Nog geen activiteiten toegevoegd. Plaats uw evenement als eerste!
Nog geen zoekertjes toegevoegd. Plaats uw zoekertje als eerste!
Geen activiteiten op dit moment.

Te Deum - vierdaagse koorstage te Tongeren

Woensdag 28 april 2010
Te Deum - vierdaagse koorstage te Tongeren
Al meer dan 500 jaar herbergt de Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek van Tongeren een intense vocale traditie. Aan het opluisteren van de erediensten werd van oudsher een bijzondere zorg besteed. Dit uitte zich in het engageren van professionele zangers en instrumentalisten. Uit archiefonderzoek blijkt dat deze uitvoerders goed op de hoogte waren van nieuwe composities die dan ook in de belangrijke vieringen uitgevoerd werden.
 
De vzw Musica Sacra Basiliek Tongeren wil deze rijke traditie verder zetten. Ze staat in voor de coördinatie van het muziekleven in de Tongerse Basiliek en besteedt bijzondere aandacht aan de opluistering van de zondagse misvieringen en de erediensten van de kerkelijke hoogdagen. Musica Sacra animeert daarvoor een aantal koren én nodigt maandelijks een gastkoor uit.
 
Nu wil de organisatie nog een stapje verder zetten en nodigt zangers met enige ervaring uit Vlaanderen en Nederland uit om deel te nemen aan een vierdaagse koorstage met als thema: Te Deum. Het wordt niet zomaar een stage, maar een stage die leidt tot een eindresultaat. Het repertoire bevat een historisch en een hedendaags Te Deum. Twee uitvoeringen sluiten de stage af, nl. een avondconcert op 20 juli 2010 en de opluistering van het officiële Te Deum op de Nationale Feestdag, 21 juli 2010.
 
De repetities vinden plaats in de historische Begijnhofkerk van Tongeren, midden in de oase van rust die het Tongerse Begijnhof is. De stage staat onder de artistieke leiding van Jan Peeters, Kapelmeester van de O.L.V.-basiliek en van Erik Van Nevel, docent aan het Lemmensinstituut en artistiek leider van Currende. Dina Grossberger, docente zang aan het Lemmensinstituut en het Koninklijk Conservatorium van Brussel, verzorgt de stemcoaching. Gezien de korte duur van de koorstage, moeten de partituren op voorhand ingestudeerd worden en wordt dus van de deelnemers een goede koorervaring en een vlotte notenkennis verwacht.
 
Praktische informatie:
-         Tongeren van zondag 18 tot en met woensdag 21 juli 2010
-         Repetities en coaching in de Begijnhofkerk van Tongeren
-         Lezing “Hoe werkt onze stem” door Prof. Koos-Jaap Van Zwieten (Universiteit Hasselt)
-         Uitvoeringen op 20 en 21 juli 2010 in de O.L.V.-basiliek
-         Deelnemingsprijs: 90 euro
-         Overnachting is niet inbegrepen in de deelnemingsprijs. Er zijn verschillende mogelijkheden via Toerisme Tongeren
-         Inschrijven voor 15 mei 2010.
-         Organisatie: Musica Sacra vzw Basiliek Tongeren met medewerking van: De Kleine Cantorij, Vrienden van het Le Picard-orgel vzw, Koor & Stem Limburg, Koor & Stem Nationaal, Stad Tongeren, Vlaamse Overheid, Parochie O.L.V. Geboorte Tongeren

 
Meer informatie:
Emile Vandevenne
emile.vandevenne[!]skynet.be
Huis Basilica
Vlasmarkt 4, 3700 Tongeren
0476-233971 - 012-232346