Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. 
Lees meer →

Dag van de religieuze muziek

Het dagprogramma omvat een breed scala aan genres, waaronder Gregoriaanse gezangen, religieuze polyfone koormuziek, hymnen, orgelmuziek en andere vormen van spirituele en devotionele muziek.
Een greep uit het programma:

  • De dag opent in de Virga-Jessebasiliek met een concert van De Schola Gregoriana Feminea o.l.v. Jan Peeters. Zij brengen Mariale Gregoriaanse gezangen.Afwisselend zorgt onze stadsorganist Johan Hermans voor enkele orgelintermezzi.
  • In de Sint-Quintinuskathedraal kan je in de namiddag deelnemen aan een moment van samenzang. Naast romantische liederen van L. De Vocht brengt het Kathedraalkoor o.l.v. L.Claesen eigentijdse mariale liederen van Hasselaren P.Schollaert, L.Claesen, K. Bikkembergs, P.Steegmans en R.Vanstreels. Een onbekend Ave Maria van de Hasseltse Marie Gussé wordt samen met het publiek vertolkt. Intermezzo's met tenor Rik Fabry en begeleidingen met orgel, piano (P. Steegmans) en dwarsfluit (Hilde Gielen) zorgen voor een afwisselend en boeiend programma.
  • Later op de dag kan je terecht in de Virga-Jessebasiliek voor een koorconcert van Het Gemengd Koor Margoda o.l.v. Guy Franssen. Zij brengen een aantal liederen ter ere van Maria gaande van de barok- tot de hedendaagse periode.
  • Eveneens bijzonder, in de Sint-Quintinuskathedraal concerteert het Manteliusensemble o.l.v.Jos Cuppens. Het programma vermeldt enkele getoonzette Mariale hymnes uit diverse stijlperiodes van de muziekgeschiedenis. Het Magnificat van I. Raminsh krijgt een centrale plaats in dit concert.
  • De dag van de Religieuze Muziek sluiten we af met een laatavondconcert in de Virga-Jessebasiliek door het ensemble Psallentes. Het concertthema ‘Als ick riep met verlanghen’ voert de luisteraar naar de nederige vroege meerstemmigheid en naar de vocale gecontroleerde luchtigheid van de 16de eeuwse Vlaamse polyfonist Clemens non Papa.

Geniet gedurende deze dag van de Religieuze Muziek ook van enkele gezellige concertjes:

  • Limburgs trompetkwartet (kiosk kanaalkom)
  • Oekraïens bandura speler Taras Shushailo (oud gouvernementsgebouw)
  • Limburgs Cadansky ensemble met eigentijdse folk en wereldmuziek (Refugiehuis)
  • De eucharistieviering tijdens de dag van de Religieuze Muziek (17:00 Sint-Quintiniskathedraal) wordt opgeluisterd door het damesensemble Quintina o.l.v. Isabella Bikkemberghs. Zij vertolken werk van o.a. J.S.Bach, W.A.Mozart, P. Schollaert e.a. Johan Hermans begeleidt het damensensemble Quintina aan het orgel.


Praktisch:
Zaterdag 17 augustus 2024
Beleef deze dag compleet met een dagticket aan 75€.
Hiervoor krijg je niet enkel toegang tot al de betalende concerten maar geniet je ook van een lunch in het VJ Café (Het Stadsmus), een glaasje bubbels aan de kanaalkom en kan je rekenen op voorbehouden plaatsen tot 10 minuten voor aanvangsuur van elk concert.

← Naar overzicht