In het eerste weekend van oktober zet Maasmechelen voor de dertiende editie van zijn tweejaarlijkse Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen, de deuren open voor binnen- en buitenlandse amateurkoren. In het Cultuurcentrum zullen twaalf topkoren uit Europa en Azië zich presenteren.
Helaas kan men niet alle ingeschreven koren naar Maasmechelen uitnodigen, twaalf is het maximum. Daarom hebben koordeskundigen de beste geselecteerd op basis van de opgestuurde opnamen. Koorzang is één van de grootste vrijetijdshobby's. Bij de koorfederatie Koor en Stem telt men meer dan 30.000 leden en dan zijn er ook nog school- en kerkkoren. Soms willen koren ook eens weten hoe ver ze staan in vergelijking met andere binnen- of buitenlandse koren, daar dienen koorwedstrijden voor. In ons land zijn er twee die in de koorwereld, ook ver buiten onze grenzen, naam maakten. Beide liggen in Limburg, jeugdkoren hebben een rendez-vous in Neerpelt en volwassenenkoren in Maasmechelen, en beide behoren tot het keurgroepje van de belangrijkste koorwedstrijden op ons continent.
De veruit langste reis zal dit keer het Indonesisch koor moeten ondernemen. Ook het Balticum ligt niet achter de hoek. In de Baltische staten heeft koorzang een lange traditie, tot vandaag worden er festivals met duizenden deelnemers georganiseerd. Een koor uit Letland zal dat zeker bevestigen. Folklore wordt in sommige streken - jammer genoeg niet bij ons - nog steeds op handen gedragen. Een sterke volkse inspiratie vinden we bij de groepen uit Tsjechië en Oekraïne. Het uitstekende koor uit Noord-Italië is een buitenbeentje, al zijn leden hebben Sloveense wortels. Vijf koren vertegenwoordigen onze buurlanden, in Nederland en vooral in Duitsland is er een brede basis van goede amateurkoren. Tenslotte zijn er twee koren uit ons land van de partij, het kamerkoor Pantarhei en het Brussels gemengd koor Kairos.
Alle koren krijgen twee kansen om hun zangtalent te tonen. Op zaterdag zingen ze werken uit verschillende stijlperioden en zondag brengen ze een meer ludiek programma naar keuze. Ze treden in twee categorieën aan en de winnaars wachten talrijke prijzen. Bij een wedstrijd hoort een internationale jury, ze staat onder leiding van de Limburgse koordirigent Ludo Claesen en de organist van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen Peter Pieters schreef de verplichte werken. Het geheel wordt door niemand minder dan Katelijne Boon aan elkaar gepraat.
Een koorwedstrijd is meer dan optreden voor een jury. Vrijdagavond geeft de Gentse formatie Aquarius het startschot met het gevarieerd programma 'Een portret van de wereld in 21 liederen'. En alsof het nog niet genoeg is, zullen verschillende deelnemende koren op zaterdagavond gastconcerten verzorgen in Limburgse gemeenten. De traditionele standjes met partituren en cd's zullen in de hal van het Cultuurcentrum klaar staan.
"Ik wil aan onze wedstrijd ook in Vlaanderen de bekendheid en waardering geven die hij al lang in het buitenland geniet", zegt de nieuwe voorzitter Jos Venken, zelf een bekende koordirigent. "Door een vermindering van de overheidsondersteuning gaan we een actievere fondsenwerving bij cultuurbewuste sponsors opzetten." De cultuursector heeft het overal moeilijk maar de organisatoren in Maasmechelen, leden van het plaatselijk koor Cantate, gaan met hun koorwedstrijd vol enthousiasme door.
13de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen van 2 tot 4 oktober. Info: 089/76.96.68; evenementenmaasmechelen.be; www.ikv-maasmechelen.be
Meer info vindt u hier