Nog geen activiteiten toegevoegd. Plaats uw evenement als eerste!
Nog geen zoekertjes toegevoegd. Plaats uw zoekertje als eerste!
Geen activiteiten op dit moment.

Internationale Koorwedstrijd Maasmechelen

Maandag 13 juli 2009
De Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen viert van 25 tot 27 september 2009 zijn tiende editie. Opgericht in 1987 n.a.v. het vierde lustrum van het gemengd koor Cantate onder impuls van ere-voorzitter Frans Meyers en toenmalig koordirigent Maurice Delporte evolueerde de internationale koorwedstrijd van een driejaarlijkse naar een tweejaarlijks evenement. Gaandeweg verwierf de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen een zeer goede faam o.a. bij de andere bekende Europese koorwedstrijden zoals deze van Arezzo, Cork, Gorizia, Martkoberdorf, Maribor, Tours, Tolosa e.a.  De Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen  richt  zich door zijn strenge selectievoorwaarden vooral tot amateurkoren  van een hoog kwalitatief niveau, maar ook nieuwkomers met goede vocale  competenties worden bij de selectie zeer gewaardeerd.
De Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen  geniet de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Provincie Limburg en van de gemeente Maasmechelen. Samenwerkingsverbanden werden opgebouwd met Koor&Stem en met het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (Neerpelt).

Negen gemengde koren en zeven  vrouwenkoren werden voor de editie 2009 geselecteerd: Academic Choir "Angel Manolov" and Te Deum Adoramus  Chamber Ensemble (Sofia, Bulgarije), Bohemiachor (Praha) and the Ostrava Lady Teachers Choir (Tsjechië), Det Ny Kammerkor (Aarus, Denemarken), Girls’  Choir “Raniza” (Minsk,Belarus), Kammerchor der Musikhochschule Mannheim and Kammerchor Michaelstein (Weimar, Duitsland),KHP Coro Techniuv (Damarinas, Filippijnen), Girls' Choir of Kossuth Secondary School Cegléd (Hongarije),“Sola” Mixed and FemaleYouth Choir of the Latvian Academy of Culture (Riga, Letland), Voices II Musikschule Münchenstein (Zwitserland en drie Vlaamse koren:  Makeblijde (Zele), Vocaal Ensemble Cantando (Ekeren), Vocaal Ensemble Reflection (Berchem).
Juryleden zijn: Kurt Bikkembergs, Theodora Pavlovitch (Bulgarije), Enrique. Azurza (Baskenland), Lone Larsen (Zweden), Aarne Saluveer (Estland), Johan van Bouwelen (Vlaanderen) and AlexanderVujic (Servië).

Een bijzonder kenmerk van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen vormt het opgelegd werk dat de geselecteerde koren tijdens hun juryoptreden moeten ten gehore brengen. Elke editie krijgt een Vlaamse componist de opdracht een nieuw koorwerk te componeren voor de verschillende gemengd e of gelijkstemmige koren. Voor de koorwedstrijd van 2009 werd deze opdracht toevertrouwd aan de gekende Limburgse koorleider en muziekdocent  Ludo Claesen.

Het programma van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen  omvat volgende onderdelen die toegankelijk zijn voor het publiek:

  • Openingsconcert : vrijdag 25 september — 20.15 uur — Sint-Pieterskerk (Leut) : “ ‘PURE’ [Henry] PURCELL “, door het ensemble CURRENDE  o.l.v. Erik Van NEVEL  met schitterende  voor koor en continuo van de Engelse barokcomponist (Organisatie: CC Maasmechelen en IKV)
  • Zaterdag 26 en zondag 27 september van 10 tot 16.20 uur in het Cultureel Centrum van Maasmechelen, Koninginnelaan 42, Maasmechelen : optreden van de zestien boven vernoemde buitenlandse en Vlaamse wedstrijdkoren voor de jury: het neusje van de zalm voor de echte koorliefhebber.
  • Zaterdagavond 26 september - avondconcerten door wedstrijdkoren op diverse locaties:
Genk, Kerk Bret – Zagerijstraat 51: 20.00 uur (organisatie Jeugdkoor Lirica)
Heusden Centrum, Kerk: 18.30 uur (organisatie Gem. koor Exsultate)
Euregio-concert te Maastricht, Lutherse Kerk: 20.00 uur (organisatie: Kamerkoor Maastricht) o.a. met de creatie van het nieuw gecomponeerd plichtwerk werk voor mannenkoor van Ludo Claesen
Veldwezelt, St. Lambertuskerk: 20.15 uur: (organisatie: De Oosterster  Veldwezelt & CC Lanaken)
Genovevakerk Zussen (Zichen-Zussen-Bolder/Riemst): 18.00 uur (organisatie Genovevakoor)
Zonhoven, St. Jozefskerk, Halveweg : 20.00 uur (organisatie: J.P. Van Paesschen Jeugdkoor)
CC Maasmechelen 20.15 uur: “Soundmix for kids (Kinderklanken) & Maasmechelen Muzaiek
  • Zondagavond 27 september  19.00 uur: SLOTMANIFESTATIE  van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen , met SLOTCONCERT van de wedstrijdkoren, het Koperensemble van de Kunstacademie voor  Muziek, Woord en Dans Maasmechelen en plechtige PROCLAMATIE van de wedstrijdlaureaten en hun prijzen.

Kaartvoorverkoop:  Jan Geraerts, tel. 089/24 02 90, e-mail: jan.geraerts1[!]telenet.be
Info over de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen :
www.ikv-maasmechelen.be .