Langs de waterkant

Woensdag 30 september 2009
Langs de waterkant
Een drievoudige koorontmoeting in de prachtige Memelhoeve te Meldert Hoegaarden.
De grote schuur van deze gerestaureerde vierkantshoeve was voor de gelegenheid ingericht als concertzaal. De akoestiek was er opvallend goed.
Keereweerom o.l.v. Mieke De Roek opende als organiserend koor het concert, begeleid door twee violen en cello, met La Palombe: het verhaal van een duif die van haar rust mocht genieten na een lange vlucht over zee. Ook 'Een schip' van Wannes van de Velde en Mon bateau van Jo Lemaire klonken verrassend mooi onder het gewelf van de tot concertruimte omgetoverde schuur.
Liesbeth Vereertbrugge, dirigente van het koor Dauwgard uit Veltem–Beisem vervolgde met een mooie variatie aan liederen zoals o.a. Ik zag Cecilia komen, Douwn by the riverside en Al die willen te Kaap’ren varen .  
Het Shanty mannenkoor JaKL uit Leopoldsburg o.l.v. Gina Treunen mocht de concertnamiddag vervolledigen met historische shanties en seasongs. Zowel het ruige leven van zeelui aan boort van oude zeilschepen werd ritmisch bezongen, als de havenbuurten met meisjes van plezier na maanden op zee. Ook een meer ingetogen lied, The fare well shanty, over het zeemansleven wanneer ze een vriend begeleiden op zijn laatste tocht naar het graf.
Naar het enthousiasme en applaus van het publiek, dat gekende refreinen gretig mee zong was het geheel bijzonder geslaagd.  Zowel de uitzonderlijke locatie als de variatie van de liederen onder het thema “Langs de waterkant” was een voltreffer.
Nadien werden er hapjes en drank geserveerd op de plooitafels met banken in de weide van het erf. Een imposante notenboom en fruitbomen deden dienst als parasol. Moest Breugel er bij geweest zijn dan had hij er ongetwijfeld schetsen gemaakt voor een schilderij.