2017

Woensdag 27 september 2017
TV-mis in Nederland door Limburgs koor
Het parochiaal  Sint-Jankoor uit Thiewinkel (Lummen) staat zeker en vast niet stil. Het leeft meer dan ooit ondanks dat het kerkelijke leven toch wel zienderogen achteruit gaat.
Onlangs kreeg het koor de kans om de tv- & radiomis muzikaal op te luisteren voor de Nederlandse kerk en dit in de Sint-Jansonthoofding kerk te Liempde van de Heilig Hart Parochie.
Deze viering werd live uitgezonden op de regionale Tv-radiozender Dommelland.
Het koor zong de vaste gebruikelijke liederen van de Nederlandse Roomskatholieke kerkgemeenschap aldaar en dit onder muzikale  deskundige begeleiding van kerkorganist Gerry Dirix.
Het was alvast een unieke ervaring voor alle koorleden !
Dinsdag 19 september 2017
Suite voor de Laatste Mijn
Op 30 september 1992 moest de steenkoolmijn van Zolder – als laatste van de Benelux – haar deuren sluiten. De mijn van Zolder was de laatste van de Benelux en dit historisch feit willen we herdenken vanaf het weekend van 30 september & 1 oktober 2017, exact 25 jaar na de mijnsluiting.

Om dit te herdenken bundelen MUZE JAZZ ORCHESTRA, mondharmonicavirtuoos STEVEN DE BRUYN & EXSULTATE de krachten voor een gloednieuwe compositie van exact 25 minuten. De live uitvoeringen starten op 30 september (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 19 september 2017
Directie Koormuziek
Je zingt ìn een koor maar droomt er al lang van om vòòr het koor te staan?
Je staat al voor je koor maar wil je dirigeerskills aanscherpen?
Je bent repetitor van een koor en wil de stap zetten naar de echte koorleiding?

Dan is de  opleiding ‘Directie Vocale Muziek’ in het Hasseltse conservatorium iets voor jou!

Het vertrekpunt? De muziek zelf. Die benaderen we theoretisch en praktisch. Je krijgt individuele en collectieve begeleiding.

Je doet (...)   Lees het hele bericht
Vrijdag 1 september 2017
Incantatio in het goud in Wenen.
Van 26 tot 30 juli 2017 vond in Wenen het World Peace Choral Festival plaats.
Meer dan 30 koren met vooral een sterke delegatie uit China namen eraan deel.

In de afdeling wedstrijd waren 16 deelnemers. Incantatio uit Genk behaalde  een gouden medaille.

De ontvangst in Wenen was allerhartelijkst met op de eerste dag meteen een openingsceremonie in de Sankt Stephansdom en met ’s avonds een eigen concertoptreden in de Sankt Peterskirche. Het is ongetwijfeld de mooiste barokkerk van Wenen (...)   Lees het hele bericht
Maandag 22 mei 2017
Knapenkoor De Lustige Heivinken
Op 25 september 2017 zal het exact 40 jaar geleden zijn dat Broeder Arnold, dirigent van het knapenkoor “ De Lustige Heivinken” in Genk overleed. De vzw Broeder Arnold wil dit moment aangrijpen om het vrij unieke bestaan van dit knapenkoor terug in de actualiteit te plaatsen. Dit koor was niet zomaar een koor. De maatschappelijke, sociale, pedagogische en muzikale impact van 1930 tot 1986 in de mijnstreek van Genk, in Limburg, in Vlaanderen en zelfs internationaal vraagt om waardering en (...)   Lees het hele bericht
Dinsdag 2 mei 2017
Week van de Amateurkunsten
WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN!
De Week van de Amateurkunsten is een kunstweek voor en door iedereen die gepassioneerd is door kunst in de vrije tijd. Ze loopt van 28 april t.e.m. 7 mei 2017 en zet overal in Vlaanderen en Brussel de pracht van amateurkunst in de kijker. Dit jaar geven amateurkunstenaars het beste van zichzelf rond het thema “The Making of”.

