Nog geen activiteiten toegevoegd. Plaats uw evenement als eerste!
Nog geen zoekertjes toegevoegd. Plaats uw zoekertje als eerste!
Geen activiteiten op dit moment.

Lustrumconcert Incantatio

Zaterdag 2 mei 2009
Lustrumconcert Incantatio
Incantatio bestaat dit jaar 15 jaar en dat wordt gevierd met een feestelijk lustrumconcert op zondag 10 mei in de kerk O.L.V. van Fatima te Genk om 15u.
Centraal staat een concertmis van Johann David Heinichen (1683-1729). Deze voormalige advocaat en tijdgenoot van Bach en Händel is tegenwoordig niet meer zo bekend, maar hij was één van de grote componisten uit zijn tijd en bekleedde de prestigieuze functie van Kapelmeester aan het Keurvorstelijk en Koninklijk Hof te Dresden. Sinds enkele jaren wordt zijn muziek weer meer uitgegeven en uitgevoerd. Zo brengt Incantatio in première voor ons land de Missa Concertata nr. 9. Een echte feestmis waarbij Heinichen meesterlijk de klankkleuren van trompetten, hoorns, hobo's en fluiten, ondersteund door trotse paukenslagen, afwisselt en laat contrasteren met koor, soli en strijkers.
Het "voorprogramma" bestaat uit klassiekers gekozen uit het rijke repertoire van Incantatio. Zo opent het kamerkoor met 2 meesterwerken uit de renaissance. Le Chant des Oiseaux van Clément Janequin is een vrolijke, dartele compositie waarbij de zangers af en toe de geluiden van vogels imiteren. Het Ave Maria van Josquin Desprez is dan weer een prachtig, ingetogen lofdicht op Maria, dat als één van de absolute meesterwerken uit de muziekgeschiedenis wordt beschouwd. Vervolgens zingt Incantatio het Padre Nostro van Guiseppe Verdi, dat even ingetogen begint maar al gauw zijn romantisch, expressief karakter laat doorklinken. Tot slot weerklinkt het jubelende Jauchzet dem Herrn van Felix Mendelssohn.
In dit Händeljaar kon geen betere afsluiter voor het hele concert gekozen worden dan één van de indrukwekkendste en bekendste muzikale vreugde-uitbarstingen aller tijden, het Hallelujah van G. F. Händel. De solo's worden zoals steeds gezongen door de voortreffelijke professionele solisten van het Vlaams Radio Koor. De virtuoze blaaspartijen en strijkpartijen worden verzorgd door uitstekende beroepsmuzikanten op authentieke instrumenten in de oude stemming.
Na het concert wordt naar goede gewoonte een glaasje aangeboden en kan men gezellig napraten.