"THE MAKING OF"

Dit jaar geven acteurs, fotografen, schilders, muzikanten, tekenaars, performers, schrijvers, zangers, (...)   Lees het hele bericht
Vrijdag 28 april 2017
Zangontmoeting met eigentijdse liturgische lied
Basisgroep "Het Veer Genk" nodigt iederen uit op een zangontmoeting met eigentijdse liturgische liederen dat plaatsvindt op zondag 15 oktober 2017 vanaf 15.00u.  De zangontmoeting wordt geleid door dirigent Geert Craps die de deelnemers laat kennismaken met liederen van de componist Arnout Malfliet. De teksten zijn van de hand van Kris Gelaude.
De zangontmoeting zal plaatsvinden in de kerk van Kolderbos, Kastertstraat 19B te Genk. Deze zangontmoeting wordt georganiseerd in samenwerking met Vormingplus en Koor & Stem. Voor meer info kan je terecht bij ericstoffelen[!]skynet.be.
Donderdag 20 april 2017
Met verslagenheid vernamen we het overlijden van Peter Meeuwissen, sinds kort lid van onze algemene vergadering en voorzitter van het solidariteitskoor Kantikune uit Hasselt.
We hebben Peter leren kennen als bezieler van het project Cité Chantant In Genk, Maasmechelen en Beringen.
We zullen zijn rustige maar inspirerende inbreng missen!

Maandag 17 april 2017
NEERPELT.- Het EMJ krijgt een Europees kwaliteits label, dat geldt voor 2017 en 2018, voor de tweede opeenvolgende keer. De internationale jury gaf het Neerpeltse festival deze toch wel erg lovende beoordeling mee: “Perhaps the most participatory of all festivals with an enormous international support”. Tussen alle Europese festivals scoort het EMJ wellicht op vlak van deelname het best en heeft het een enorm internationaal draagvlak.
Voor een festival dat bijna volledig draait op de inzet van honderden (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 22 maart 2017
Koorconcert: Ooit vrede ?
Reeds enkele jaren is de herdenking van de Groote Oorlog volop aan de gang. Honderd jaar geleden viel Duitsland België binnen, het begin van vier bikkelharde jaren met miljoenen doden aan de diverse fronten en in de bezette gebieden. Herdenken heeft één voornaam doel: namelijk niet vergeten. En daaraan wil ook het Gemengd Koor Concinite uit Overpelt o.l.v. J. Meekers haar medewerking verlenen. Op zaterdag 20 mei om 20u vindt in de kerk van Overpelt-Fabriek een Herdenkingsconcert plaats in het teken van WO I. Naast vele vaderlandslievende koorwerken zal u kunnen genieten van pakkende oorlogsverhalen door woordkunstenares Erzsibét Mak. Zelfs het Ten Velde en de Last Post zullen weerklinken. Graag nodigen wij u dan ook uit op dit unieke concert. De toegang bedraagt € 10. -12 jaar is gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de koorleden of tel. 011/643215. De deuren gaan open om 19u30.

Zondag 19 maart 2017
10 jaar Showkoor Rise Up!
Op zaterdag 13 mei en zondagnamiddag 14 mei in Dommelhof met een gloednieuwe show!

10 jaar geleden startte Karin Lauwers een showkoor voor meisjes tussen 12 en 18 jaar. Het was uniek in Vlaanderen, naar het idee van het Amerikaanse Showchoir: Zingen én dansen, hedendaagse popmuziek, musicals, mooie ballades, theater,  ...

Het koor is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig showkoor met 38 meiden tussen 14 en 24! Ze hebben al heel wat prijzen gewonnen  in binnen- en buitenland, (...)   Lees het hele bericht
Maandag 13 maart 2017
Koor gezocht voor project
Met het bestuur van gemengd koor Cum Splendore Gent in samenwerking met het universitair orkest "Continuo" zijn we aan de organisatie begonnen van een groot project rond de 5de Messe van Schubert D.678. De uitvoeringen plannen we voor eind januari 2018.

Om deze muziek te brengen zijn we nog op zoek naar ten minste 1 extra vocaal ensemble om aan dit project te emanciperen naast de ensembles die Pascal Lestaeghe dirigeert. Het ideale zou zijn dat dit aanvullend ensemble niet uit de (...)   Lees het hele bericht
Zaterdag 11 maart 2017
'De Veertien Stonden’ van Hendrik Andriessen
“De Veertien Stonden” is een compositie van Hendrik Andriessen (1892 – 1981), oorspronkelijk voor koor en strijkorkest.
Andriessen liet zich inspireren door de Veertien Stonden of De bloedige dagvaart ons Heeren geschreven in 1895 door Guido Gezelle voor de Brugse componist Joseph Reylandt (1870-1965).

Het dichtwerk van Gezelle is gebaseerd op de Kruisweg.
In haast elke katholieke kerk vinden we de veertien staties van "De Kruisweg", in de vorm van schilderijen of sculpturen, die (...)   Lees het hele bericht
Zaterdag 11 maart 2017
IKV – Geselecteerde koren  2017
Voor de 14de editie van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen zijn de deelnemende koren geselecteerd.
IKV viert in 2017 zijn 30-jarig bestaan en dus is deze 14de editie meteen een lustrumeditie.
De wedstrijd bevat 2 categorieën: een voor gemengde stemmen en een voor gelijke vrouwen- of mannenstemmen.
Dertien koren werden uit de ingezonden kandidaturen weerhouden: 8 gemengde koren, 4 vrouwenkoren en één mannenkoor.
De herkomst van de koren is zeer divers. Graag (...)   Lees het hele bericht
Woensdag 8 maart 2017
Slechts om de zeven jaar vinden ze plaats: de Hasseltse Virga Jessefeesten. Van 5 tot en met 20 augustus ’17 is Hasselt in opperste feeststemming. Vier maal zal de indrukwekkende ommegang met het Virga Jessebeeld door de versierde straten trekken. Achter de schermen zijn reeds honderden mensen betrokken bij de voorbereidingen. Traditiegetrouw kunnen bezoekers ook genieten van tal van optredens, tentoonstellingen en wagenspelen.
Het Virga Jessecomité doet een warme oproep aan koren die graag een optreden tijdens de Virga Jessefeesten willen geven. Naast drie drukbezochte kerken, zijn er ook tal van pleintjes die ter beschikking staan. Wie interesse heeft kan contact nemen via 2017[!]virgajessefeesten.beof 011.35.07.15. Wacht niet te lang zodat uw optreden wordt opgenomen in het feestprogramma dat breed verspreid zal worden. Koren die interesse hebben om mee op te stappen in de ommegang zijn zeker ook nog welkom.
 
Alle informatie over de Virga Jessefeesten op www.virgajessefeesten.be.
Zondag 26 februari 2017
Kinder-en jeugdkoorweekend in Dommelhof
Kinder-en jeugdkoor weekend: hoe lang de traditie inmiddels is, weten we niet, we zijn de tel kwijt. Een dertigtal gemotiveerde zangers zakten gisteren naar Dommelhof in Neerpelt af om onder leiding van Hilde Venken, Jan Coeck en Tom Johnson te zingen en te spelen. Het thema van het weekend: 'Liefde voor muziek'. En morgen....  zingen ze beslist 'Het liedje voor de dag nadien'. Meer foto's
Dinsdag 24 januari 2017
Lirica organiseert een Sing-in
Na het afscheid van dirigent Jos Venken gaat het jeugdkoor verder onder leiding van een nieuwe, jonge dirigente. We maken een frisse start, en zijn op zoek aar goede stemmen en enthousiaste leden om ons koor te vervolledigen. Kom daarom geheel vrijblijvend een keertje meezingen tijdens de sing-in, om eens te proeven van het plezier van het zingen in koor!